Last news in Fakti

11 Март, 2021 16:39 2 316 0

Левандовски оттегля инвестиция за 2 млн. евро заради бивш престъпник

  • роберт левандовски-
  • футбол-
  • байерн мюнхен-
  • инвестиции

Нападателят решава, че имиджът му е по-важен от печалбата

Левандовски оттегля инвестиция за 2 млн. евро заради бивш престъпник - 1
Снимка: БГНЕС


Роберт Левандовски печели по 20 милиона евро на година в Байерн, което го прави най-скъпоплатеният играч на баварците. Според сп. „Форбс“ полякът е девети сред футболистите в света по размер на заплатата, пише БЛИЦ.

32-годишният футболист получава и други доходи, които са свързани с инвестиции в различни сфери, но малцина знаят за тях. През 2014 г. Левандовски се вслушва в съвета на своя агент Цезари Кухарски и става партньор на „Protos Venture Capital“ - компания с 40-годишен опит в инвестициите.

Оттогава до момента Левандовски активно разширява своето бизнес портфолио, подкрепяйки различни начинаещи компании от различни сфери – от сайт за избор на сватбени рокли до соларна енергетика.

В повечето си проекти футболистът инвестира чрез „Protos Venture Capital“ затова и малко се знае за реалния размер на сумите, които полякът влага. Компанията често влиза в различни проекти с големи инвестиции, но само малка част от тях са на голмайстора на Байерн. Освен това той внимателно контролира къде отиват парите му.

„Никога няма да инвестирам в компания, за която нищо не зная. За мен е важно върху проектите, които подкрепям, да работят експерти и специалисти от висока класа“, признава Левандовски пред полската версия на „Форбс“.

Лидерът на националния отбор на Полша предпочита да разпределя своите инвестиции и никога не хвърля големи суми в един проект. Най-много (2 милиона евро) е влагал в строителството на комплекс край Варшава. След това обаче оттегля инвестицията, след като се разбира, че друг от инвеститорите е бивш престъпник. Левандовски решава, че имиджът му е по-важен от печалбата.

ФИНАНСОВАТА ИМПЕРИЯ НА РОБЕРТ ЛЕВАНДОВСКИ
* През 2017 г. създава компанията „RL Media“ (притежава 49% от нея), която се занимава с разработването на положителен имидж на своите клиенти
* През същата година стартира и „Star9_“. Това е маркетингова агенция, която работи с различен тип клиенти. Сред тях са тенисистът Хуберт Хуркач, полският волейболен национал Бартош Беднож и световноизвестни компании като „Huawei“, „Head&Shoulders“, „Mastercard“ и др.
* Съвместно с „OSHEE“ през 2019 г. започва производството на RL9PRO – енергийни и изотонични напитки за спортисти.
* В края на същата година под марката „RL9“ започва производството на кафе. 10% от приходите се превеждат на „KIGS“ - институт, изучаващ потребностите на възрастни хора над 60 години.
* Част от империята му е компанията „RL Management“, занимаваща се с наем и управление на недвижими имоти.
* От 2014 г. е съсобственик на „LS Ivestments“ - компания за елитно строителство на територията на Полша и Чехия. (за сравнение – тристаен апартамент във Варшава струва 600 000 евро)
* През първата половина на 2021 г. в центъра на Варшава се очаква откриването на ресторант на площ от 1300 кв. метра, в който Роберт е вложил около 1 милион евро за 33% от собствеността.
* Притежава недвижими имоти в Германия и Полша.
* Собственик е на „LESS_“, предлагаща в интернет продажбата на запазени дрехи втора употреба. Компанията предизвиква бум и бързо се разраства до пълноценен онлайн магазин, който има 700 000 уникални потребители от цял свят.
* През 2018 г. инвестира във футболния магазин „Zgoda FC“, който по данни на авторитетното издание „Business Insider“ е най-големият футболен магазин в Полша.
* Левандовски е част от инвеститорите в „Mustache“ - услуга, обединяваща полски дизайнери и специализирани марки
* Притежава сватбения салон „Twoja Suknia“.
* През 2017 г. влага 780 000 евро в „Wedding.pl“ - платформа за търсене на организатори на сватби
* Инвестира в „Kekemeke“ - мобилно приложение за лоялност, позволяващо да се правят резервации в ресторанти.
* Собственик е на „Shoplo“ (платформа за създаване на интернет магазини) и „Positionly“ (инструмент за анализ на сайтове).
* От 2018 г. е инвеститор в „Samurai Labs“ - инструмент за борба с кибертормоз.
* През 2020 г. влага пари в студиото „Movie Games“. Сам става лице на някои от проектите, а се очаква скоро да бъде пусната и футболна игра.
* През 2015 г. стартира „Lokalny Rolnik“ - магазин за здравословна храна от полски доставчици.
* Инвеститор в „Hymon“ - доставчик на оборудване на соларна електроенергия с 10-годишен опит на пазара.
* Влага пари в „Bio-Lider“ - компания за биотехнология за обработка на почвата.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА