19 Март, 2023 13:29 1 152 0

Появиха се още разкрития по случая, по който прокуратурата заведе дело срещу Барса

  • хосеп бартомеу-
  • сандро росел-
  • барселона-
  • футбол-
  • прокуратура-
  • хосе мария енрикес негрейра

Хосеп Бартомеу и Сандро Росел са обвинение за възможна корупция при плащания на бивш футболен съдия Хосе Мария Енрикес Негрейра

Появиха се още разкрития по случая, по който прокуратурата заведе дело срещу Барса - 1

В Испания продължават да нищят случая "Негрейра", по който прокуратурата на Барселона заведе дело срещу клуба и бившите му президенти Хосеп Бартомеу и Сандро Росел. Те са обвинение за възможна корупция при плащания на бивш футболен съдия Хосе Мария Енрикес Негрейра. За съдийските доклади, изготвени от Негрейра, той е получил 7,3 милиона евро от каталунците в периода 2001-2018 г.

Официално връзките между компаниите на Енрикес Негрейра и Барселона датират от 2001 г., когато президент беше Жоан Гаспар. Тогава каталунците започнали да превеждат пари по документиран начин. Има обаче източници, които уверяват, че сътрудничеството е започнало още по времето на президентството на Хосе Луис Нунес, но това не е потвърдено.

За сезон 2001/02 от Барселона платили на компанията Dasnil 95 малко над 135 000 евро, пише "Марка". Въпреки това не е имало приемственост в плащанията, както е отразено в документацията, до която Football Leaks има достъп. През последната година на Гаспар на поста, която той не завърши, след беше сменен от Енрик Рейна след оставката му, нищо не беше платено на компаниите на Енрикес Негрейра.

Месеци по-късно Жоан Лапорта става президент на Барселона и в началото се опитва да сложи край на тези плащания. Две години по-късно обаче той отново наема Енрикес Негрейра и през сезон 2005/06 плащанията към фирмите на бившия вицепрезидент на Съдийската колегия са възобновени. През този сезон му били платени 152 000 евро, а това продължило и през целия първи мандат на настоящия президент. Общо Негрейра е получил 1,5 млн. евро, тъй като всяка година сумата по фактурите нараства. През последния сезон 2009/10 той получил 575 000 евро.

Сега Лапорта ще трябва да обясни защо е решил да възобнови плащанията към Негрейра, след като не го е правил през първите си две години като президент.
След напускането на Лапорта, Сандро Росел запази плащанията по време на мандата си, както и Хосеп Мария Бартомеу след него. Именно той реши три години по-късно да прекрати сътрудничеството с бившия рефер.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА