Last news in Fakti

5 Юни, 2023 07:30 3 236 10

Златан Ибрахимович обяви край на славната си кариера

  • златан ибрахимови-
  • футбол-
  • милан-
  • сан сиро

41-годишният футболист на Милан, който ще остане в историята на футбола, като един от най-големите нападатели за всички времена, съобщи своето решение със сълзи на очите пред над 70 000 зрители на любимия му “Сан Сиро”

Златан Ибрахимович обяви край на славната си кариера - 1
Снимка: БГНЕС

Шведската суперзвезда Златан Ибрахимович обяви край на своята славна кариера. 41-годишният футболист на Милан, който ще остане в историята на футбола, като един от най-големите нападатели за всички временна, съобщи своето решение със сълзи на очите пред над 70 000 зрители на любимия му “Сан Сиро” след победата с 3:1 на "росонерите" срещу Верона от последния кръг на калчото.

Златан Ибрахимович обяви край на славната си кариера
Снимка: БГНЕС

Това стана на специална церемония на терена под продължителните бурни аплодисменти на всички фенове на препълнения стадион. За целта от клуба разпънаха дълъг червен килим, водещ към централния кръг на терена. Там бяха застанали всички клубни ръководители, а за да стигне до тях, Ибрахимович мина покрай всичките си съотборници, които го аплодираха и носеха екипа на тима с неговото име и неговия номер 11. Преди да стане това, на екрана на стадиона беше излъчено специално видео с някои от най-добрите изпълнения на Златан с екипа на “росонерите”. Ветеранът се появи на терена с мелодията от саундтрака на историческия филм "Гладиатор".

За първи път публично големият нападател не сдържа емоциите си и се разплака.

Златан Ибрахимович обяви край на славната си кариера
Снимка: БГНЕС

Ибра приключи славната си кариера в отбора, който най-много е обичал през своята фантастична футболна авантюра, след като непрестанни контузии го измъчиха през последните 18 месеца. Той записа общо 163 мача и 93 гола с екипа на "росонерите" и бе в основата на последните две титли на клуба, които донесе в двата си периода с екипа на Дявола. Първата бе спечелена през 2011 година, а втората през миналия сезон - 2021/2022 година, а освен това има и една Суперкупата на Италия с червено-черната фланелка.

“Първият път, когато пристигнах в Милан, вие ми дадохте щастие. Вторият път ми дадохте любов. От сърце искам да ви благодаря, фенове. Приехте ме с отворени обятия, накарахте ме да се чувствам като у дома си. Ще бъда фен на Милан за цял живот. Дойде време да кажа сбогом на футбола, не на вас.”

Златан Ибрахимович обяви край на славната си кариера
Снимка: БГНЕС

“Казвам “сбогом” на играта, но не и на вас! Вълнението е голямо! Толкова много спомени и емоции имам тук, на този стадион. Само Милан и чао!”, заяви Ибра от центъра на терена.

Ибра завърши кариерата си с внушителните 866 мача в клубния футбол, в които реализира общо 511 гола.

За 24 години в професионалния футбол той игра за едни от най-големите клубове на планетата, след като дебютира в родния Малмьо, Златан направи име в Аякс, след което се премести на Апенините, за да е подвизава в грандовете Ювентус и Интер, преди да играе една година в Барселона и да се завърне в Италия с екипа на Милан, за който винаги е казвал, че ако не е бил продаден без неговото разрешение през лятото на 2012 година, най-вероятно никога не би си тръгнал в посока Пари Сен Жермен, където прекара четири сезона.

От Париж замина за Острова, за да продължи кариерата си в Манчестър Юнайтед, но след тежка травма взе решение да приеме предизвикателството МЛС с екипа на Лос Анджелис Галакси. Няколко месеца след 38-ия си рожден ден през зимата на сезон 2019/2020 година реши да се завърне в Милан, който беше на 10-то място в Серия "А", и да обещае на тифозите, че ще върне клуба на върха, където му е място. Речено-сторено, въпреки че никой не вярваше на застаряващия швед, той с феноменалния си манталитет на победител и неповторим характер помогна на Стефано Пиоли да променят мисленето на играчите на Милан, които стигнаха сензационно, но заслужено, до 19-ото си Скудетото преди 12 месеца.

Златан Ибрахимович обяви край на славната си кариера
Снимка: БГНЕС

Златан Ибрахимович е рекордьор по мачове и отбелязани голове и с екипа на Швеция - 122 мача и 62 гола. Освен това има над 30 трофея в кариерата си. Той е двукратен шампион на Нидерландия, седемкратен шампион на Италия според него, но петкратен според статистиката, тъй като първите му две титли с екипа на Ювентус бяха отнети на "бианконерите", печелил е титлата на Испания и още четири пъти тази на Франция. Има световно клубно първенство, суперкупата на Европа и Лига Европа, както и още общо 17 купи или Суперкупи на Нидерландия, Италия, Испания, Франция и Англия.

Рекордните 11 пъти е бил футболист на своята страна, а индивидуалните му рекорди са десетки.

Вчера стана ясно, че договорът му с Милан няма да бъде подновен, след като през този сезон подписа договор за само 100 000 евро месечна заплата, тъй като претърпя интервенция на коляното миналото лято и уговорката с Паоло Малдини беше да се преговаря след края на сезона в зависимост от неговото представяне през кампанията и на база физическото му състояние.

Опитният играч обаче така и не успя да се възстанови на 100%, за да бъде на терена през календарната 2023 година, записвайки само четири мача и един гол, който му помогна да запише поредния рекорд - за най-възрастен голмайстор в историята на Серия "А". След завръщането си от САЩ изигра 78 мача за "росонерите" и вкара 37 гола, като до края на 2021 година бе лидерът на отбора, след което травмите започнаха да го измъчват.

Той много се стара да се завърне, дори направи и невъзможното през последния месец, за да може да се раздели с тифозите на Милан на терена с футболния екип, но това не се случи, тъй като не се възстанови.

Преди няколко дни стана ясно, че от утре няма да бъде повече футболист на 7-кратния европейски първенец и 72 102 души пристигнаха на "Джузепе Меаца", за да се сбогуват със своя идол.

Така в “Курва Суд” изписаха надписа “Godbye”, което е игра на думи с тази за сбогом (goodbye) и за Бог (God), за какъвто самият нападател обича да се самоопределя вече над 15 години.

Златан Ибрахимович обяви край на славната си кариера
Снимка: БГНЕС

Скандиранията "Ибрахимович, Ибрахимович" просълзиха голмайстора, който бе седнал на ВИП местата зад скамейката на Пиоли в компанията на своята половинка Хелена и синовете си. За първи път Ибра показа момент на слабост и камерите хванаха просълзените му очи, докато изпращаше сърца на тифозите и целувка.

Рафаел Леао вкара за 2:1 в 85-ата минута и изтича 40 метра, за да прегърне своя учител, да му благодари и да му посвети своето попадение, а след срещата Ибра наистина показа сълзите си, както това сториха голяма част от съотборниците му, хиляди от тифозите по трибуните, близките му и част от персонала на Милан.

Да, спирам с футбола. Не бях казал на никого, дори на моето семейство и на клуба. Благодаря на вас за вниманието и търпението, сега ще имате по-малко работа", започна своята пресконференция в типичния си стил Ибра, обръщайки се с усмивка към журналистите.

"От утре ще бъда свободен човек и ще отворя нова страница в живота си. Имах няколко оферти, да, но вече бях решил да спирам. Преди няколко месеца ме хващаше паника от мисълта да спра. Приех моето бъдеще, сега адреналинът ще бъде различен. Ще ми липсва пътя до "Миланело". Сега трябва да разбера какво ще правя, но вляза ли отново в света на футбола ще трябва да започна от нулата и да се уча. Като се събудих сутринта и видях, че вали си помислих: "Господ също страда". Изглеждах като зомби. Не се шегувах, не говорех, бях притеснен, но сега вече приех моето бъдеще.

Първият път като дойдох тук от Барселона бях наистина щастлив, след това открих любовта при завръщането си. Този клуб ме накара да се чувствам у дома си от първия ден. Когато се върнах обещах едно нещо и го изпълних. Нито за миг не загубих страстта си към футбола. Този отбор се превърна във второто ми семейство. Пристигнах на 38 години, Леао и другите бяха между 20 и 25 години. Бяха и все още са моите синове. На терена видях няколко от тях да плачат, после видях да плачат навсякъде около мен, футболисти, семейството ми, жена ми, тифозите. Демонстрирах на всички, че Супермен има голямо сърце, който ме познава вече го знаеше.

Не пропусна да спомене и легендарния си мениджър Мино Райола, който почина преди малко повече от година. "С него направихме всичко заедно. Ако беше жив щеше да ме накара да продължа, дори щеше да поиска някоя друга комисионна в повече. Извинявай Мино, но това е истината", сподели с усмивка Ибра преди да продължи пресконференцията си.

"Ще ми липсва съблекалнята. Ще бъде друг свят, но съм готов. Взех решението си преди 10 дни. Мислех си и си казах:"Край". Днес ми беше тъжно, че не можех да играя, но и така е добре. Това, което видях и усетих ще го помня винаги. Не съжалявам за нищо. Когато бях в Америка не вярвах, че ще се върна в Европа, след което Мино ме убеди да го направя за един мач и после да прекратя кариерата си.

Не съм мислил да приема офертата на Монца. Трябва да реша какво ще правя. Да бъда треньор или директор е сериозна отговорност. Когато си футболист имаш отговорност за себе си най-вече, но като треньор си по-лимитиран. Не мога да отида с Ферари на тренировка, ако съм треньор, или пък Ибра може. Ще сменим правила", продължи да коментира с усмивка голямата звезда.

Шегата на страна. Не смятам, че ще напусна футболния свят, но върна ли се в него, трябва да стартирам от нулата. Дали има нов Златан? Не, няма как. Невъзможно е! Не го казвам заради егото ми, а ми го казват нещата, които съм постигнал. Ще бъде друга история. Когато стартирах кариерата ми ме сравняваха с Ван Бастен, но Марко е Марко и Ибра е Ибра", завърши легендата.

 

Кариерата на Златан Ибрахимович:

Малмьо 1999-2001 47 мача 18 гола
Аякс 2001-2004 110 мача 48 гола
Ювентус 2004-2006 92 мача 26 гола
Интер 2006-2009 117 мача 66 гола
Барселона 2009-2010 46 мача 22 гола
Милан 2010-2012 85 мача 56 гола
Пари Сен Жермен 2012-2016 180 мача 156 гола
Манчестър Юнайтед 2016-2018 53 мача 29 гола
ЛА Галакси 2018-2019 58 мача 53 гола
Милан 2019-2023 78 мача 37 гола

Успехите на Златан Ибрахимович:

АЯКС
2 пъти шампион на Нидерландия - 2002, 2004
Купа на Нидерландия - 2002
Суперкупа на Нидерландия - 2002

ЮВЕНТУС
2 пъти шампион на Италия - 2005, 2006 - отнети след Калчополи

ИНТЕР
3 пъти шампион на Италия - 2007, 2008, 2009
2 - Суперкупи на Италия - 2006, 2008

БАРСЕЛОНА
Световно клубно първенство - 2009
Суперкупа на Европа - 2009
Шампион на Испания 2010
2 - Суперкупа на Испания 2009, 2010

МИЛАН
2 пъти шампион на Италия - 2011, 2022
Суперкупата на Италия - 2011

ПСЖ
4 пъти шампион на Франция - 2013, 2014, 2015, 2016
2 пъти Купата на Франция - 2015, 2016
3 пъти Купата на Лигата - 2014, 2015, 2016
3 пъти Суперкупата на Франция - 2013, 2014, 2015

МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД
Лига Европа - 2017
ФА Къп - 2017
Къмпюнити Шийлд - 2016


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    Талант
  • 2 ПОЛИТ КОРЕКТ

    5 6 Отговор
    Скоро ерата на Роналдо, Меси и Златан ще свърши. Идва Хааланд.

    Коментиран от #3

  • 3 Aлфа Bълкът

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "ПОЛИТ КОРЕКТ":

    Тя тази ера докато почне, ще свърши.
  • 4 Голям футболист

    2 5 Отговор
    И голямо лике
  • 5 Славай Орком

    1 8 Отговор
    Този с клюна е супер набеден няма ШЛ няма ЗТ и трофеите му са кът... да отида в канала
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Начо

    5 1 Отговор
    Най фантастичните голове които съм виждал
  • 8 ДяДо Ви КуРтИ От СеЛо ПиПерКоВо

    1 6 Отговор
    Да ме извинявате,ама този е прекалено надценен.Измислен футболист с голямо его.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Божин Валериев

    3 1 Отговор
    Аматьори...спечелил много купи. Аз имам повече малки котета!