Last news in Fakti

24 Февруари, 2019 13:32 1 524 0

50-ти хеттрик за Меси. Барса громи като гост

  • барселона-
  • лионел меси-
  • севиля-
  • футболист-
  • испански футбол-
  • ла лига-
  • победа-
  • хеттрик

Каталунците покориха Севиля, с което направиха огромна крачка към титлата

50-ти хеттрик за Меси. Барса громи като гост - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Явлението Лионел Меси се открои с изключителен блясък при победата на Барселона с 4:2 като гост на Севиля в много емоционална схватка от 25-ия кръг на Ла Лига. Над 40 хиляди зрители на "Рамон Санчес Писхуан" имаха привилегията да видят три фамозни гола на "десетката" в 26-ата, 67-ата и 85-ата минути, с които той завъртя юбилейния си 50-ти хеттрик в кариерата, пише спортният сайт Sportal.bg.

Първият гол напомни на футболните фенове за финала в Шампионската лига през 2002 година. Вторият беше фин с десния крак, а третият дойде след елегантно копване. Иначе каталунският тим страда изключително много срещу "бланкирохос" и в голям етап от двубоя не се виждаше как ще успее да измъкне точките от Андалусия. Севилци на два пъти повеждаха в резултата след попадения на Хесус Навас (22) и Габриел Меркадо. В добавеното време на двубоя Меси записа и асистенция при гол на Луис Суарес.

Така Барса измъкна едно от най-тежките си гостувания до края на сезона в Примера дивисион и временно дръпна с 10 точки пред Атлетико Мадрид и 12 пред Реал Мадрид. Победата донесе голяма доза увереност на каталунците преди двете битки с Реал Мадрид следващата седмица — за Купата на краля и първенството.

50-ти хеттрик за Меси. Барса громи като гост

Самюел Юмтити се завърна в стартовия състав на каталунците след три месеца пауза. Филипе Коутиньо застана до Лионел Меси и Луис Суарес. Ернесто Валверде предпочете Артуро Видал в средата на терена. Наставникът на “бяло-червените” Пабло Мачин подреди 3-5-2 с Куинси Промес и Висам Бен Йедер в атака.

Още не беше изминала и минута игра, за да видим невероятното майсторство на Марк-Андре тер Стеген. Топката беше центрирана отляво към Промес, който насочи по диагонала по земя, а германският страж впечатли с великолепно спасяване. Ситуацията се оказа извън игрова заради явна засада. В осмата минута Марко Рог се освободи от агресивната преса в центъра и подаде надясно към бързака Хесус Навас. Неостаряващият флангови футболист на домакините центрира остро, но не достатъчно точно.

50-ти хеттрик за Меси. Барса громи като гост

В десетата минута Луис Суарес подаде отдясно към границата на наказателното поле, където Лео Меси спря на гърди и избра да шутира. Сержи Гомес беше застанал на добра позиция и блокира. В 13-ата Пабло Сарабия получи отдясно, нямаше съпротива, но центрирането му не беше прецизно и Жерард Пике изчисти. Стотина секунди по-късно каталунците изградиха скоростна атака отляво: Луис Суарес подаде към Меси, чиято идея не беше разбрана от Коутиньо.

В 17-ата съдията Матеу Лаос назначи нарушение на ръба на наказателното поле на гостите. Футболистите на Мачин претендираха за авантаж, но реферът прецени друго. Сарабия пропиля добрата статична възможност с удар в стената. Минута по-късно Бен Йедер овладя в наказателното поле на съперника, показа чудесна техника на малък периметър и шутира. Юмтити съумя да отклони в корнер.

В 22-ата тимът от "Камп Ноу" се измъкна образцово от висока преса. Коутиньо напредна към дъгата, подаде към Артуро Видал, но чилиецът не беше достатъчно подготвен и последва неточен пас. В рамките на същата минута Меси загуби топката и позволи убийствена контра на "бяло-червените". Цялата лява защитна зона на "блаугранас" беше свободна, Жорди Алба дори не се опита да подгони Хесус Навас. Бившият играч на Манчестър Сити напредна и нанесе много точен удар по земя към далечния ъгъл на Тер Стеген — 1:0. Пике не можа да отклони топката, а тя влезе много близо до гредата.

Отговорът на Меси беше изумителен, зашеметителен, поразителен. Иван Ракитич центрира отляво към точката на дузпата, а там аржентинецът посрещна топката с левачката от въздуха. Лео нанесе безмилостен и зрелищен удар, при който топката попадна около дясната сглобка на безпомощния Томаш Вацлик — 1:1.

50-ти хеттрик за Меси. Барса громи като гост
Снимка: EPA/БГНЕС

Срещата беше изключително динамична и топката почти не се задържаше в средната зона на терена. Много често играчите на Ернесто Валверде допускаха съперника си в опасна близост. Домакините се пропукваха по-рядко в задни позиции. В 31-ата Пике неочаквано се включи и получи от Меси на върха на нападението. Номер 3 на Барса се опита на няколко пъти да финтира Сержи Гомес, но "бяло-червеният" защитник остана на място и изби.

В 36-ата Промес беше изпуснат и шутира мощно над гредата, но при вдигнат флаг за засада. Минута по-късно Бен Йедер направи "сомбреро" на Пике и центрира много остро, ала не намери свой съотборник. Мудната и неподредена игра на гостите в защитната фаза постоянно създаваха напрежение пред Тер Стеген. Така в 42-ата минута падна втори гол за домакините. Тер Стеген не изрита добре топката, а Юмтити покри засадата, позволявайки на Сарабия да продължи атаката. От аутлинията испанският техничар подаде по земя на първа греда към непокрития Габриел Меркадо, който много фино завъртя топката към далечния ъгъл за 2:1.

За второто полувреме на терена в синьо-червени фланелки излязоха Усман Дембеле и Сержи Роберто, след като замениха Видал и Нелсон Семедо. Барселонци тръгнаха напред, а Севиля се стараеше да покрива по-голяма територия пред своя вратар. В 53-ата минута Меси подаде надясно за Луис Суарес, който намери чудесно Дембеле фронтално срещу вратаря на около 13 метра. Френският национал не уцели добре топката и пропиля отлична голова възможност. В 55-ата стреля вляво от вратата на домакините — Хесус Навас успя да омекоти топката и да я направи лесна за Вацлик.

В 67-ата Вацлик направи грешка, която секунди по-късно донесе гол в неговата мрежа. Стражът сбърка подаването, Ракитич подаде надясно за Дембеле, който извади за включващия се Лео Меси. Аржентинецът реализира ново бижу, този път с десния крак. Номер 10 завъртя топката с вътрешен, пращайки я под напречната греда за 2:2.

В 71-ата Дембеле надбяга Амаду, влезе в наказателното поле, където подаде "наизуст" и измъчи Меси. Аржентинецът застигна топката и си изработи пространство за нов великолепен удар. Той завъртя топката с достатъчна сила към далечния горен ъгъл, но сантиметри го разделиха от нов зрелищен гол — кълбото профуча мъничко над гредата. В 78-ата Меси посрещна отбита топка на дъгата и избра нов удар под гредата. Този път шутът не беше достатъчно затрудняващ и Вацлик се справи.

В 85-ата Карлес Аленя имаше шанса да шутира от дъгата, получи се рикошет, който облагодетелства бдителния Меси. Лео се сдоби с топката и изящно я копна над излезлия вратар за 2:3. Опитите на южняците за отговор се изчерпаха с удар на Франко Васкес над гредата. В добавеното време интригата се изпари, след като Луис Суарес прехвърли вратаря за крайното 2:4. Подаването дойде от Меси, който оформи изключителен коефициент с поредното си важно отиграване.

Ла Пулга оформи забележителна статистика срещу Севиля — 36 гола и 16 асистенции в 37 двубоя. Днес зашеметяващото представяне на аржентинеца успя да заличи пробойните на каталунците в защитната фаза. Предстои две битки с Реал Мадрид на "Сантиаго Бернабеу" — в сряда за Ла Копа и в събота като част от 26-ия кръг в испанското първенство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА