Last news in Fakti

8 Март, 2012 16:26 1 342 1

Тимошенко с подарък "семейна сбирка" за 8 март

  • юлия тимошенко-
  • украйна-
  • тимошенко
Тимошенко с подарък "семейна сбирка" за 8 март - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Макар и строго пазена зад решетките, бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко получи подарък за 8-ми март – правото да прекара три дни с дъщеря си Евгения и майки си. Разбира се, семейната сбирка ще се състои в специална килия, реши ръководството на Качановската затворническа колония край град Харков.  Подаръкът "семейна сбирка" е съобразен с разпоредба в украинското законодателство, а и самата Тимошенко е подала молба, съобщи Интерфакс.

Т.нар. "дълго свиждане" ще започне утре. Съпругът на Юлия получи политическо убежище в Чехия.

Преди седмици Евгения отправи зов за помощ към немския канцлер Ангела Меркел, твърдейки че майка й е тровена в затвора. Тя поиска независима експертиза да установи точното здравно състояние на майка й.

Откакто е в затвора, Юлия Тимошенко започна да проявява странни симптоми, включително обърканост, загуба на концентрация и болки в гръбнака. Състоянието й се влошава, а някой твърдят, че й е трудно да измине пеша дори 500 м. Наскоро Тимошенко бе преместена в затворническа колония, което усилва подозренията, както и появилите се кадри със синити по ръцете й.

Вчера щерката на Тимошенко, заедно със съпругите на двама осъдени министри от правителството й, поискаха среща с президента Виктор Янукович, за да обжалват присъдите на близките си.

„Искаме да говорим за политическите репресии и какво смята да предприеме той, за да защити конституцията“ заяви напористата Евгения, която все по-често надига глас срещу управлението на страната в отсъствието на майка си от публичния живот.

Юлия Тимошенко бе осъдена на 7 години затвор по обвинения в  корупция и сключване на неизгодна сделка с Русия за доставка на природен газ в шумен и спорен съдебен процес, заклеймен от мнозина като политическа разправа. На първа инстанция тя бе осъдена да върне на държавната компания "Нафтогаз" близо 200 милиона долара заради нанесените щети от договорите.

Юлия е с няколко други обвинения, свързани с данъчни нарушения от 90-те години на миналия век, когато е ръководела украинската компанията за внос на природен газ. Под лупа се гледа дейността й в корпорацията „Единни енергийни системи на Украйна”.

Тя е разследвана и за убийството на важен депутат от 1996 година  -  влиятелният бизнесмен и политик Евгений Шчербан, който бе застрелян със съпругата си на летището в Донецк.  

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.