7 Март, 2022 12:30 786 0

Бивш шеф във ФИФА и президентът на ПСЖ отново ще се изправят пред съда за подкуп

  • фифа-
  • жером валке-
  • псж-
  • насер ал хелайфи-
  • футбол-
  • дело-
  • подкуп

По време на първото дело Валке беше осъден на парична глоба заради фалшифициране на документи

Бивш шеф във ФИФА и президентът на ПСЖ отново ще се изправят пред съда за подкуп - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият генерален секретар на ФИФА Жером Валке и президентът на ПСЖ Насер Ал Хелайфи ще бъдат изправени пред Апелативния съд към Федералния наказателен съд на Швейцария по дело за подкуп. Делото се води заради установени нередности при продажбата на правата за телевизионно излъчване на Световното първенство по футбол.

Валке заемаше поста генерален секретар в периода от 2007-а до 2015-а година. През 2020-а година той беше оправдан по обвинения за вземане на подкупи и лошо финансово управление на ФИФА в ущърб на самата организация. Но швейцарската прокурaтура обжалва решението и то се връща отново в съдебната зала.

По време на първото дело Валке беше осъден на парична глоба заради фалшифициране на документи.

Ал Хелайфи, който е президент на ситуираната в Катар медийна група BeIN Sports и президент на френския клуб Пари Сен Жермен, както и трети обвиняем – гръцки бизнесмен, бяха оневинени като подбудители на Валке да извърши тежкото криминално престъпление. Това е присъда, която прокурорите вече обжалваха.

Привилегиите, с които Валке се е сдобил по време на тези си отношения – в това число вила на остров Сардиния и получаване на плащане от гръцки бизнесмен, се свързват с даването на правата за тв излъчване на Световното първенство и Купата на Конфедерациите на ФИФА.

По време на процеса от 2020-а година съдът наистина каза, че Валке е получил нерeгламентирани предимства, но медийните договори на компанията на катарския шейх са подписани с ФИФА – страна по случая, и все пак са били финансово атрактивни за световната централа. Така че в този случай дори и да има нарушение, то е само в начина на подписване на договора. Защото ФИФА не е ощетена по никакъв начин.

Обвиненията за подкуп срещу Ал-Хелаифи бяха свалени преди процеса през 2020-ата година, след като ФИФА постигна споразумение по въпроса. И двамата – Валке и Ал Хелайфи са членове на борда на УЕФА и вече отрекоха обвиненията. В момента 61-годишният Жером Валке е лишен от правото да работи във футбола до средата на 2032-а година по решение на Комисията по етика.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА