Last news in Fakti

24 Октомври, 2022 09:00 1 409 1

Невероятен южноамерикански трилър донесе титлата на Бока Хуниорс в Аржентина

  • футбол-
  • бока хуниорс-
  • ривър плейт-
  • аржентина

Сензационното е, че вечният съперник и кръвен враг на “генуезците” Ривър Плейт подари титлата на “синьо-жълтите”

Невероятен южноамерикански трилър донесе титлата на Бока Хуниорс в Аржентина - 1
Снимка: БГНЕС

Невероятен южноамерикански трилър донесе титлата на Бока Хуниорс в Аржентина за 2022 година. Сензационното е, че вечният съперник и кръвен враг на “генуезците” Ривър Плейт подари титлата на “синьо-жълтите”. Това се случи в последните секунди на последния 27-и кръг на Лига Професионал, когато “милионерите” разбиха мечтите на 60 000 фенове на претендента Расинг, който имаше нужда от победа, като и при липса на такава от страна на Бока, ставаше шампион.

Секунди преди края на редовното време на стадион “Хуан Доминго Перон” при резултат 1:1 домакините получиха право да изпълнят втора дузпа, докато Бока Хуниорс играеше при 2:2 срещу Индепендиенте, но не се виждаше как ще стигне до трите точки. Националният вратар на Аржентина Франко Армани, който преди това на няколко пъти спаси своя тим, парира дузпата и шокира играчите на Расинг, докато над 50 000 на препълнения “Бомбонeра” полудяха от радост.

Невероятен южноамерикански трилър донесе титлата на Бока Хуниорс в Аржентина
Снимка: БГНЕС

Секунди по-късно “милионерите” тотално матираха Расинг с втори гол в продължението, като направиха нещо сензационно за историята на Аржентина. Ривър Плейт сдаде чаканата осем години титла, като я връчи в ръцете на най-омразния отбор за своите фенове - този на Бока Хуниорс.

Така най-успешният треньор в историята на “червено-белите” Марсело Гаярдо напусна клуба с победа, която ще се помни вечно от феновете на двата най-големи гранда в родината на Диего Армандо Марадона и Лионел Меси.

Последният 27-и кръг на първенството изправи един срещу друг лидера Бока (51 точки) срещу 14-ия Индепендиенте (34 точки), както и вторият Расинг (50 точки) срещу шестия Ривър Плейт (44 точки). Интересното е, че от три дни в Аржентина се пише, че няма как Индепендиенте да се хвърли срещу Бока, защото ще направи шампион вечния си враг Расинг, а Ривър няма за какво да играе и няма как “милионерите” да застанат срещу феновете си, правейки шампион Бока Хуниорс. Нищо от това обаче не се оказа истина.

Невероятен южноамерикански трилър донесе титлата на Бока Хуниорс в Аржентина
Снимка: БГНЕС

Отборите на Бока и Расинг доминираха през първите минути, но Индепендиенте поведе от дузпа в 32-ата минута след точно изпълнение на Леандро Фернандес. Гилермо Фернандес обаче с глава изравни в 34-ата минута и върна ентусиазма на “Бомбонера”.

На почивката Себастиян Вила се появи, а в 49-ата минута с отлично изпълнение на пряк свободен удар взриви трибуните - 2:1, а за крилото това бе девети гол в шампионата и първи от три месеца. Този резултат означаваше, че титлата ще бъде за Бока.

Малко след това в 56-ата минута Матиас Рохас от дузпа даде преднина в Авалянеда на “светлосините” и сега Расинг се надяваше на чудо, кръвният враг Индепендиенте, който не играе за нищо, да шокира Бока.

Невероятен южноамерикански трилър донесе титлата на Бока Хуниорс в Аржентина
Снимка: БГНЕС

В рамките на няколко секунди студен душ поля препълните трибуни и на двата стадиона. Миигел Борха в 80-ата минута изравни за Ривър, а 20 секунди след това Хавиер Валехо изравни за “червените” на “Бомбонера”.

Паника настъпи сред тифозите на “генуезците”, но новината от гола на Ривър надъха феновете, които в 87-ата минута получиха информацията, че в Авалянеда Расинг получи втора дузпа. Резервата Джонатан Галван застана зад топката в 90-ата минута и стреля ниско, но Армани парира, а при добавката Орос стреля на сантиметри от горната греда на празната врата.

Невероятен южноамерикански трилър донесе титлата на Бока Хуниорс в Аржентина
Снимка: БГНЕС

Ентусиазмът сред феновете на Бока стигна до звездите, докато привържениците на Расинг бяха парализирани и довършени в продължението от Борха, който вкара второто си попадение в мача и направи Бока шампион, а Ривър завърши с бронзовите медали фантастичната епоха на Гаярдо начело на славния клуб.

На “Бомбонера” пък полудяха от радост фенове, играчи, щаб и всички обичащи най-големия клуб в Аржентина, който шокира всички със спечелването на титлата, след като никой от специалистите не ги даваха сред фаворитите. Причините затова бяха повече от основателни, тъй като Бока бе разкъсан от скандали на всякакво ниво в клуба.

Невероятен южноамерикански трилър донесе титлата на Бока Хуниорс в Аржентина
Снимка: БГНЕС

Новият треньор стартира с три поражение в първите си пет мача в първенството и прогнозите бяха, че може и да не довърши сезона, а отборът му бе беше допуснал 19 гола в 11 мача, а напред проблемите въпреки завръщането на Дарио Бенедето бяха много.

Невероятен южноамерикански трилър донесе титлата на Бока Хуниорс в Аржентина
Снимка: БГНЕС

Ибара обедини тима и Бока записа 11 победи, четири равенства и само една загуба в последните 16 кръга, а в девет от тези двубои Роси заключи вратата си. Така въпреки отбелязаните само 34 гола, допуснатите цели 28 попадения и записаните седем загуби, титлата е за “генуезците”, които се отдадоха на заслужена радост след втория си трофей за годината.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Станко

    1 0 Отговор
    Това е първенство, а не зоокупата на Перукан.