Last news in Fakti

4 Февруари, 2021 16:48 4 603 16

''За'' и ''против'' трансфера на Валентин Антов в Болоня

  • валентин антов-
  • цска-
  • болоня-
  • трансфер-
  • за-
  • против

Ако Валентин Антов получи шанс, покаже силни игри и се утвърди като титуляр в състава на Болоня, това бързо може да привлече вниманието на някои от по-силните и заможни италиански клубове

''За'' и ''против'' трансфера на Валентин Антов в Болоня - 1
Снимка: БГНЕС

След като страстите в "червената общност" заради трансфера на Валентин Антов в Болоня се поуспокоиха, е време за обективен анализ на случилия се трансфер, макар и в пълнота той все още да е под въпрос, защото юношата на "армейците" до лятото ще играе под наем в тима, воден от легендарния сръбски футболист Синиша Михайлович.

Голяма част от феновете на ЦСКА не приеха никак добре новината, че младият им любимец напуска клуба, като причините за това са основно две. Едната е, че според тях това значително ще отслаби защитата на отбора за предстоящата битка за титлата с Лудогорец. Другата е, че "червените" фенове смятат, че Антов е заслужавал трансфер в по-голям от Болоня клуб. А всъщност, в исторически план Болоня изобщо не е малък клуб, тъй като има цели 7 титли на Италия. Нещо, с което не могат да похвалят сочените за грандове - Лацио (2), Рома (3) и Наполи (2).

Обективният анализ на този трансфер може да изведе няколко аргумента "за" и няколко аргумента "против" него.

"За"

Рискът от контузия, която да попречи на трансфер в чужбина, е елиминиран

Всеизвестен факт е, че в българското първенство понякога се играе на ръба на бруталността, а като прибавим и лошото качество на терените на някои от отборите в Efbet Лига, то рискът някой да контузи Валентин Антов тежко и да го извади за дълъг период от строя не е никак малък. Примерите в тази посока са много и те в повечето случаи водят до стагнация и дори регрес в кариерата на дадения млад футболист, какъвто е и 20-годишният централен защитник.

Клуб като Болоня е шанс-трамплин за трансфер в по-голям такъв от Серия А или в друго силно първенство

Ако Валентин Антов получи шанс, покаже силни игри и се утвърди като титуляр в състава на Болоня, това бързо може да привлече вниманието на някои от по-силните и заможни италиански клубове. Като насърчителен за Антов пример може да бъден словакът Милан Шкриняр, който след само един сезон в Сампдория, дошъл преди това от Жилина, бе привлечен от Интер и е неизменна част от състава на "нерадзурите" вече 4 години (над 100 мача).

Валентин Антов има значително по-висок шанс да успее от някои други, опитали преди него

На база интервютата, които е давал досега, от поведението му на терена и извън него, Антов показа на първо място значително по-сериозен интелектуален багаж от Тодор Неделев и Кирил Десподов например. Двама футболисти, които се провалиха в опитите си да имат кариера в силно европейско първенство.

Освен очевидните признаци на интелект, "червеният" юноша не се забърка в нито един скандал на терена или извън него. А това е рядкост при младите футболисти. Скромността и здравото стоене на земята са наистина крайно рядко явление в българското първенство и като цяло сред младите хора в България, но Валентин Антов е сред изключенията.

Болоня към момента е по-скромен отбор и би трябвало това да увеличи шансовете на Антов за сериозна роля в състава

Това, че "червено-сините" са в долната част на класирането в Калчото на теория увеличава шансовете на нашенеца да получи шанс и евентуално да се възползва максимално добре от него. Ако племенникът на Анатоли Нанков бе преминал в някой от тимовете в горната част на таблицата, щяхме да слушаме приказки, че му трябват няколко месеца време за адаптация и пр.

В Болоня е по-вероятно той директно да бъде "хвърлен в боя" и хубавото при тях е, че поне засега на са пряко застрашени от изпадане в Серия Б.

Факторът Синиша Михайлович

Изключително добра новина за българския футболист е, че ще работи с човек от Балканите, с когото ще могат да се разбират на ''балкански'' език. Друг положителен факт, свързан с Михайлович, е, че той като футболист е бил предимно централен защитник и определено потребностите на тази позиция са му ясни. Тоест, Антов ще има подходящ ментор.

Такъв трансфер е добър за футбола ни като цяло

Споменатите Неделев и Десподов не успяха да направят добра реклама на нашия футбол, но пък Валентин Антов може и да успее. И това ще е добре за футбола ни като цяло, защото от големите първенства все по-често ще поглеждат към българския пазар, ако някой роден футболист оставя добри впечатления. А повече наши футболисти в елитни западноевропейски първенства е почти равнозначно и на силен национален отбор.

Валентин Антов би могъл да бъде добрият актуален пример за децата в българските футболни школи

20-годишният централен защитник има мисията и шанса да бъде добрият актуален пример за момчетата в школите, които мечтаят да играят в най-силните европейски първенства. Евентуалният му успех ще бъде стимул и ще илюстрира пътя, който трябва да извърви всеки млад играч, искащ да се развива на високо ниво в чужбина. Всъщност, дори и неуспехът би могъл да е полезен на страничните наблюдатели. Като поука.


"Против"


По средата на сезона ЦСКА губи силен футболист, играещ на невралгична позиция

Основното притеснение на феновете на "армейците" е, че заминаването на Антов ще създаде проблеми в защитата на отбора и е възможно да са прави. Централните защитници в един отбор са ключови, а Антов бе наистина доста важна част от защитата на "червените". Със сигурност не е добре, когато се разделяш с важен играч по средата на сезона, особено и предвид факта, че декларираш шампионски амбиции и си в ситуацията на догонващ първия във временното класиране.

Това, което донякъде може да успокои цесекарите, или поне да ги кара да се надяват в определен развой, е, че любимият им отбор играе с 3-ма централни защитници и може би липсата на Антов няма да се усети чак толкова, колкото се очаква. Още повече, че в момента в ЦСКА няма централен защитник, от когото феновете да се притесняват, че като влезе в игра непременно ще направи една фатална грешка, която може да обърка всичко в мача. Бруно Акрапович подобри представянето на всички защитници в отбора. В това число и на халф-бековете.

Намеренията на Болоня са неясни

Никой, освен Синиша Михайлович и спортният директор на Болоня - Рикардо Бигон, не са наясно каква ще е ролята на Антов, веднага или след известно време ще му бъде даден шанс, както и от какво точно зависи оставането му за постоянно. За да им помогне бързо да се ориентират за качествата му, рожбата на ЦСКА ще трябва много бързо да влезе в час, да парира притеснението и да покаже стабилна игра.

Извърви ли веднъж обратния път, и то сравнително скоро, Валентин Антов трудно ще направи нов трансфер в топ първенство

Негативните примери в тази посока от последните години са поне 3. Антонио Вутов, тръгнал кариерно изцяло надолу след трансфера му в Удинезе.

Тодор Неделев, който не направи нищо в Майнц 05, Германия, и се върна в Ботев (Пловдив), а сега, особено след тежката контузия, която го извади за дълго време, шансовете му да отиде в топ първенство клонят към 0. В последна сметка той е и на 27 години. Което - да, не е футболна старост, но определено не е привлекателно дори за малките западни клубове.

Нахаканият Кирил Десподов също никаква не я свърши в Каляри и сега му се налага да играе за Лудогорец.

Обединяващото Вутов, Неделев и Десподов е, че напуснаха България и българския футбол твърде млади, а очевидно и твърде неподготвени за това. Общото на Антов с тях е, че и той е наистина много млад. И въпреки цялостната му надеждност, същата опасност дебне и над него. Той трябва да положи сериозни усилия, за да се справи и да не повтори съдбата на гореизброените, защото върнеш ли се веднъж в България, започнат ли постоянно да те отдават под наем, пътят нагоре става прекалено труден.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КММ

    30 6 Отговор
    Успех на Антов. Има всички предпоставки да стане голям футболист, като Христо Стоичков, Любо Пенев, Димитър Бербатов, Трифон Иванов, Емил Костадинов. Обединяващото звено на всички наши световнопопулярни личности, е че са тренирали и играли на стадион Българска Армия. Дано Валентин Антов стане популярен колкото тях.
  • 2 вертеп

    11 2 Отговор
    САМО И ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ОТ НЕГО "ДА БЪД" ИЛИ "ДА НЕ БЪДА"!ДА ПОМНИ ЕДНО:ЧЕ ПЪТЯТ ОТ"ОСОННА"ДО "РАЗПНИ ГО"Е МНОГО,МНОГО КРАТЪК!!УСПЕХ!!!!
  • 3 Стефан

    16 1 Отговор
    Що за тъп въпрос, да не би Антов да е крепостен селянин че трябва да сме за и против, тогава всеки човек сменил една фирма с друга трябва да го подлагате на гласуване, това вашето е вече прекалено, като няма новини си измисляте преживявания.
  • 4 Неутрален

    9 4 Отговор
    Дано да успее но се сьмнявам.Трудно се играе в Италия.
  • 5 Прокурор

    5 1 Отговор
    Статията е с цел насаждане на омеаза.
  • 6 Бонговец

    7 1 Отговор
    Все едно Бонго Бонго от остров Тамбукту да дойде в Селско Царство. Нищо против момчето ,но за да успее в калчото с отбор като Болоня трябва да чете биографията на Стоичков по 12 часа на ден. И да прехване не само от майсторството му ,но и много от спортната му злоба.
  • 7 Дъф

    6 3 Отговор
    Гледайки го, как израства, имаше доста по-добри момчета от него, но те нямаха "шанс", да влязат в играта. Така е в спорта...

    Успех му желая! Дано се представи достойно.
  • 8 zzzz

    7 0 Отговор
    Да е живо и здраво момчето! Успех и късмет!!!!
  • 9 Хасми Пеле

    13 0 Отговор
    Валката е много свестно и земно момче. Не се надценява и няма снобарското самочувствие на повечето родни "звезди".
    Сигурен съм, че ще успее, защото го иска заради спорта, а не заради парите и славата.
    Всички трябва да се радват и да му пожелаят нужния успех!
  • 10 гларус

    3 3 Отговор
    Ще успее да стане шампион със Лудогорец и това му е вторият вариант
  • 11 група зевзеци

    5 0 Отговор
    Дреме ни! Спортът трябва да е за кеф, а не търговия.
  • 12 любител

    4 1 Отговор
    що за простотия едва ли не ще направим референдум за едно момче дето не му пука нито за нашето мнение нито за Б-я интересуват го само парите колите проститутките като всеки футболер.

    Коментиран от #15

  • 13 Брахнапутра

    1 0 Отговор
    Откъде накъде " против"?Може младежът да получи по- добра реализация- намира я! Крайно време е да се научим, че нашите умения, рутина, знания са стока, която колкото по- добре продадем, толкова двете страни са по- удовлетворени!
  • 14 Хер Флик

    2 1 Отговор
    Петричев: Успех, след 6 месеца те чакаме при нас!

    Коментиран от #16

  • 15 ЦСКА умре

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "любител":

    Глупости! Всеки журналист е алчен за всичко, което си изброил!
  • 16 ЦСКА умре

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Хер Флик":

    Венци Стефанов: Станислав Иванов е наистина опитен играч, с него ще спечелим трофеи, стига да подпише със Славия.