24 Април, 2012 17:07 1 279 0

Болната Тимошенко е в гладна стачка

  • юлия тимошенко-
  • украйна
Болната Тимошенко е в гладна стачка - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият украински премиер Юлия Тимошенко започна гладна стачка в затвора и не може да се вдигне от леглото. Адвокатът й съобщи, че тя не приема храна, тъй като категорично е срещу това, което се случва в страната й и в затвора, предаде Би Би Си.

В последно време здравето на Тимошенко започна подозрително да се разваля, а по тялото й бяха забелязани синини. Някои нейни привърженици дори заподозряха, че украинската „Желязна лейди“ е тровена тихомълком в затвора.

Адвокатът на бившия премиер отрече тя да отказва лечение, за да си създаде страдалчески образ. Дори я принудили да постъпи в болница.

Поради това тя не можа да се яви на новото дело срещу нея – за злоупотреби през 90-те години, когато оглавява газова компания.

Юлия Тимошенко бе осъдена на 7 години затвор по обвинения в  корупция и сключване на неизгодна сделка с Русия за доставка на природен газ в шумен и спорен съдебен процес, заклеймен от мнозина като политическа разправа. Присъдата обтегна отношенията между ЕС и Киев.

На първа инстанция тя бе осъдена да върне на държавната компания "Нафтогаз" близо 200 милиона долара заради нанесените щети от договорите.

Юлия е с няколко други обвинения, свързани с данъчни нарушения от 90-те години на миналия век, когато е ръководела украинската компанията за внос на природен газ. Под лупа се гледа дейността й в корпорацията „Единни енергийни системи на Украйна”.

Тимошенко, срещу която се водят още няколко съдебни разследвания, не спира да критикува съда и обвини президента Виктор Янукович, че иска да се отърве от основната си конкурентка.  ЕС поиска освобождаването на Тимошенко и да й се позволи да участва на парламентарните избори през октомври 2012 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА