Last news in Fakti

7 Март, 2022 12:58 2 789 16

Вечното дерби през погледа на ФАКТИ

  • вечното дерби-
  • вечно дерби-
  • левски-
  • цска-
  • 0:0

Въпреки че голове не видяхме и цялостно футболните моменти бяха малко, все пак ги имаше и може да бъдат направени някои заключения

Вечното дерби през погледа на ФАКТИ - 1
Снимка: БГНЕС

Към играното вчера Вечно дерби между Левски и ЦСКА имаше големи чисто футболни очаквания, то обаче преди всичко ще се запомни с абсолютната несъстоятелност в българския футбол. Преди всичко организационна и показваща, че у нас много, много отдавна трябваше да се инвестира в модерни стадиони.

По същество

При условията, които се създадоха заради обилния снеговалеж, мачът вчера не трябваше да се доиграва. Спорно е и дали въобще трябваше да започва. Той трябваше да се изиграе в някой от делничните дни през тази седмица, съобразено с прогнозата за времето за дните от понеделник до петък. Пролука щеше да се намери със сигурност. Да, щеше да има по-малко публика, но здравето на футболистите нямаше да е поставено под такъв риск, какъвто имаше вчера. Защото за всеки е ясно, че заснеженото тревно покритие, в комбинация с доста ниските температури, създаваха предпоставка за тежки контузии.

Въпреки че голове не видяхме и цялостно футболните моменти бяха малко, все пак ги имаше и може да бъдат направени някои заключения.

Левски

"Сините", които бяха символичен домакин на срещата, стартираха по-активно в началото и на двете полувремена. Това обаче не им донесе нито голове, нито дори чисти голови положения. Единствената им чиста ситуация в хода на целия мач бе през второто полувреме - удар с глава на Сонко Сундберг, след центриране от пряк свободен удар.

Както е известно за наблюдавалите дербито, в 54-тата минута Левски остана с човек по-малко. Цунами бе изгонен вследствие на втори жълт картон. И тук не може да не се отбележи, че е доказано във времето, че бразилците, които идват директно от бразилския футбол и никога не са играли в клуб извън родината си, са абсолютно неподготвени за реалността на мястото, на което отиват. В случая Европа, България. В много случаи те са и тактически неграмотни, като бразилският ляв бек на "сините" е един от тези случаи и поведението му на терена вчера го показа нагледно.

Необяснимо е защо някои български треньори - сред които Станимир Стоилов и Стойчо Младенов, продължават да настояват на привличането на бразилци (и то защитници?!), за които съвсем смело може да се каже, че не са някаква супер класа. Същата работа може да бъде свършена от някой французин и/или нидерландец, взети от някой елитен, но непретенциозен клуб, или дори от второто ниво на футбола във Франция и Нидерландия. Те са много по-подготвени във всеки един аспект.

Иначе, от левскарите индивидуално може да бъде отличен единствено Николай Михайлов. Опитният страж спаси отбора си на два пъти. Първо скъси ъгъла на Георги Йомов и го затрудни максимално (и успешно) за отправянето на точен удар, а после, в ситуация по-късно в мача, отрази 100%-вото голово положение на Яник Вилдсхут и с това спечели точката за Левски.

Станимир Стоилов

Мъри бе абсолютно прав във всичко, което каза в интервюто си след края на мача. Той застъпи тезата, че е трябвало мачът да се доиграе в друг ден и нападна отговорните фактори за това - в случая такъв е съдията, който е подопечен на БФС. Но Стоилов не спомена тази опетнена и тежко обременена с негативи абревиатура. И след изказването му възниква въпрос, който никой не задава. Защо след като според него в българския футбол всичко е толкова "черно", и то от години, Левски и лично той подкрепиха съсипника на българския футбол Борислав Михайлов на Конгреса през октомври миналата година? Какъвто и да е отговорът, става дума за изключително лицемерие и при Станимир Стоилов, и при Наско Сираков, който след мача се жалваше от съдията пред медиите.

ЦСКА

31-кратните шампиони на България бяха натикани в своята половина от съперника в първите минути на двубоя. След десетминутното прекъсване заради снеговалежа ЦСКА изнесе играта и до края на полувремето беше по-опасен от Левски, а за това говори и статистиката - два средно опасни точни удара за "червените и нито един за "сините".

Второто полувреме започна по абсолютно същия начин като първото и можеше и да продължи за по-дълго, ако червеният картон на Цунами не бе променил тотално случващото се на терена. Левски се дръпна назад, ЦСКА владееше инициативата в големи периоди и опитваше да пробие Левски най-вече през фланговете. Пробиването понякога се получаваше, но не бе материализирано. Стойчо Младенов след края на мача оправда пропуските на играчите си с липса на късмет, ала истината е друга - става въпрос за липса на умение, проблеми и в главата, и в краката. А конкретно за Яник Вилдсхут вече няма извинения. Даде му се време, направи цял подготвителен лагер, но продължава да пее "старата песен". И то дори не на "нов глас". Буквално: с пропуските си нидерландецът продължава да лишава отбора си от точки.

От състава на "червените" за добра игра персонално отличен трябва да бъде хърватският полузащитник Карло Мухар. Особено в офанзивен план той беше човекът, от когото идваше доброто начало на атаките, а в случая с извеждането на Йомов очи в очи с Михайлов и страхотен последен пас. Освен това Мухар се прояви и с един забавен момент. Той взе средството за чистене на сняг от ръцете на служителя на Националния стадион "Васил Левски" и започна да чисти линиите в наказателното поле на Левски, а след като приключи изкрещя с пълен глас на съотборниците си: Айде! Такова поведение, показващо огромно желание за победа, се цени от феновете.

Стойчо Младенов

Младенов напоследък демонстрира гъвкавост, нетипична нито за него, нито като цяло за треньорите от неговото поколение. Във втори пореден мач той излезе с трима полузащитници - схема 4-3-3, и това засега е успешно. Срещу Локомотив (Пловдив) в турнира за Купата на България бе особено успешно. "Армейците" победиха благодарение на това, че овладяха центъра и от там разпределяха топки към фланговете и централния нападател Кайседо. Срещу Левски това се получи частично - ЦСКА създаде ситуации по споменатия в предното изречение модел, само че не ги оползотвори. Разбира се, тези положения се получиха и защото "червените" имаха числен превес до последните минути на мача, когато Брадли Мазику също бе изгонен от Валентин Железов, но с директен червен картон след проверка с ВАР.

Веднага след изгонването на Цунами, Екзекутора на Ливърпул направи възможно най-правилното нещо - пусна втори нападател, изваждайки Юга, който беше с жълт картон, и смени слабо играещия на фланга Греъм Кери с Вилдсхут, който, трябва да отбележим, в повечето случаи прави нещата както трябва, но до момента, в който трябва да завършва дадена атака.

След споменатите рокади ЦСКА заигра в 4-4-2. Това обаче не даде резултат на практика, въпреки че на теория беше точно решение.

Съдията

Експертите по футболни съдийство са тези, които на база спорните моменти в мача, трябва да преценят дали Валентин Железов цялостно се е справил с ръководенето на Вечното дерби. Неекспертно за съдийството му може с категоричност да се обобщи, че то не повлия на крайния резултат на мача, доколкото нямаше тенденциозност на отсъжданията в една от двете посоки.

Железов може да бъде сериозно винен за едно нещо и то е ключовото от вчера. А именно, че мачът трябваше да бъде доигран в друг ден. На тази позиция са били и от двата треньорски щаба.

Какво следва

Това, което следва, е... смешно и жалко. Футболистите на двата отбора няма да имат мачове в следващите 6-7 дни. А за този разреден цикъл от мачове са се готвили месец и половина по скъпи турски курорти.

Колко добре щеше да е, ако преди доста време Българският футболен съюз (БФС) беше задължил отборите, искащи участие в елита на футбола ни, да имат нормален терен, отопление под него и осветление. Поне това. И ако повече отбори се бяха видели принудени да предприемат тези стъпки - дали чрез частни, дали чрез общински инвестиции, вероятно в момента щеше да има условия за формат на първенството с повече отбори и съответно повече мачове. Уви, нищо от това не е направено и можем да се надяваме, но и да полагаме усилия - като футболни фенове и позициите, които имаме, това ръководство на футбола ни да бъде отстранено възможно най-скоро, защото то е повече от вредно.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мим

    9 2 Отговор
    Ами като много знаете,отстранетего това ръководство ,па да видим другото до къде ще го докара...с тия президенти.
  • 2 Дон Балон

    7 3 Отговор
    Петър Здравков надраскал някакви изречения за мача, за да отбие номера и да симулира че върши някаква работа. Абе, момче, Националния стадион като има отопление вчера помогна ли по някакъв начин да има нормални условия за футбол?
    А пък факта, че допускаш че разбираш повече от футбол от Мъри и Стойчо, които предпочитали бразилци, вместо твоето предложение, говори само колко си далеч от футбола. Коментирай си там политическите бози и не се занимавай с неща, които не разбираш. Много си малък за да даваш съвети на Мъри и Стойчо изобщо не си достоен да коментираш мач между Левски и ЦСКА.
    Аман от посредствени журналистчета

    Коментиран от #12

  • 3 Левски 1914

    9 8 Отговор
    Литекс обединен с Етрополе НЕ Е цска Здравков , цска ФАЛИРА Здравков.
  • 4 БГ жител

    4 1 Отговор
    Докато продължи царуването на несмемяемото ръководство на БФС , в България футбол няма да видим! Детските школи са без развитие и переспектива, а мъжките отбори са пълни с всякакви незнайни чужди
    мамалиги"( само вижте колко българи играха вчера във вечното дерби). Заради далаверите, комисионите, наглоста и тотаджийки уговорки на шепа хора, страдат всички фенове на тази игра и се разбиват детски мечти ! Няма един европейски стадион, всичко е "пребоядисано" за милиони стари бази !
    А недосегаемите ще се усмихват ехидно и ще приберат поредните милиони доволни !!!

    Коментиран от #7

  • 5 пародия

    6 0 Отговор
    Истинска пародия на футбол беше мача вчера. Те на нормален терен не могат да играят стойностно - какво остава върху сняг! Защо не се прекрати мача ? Българското първенство копае дъното кръг след кръг!
  • 6 vasil

    3 5 Отговор
    Левски се отърва от загуба благодарение на г-н Пластмасов

    Коментиран от #9

  • 7 БФС

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "БГ жител":

    Айде пак БФС ви е виновно, че Литекс София игра с 9 титулярни бонгоса а по едно време щяха да са и 11? БФС били виновно, че не се отложил мача ама в началото условията не бяха толкова лоши. Сигурно 30 процента от публиката е от провинцията а още 20 процента едва ли ще успее да отиде понеделник та дори и 17:30 часа. Много е лесно да се критикува да се събетат отборите от профи лигата и да предложат промяна на календара, БФС съм сигурен че ще одобри.

    Коментиран от #10

  • 8 Няма корупция

    3 1 Отговор
    Все още ли не са разбрали, че в България няма нито един футболист. Има някакви дето се гонят по терена и се опитват да ритнат топката, но незнаят къде ще отиде. Всичко тук е шуробаджинащина. Ритат някакви мамини синчета. Дори и да имаме можещи те никога не стигат до върха. Няма място от лентяи.
  • 9 Онго бонго

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "vasil":

    Литекс София се отърва щото всеки знае че Пластмасовият е върл чорбар. Спести втори жълт на Йомов, червен на Матай и Юга. Свиреше несъществуващи фалове и обратни корнери за чорбарите. Дори и след тази подкрепа от съдията и на снега не успяхте нищо да направите с човек повече.
  • 10 Кръстев

    4 2 Отговор

    До коментар #7 от "БФС":

    На края на мача само Кръстев беше българин от Литекс
  • 11 Доктора

    6 0 Отговор
    Някой от твърденията може би са вярни, но не мога да се съглася с това, че бразилците са по-слаби в сравнение с холандци, французи и разни други. Относно Цунами, по мое скромно мнение е поне две класи над Горанов например. Въобще новопривлечените играчи в Левски, в т.ч Де Каап, Сундберг, Уелтън и Кордоба са дооооста по-добри от нашите играчи. Това е обективната истина според мен.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Чортъпар

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "чорбар":

    Хахаха вие имате ли 10 години или сте от махалата? Навремето Борисов хващаше снежинки във въздуха така сега и ти. При такъв снеговалеж и естествена трева няма как да не натрупа. Хайде стига говорете простотии вече. Снегът наистина беше силен и той се разтапяше от отоплениете, но няма как да стане толкова бързо.
  • 14 Смешко

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "чорбар":

    Чорбар ти направи ли си труда да погледнеш стадиона във Враца и Васил Левски? Нищо общо, стига вече оправдания и спекулации.
  • 15 въпроси

    1 2 Отговор
    Мачът трябваше да се прекрати заради силният снеговалеж! Защо не се случи това ? Или някой беше разпоредил мача да се играе при тези обстоятелства ? Лефски има ли пари да плати още 1 ден наем на нац.стадион и пари на МВР за охрана ?
  • 16 дървена глава

    1 0 Отговор
    и от футбол почнала да "разбира".
    Разбийш ?