Last news in Fakti

23 Август, 2020 10:17 2 711 5

Днес е големият мач! ПСЖ и Байерн Мюнхен влизат в спор за трофея в Шампионска лига

  • финал-
  • шампионска лига-
  • пари сен жермен-
  • псж-
  • байерн мюнхен

Парижани стигат до финал за първи път в историята си и са амбицирани да стигнат до успеха

Днес е големият мач! ПСЖ и Байерн Мюнхен влизат в спор за трофея в Шампионска лига - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Дългоочакваният момент в Шампионската лига настъпи. Тази вечер от 22,00 часа в Лисабон ще се изиграе големият финал в надпреварата, който ще противопостави шампионите на Франция и Германия - Пари Сен Жермен и Байерн (Мюнхен).

Любопитен факт е, че за първи път от 1998 година насам спорът за трофея ще е изцяло между шампиони в своите страни, макар и турнирът да носи такова име.

Парижани стигат до финал за първи път в историята си и са амбицирани да стигнат до успеха. От своя страна Байерн ще играе за 11-и път на финал, като е спечелил пет. Баварците смаяха света с победата си с 8:2 над Барселона в 1/4-финалите, а при успех днес ще повторят требъла си от 2013 година.

В десетте си мача преди финала колосът от Мюнхен регистрира десет победи с голова разлика 42:8 и при успех днес ще влезе в историята като първия непобеден носител на трофея в Шампионската лига. Близо до подобно постижение беше и Милан през 1993 година, но на финала се провали срещу Марсилия.

И ПСЖ, и Байерн, са хегемони в своите първенства, което досега е било посочвано като техен недостатък в Европа, но ето, че са на финал. Байерн спечели осем поредни титли в Бундеслигата, докато за този период парижани имат седем във Франция, като позволиха единствено на Монако през 2017 година да ги измести от върха.

По пътя си до финала Пари Сен Жермен вече преодоля два германски съперника - Борусия Дортмунд в 1/8-финалите и РБ Лайпциг в 1/2-финала, и се готви да преодолее и трети.

Байерн също срещна съперник от Хексагона, като спечели полуфинала срещу Лион с 3:0, но в началото на мача се огъна сериозно.

Друг любопитен момент е, че и двата отбора са водени от германски треньори - Томас Тухел (ПСЖ) и Ханзи Флик (Байерн).

Който и да спечели, това ще означава четвърти представител на треньорската професия от федералната република с трофей в епохата на Шампионската лига след Отмар Хитцфелд, Юп Хайнкес и Юрген Клоп.

Вероятни състави:

Пари Сен Жермен: Рико, Керер, Силва, Кимпембе, Бернат, Ерера, Маркиньос, Верати, Неймар, Мбапе, Ди Мария.

Байерн Мюнхен: Нойер, Дейвис, Алаба, Боатенг, Кимих, Тиаго, Горецка, Перишич, Мюлер, Гнабри, Левандовски.

Текст: Спортал


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ееее

    6 5 Отговор
    Футбол не гледам,скучен е.☹️

    Коментиран от #3, #5

  • 2 Джендър

    3 1 Отговор
    Гледай “на кафе” ! Интересно е !
  • 3 Ааа

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ееее":

    Пробвай с голф. Ако ти се отще, пусни си сапунен сериал, ако и това не помогне, вземи си домашна костенурка.
  • 4 Бай Ставри

    2 1 Отговор
    Снукър гледай тогава
  • 5 тоя

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ееее":

    Задръстеняк