Last news in Fakti

8 Юли, 2023 10:00 4 488 11

Извънредна ситуация с българска алпинистката на К2

  • к2-
  • спорт-
  • силвия аздреева-
  • алпинизъм-
  • алпинистка

Алпинистката от Петрич разказа за случващото се в подножието на втория по височина връх на планетата

Извънредна ситуация с българска алпинистката на К2 - 1

Силвия Аздреева, която опитва да стане първата българка, стъпила на К2 (8611 метра), е заклещена от снежна буря и ураганен вятър под върха в Каракорум.

Алпинистката от Петрич разказа за случващото се в подножието на втория по височина връх на планетата.

Ето какво написа Силвия във Фейсбук:

"К2 аклиматизационен период. До този момент достигнах Лагер 1 два пъти и прекарах 1 нощ на височина 6070 м. Нашата цел беше да достигнем Лагер 2 - още 2 нощи там, да “докоснем” Лагер 3 и да се върнем. Но Негово Величество К2 каза: "Не! Ето ви една снежна буря и ураганен вятър през следващата една седмица!", така че трябваше да се върнем на следващия ден", написа в социалните мрежи Аздреева, която през май 2022 г. за 48 часа покори Еверест и Лхотце в компанията на Мингма Давид Шерпа и Нирмал Пурджа. И сега българката е част от комерсиална експедиция.

"В момента чакаме на базовия лагер зимните му настроения да отшумят, докато събираме нови сили за атака. Условията тук са изключително тежки, а за интернет дума да не става, така че ви благодаря за търпението до следващото ми включване. А до тогава, ви изпращам много снежни прегръдки, за да охладя малко летните ви дни!", написа още красавицата от Петрич.

До момента двама българи са стъпвали на К2 - Боян Петров (31 юли 2014 г., без шерпи и кислород) и Стефан Стефанов (25 юли 2019 г. с допълнителен кислород и помощ от шерпи). В зимния опит през 2021 г. участваше и Атанас Скатов, който намери смъртта си под върха. По склоновете му загина и Петър Унджиев (18 юли 2010 г.).


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А50

    20 3 Отговор
    Никой не може да покори връх или планина, а върхът ги допуска. Като са такива покорители защо не са продължили а се връщат да чакат добри времена. Не е правилно да се казва покорил едикой си връх
  • 2 нннннннн

    6 11 Отговор
    Красива, силна и смела жена! Дано да се измъкне! Тъжно ще бъде, ако такава достойна българка загине там без време.

    Коментиран от #8

  • 3 зрител

    25 4 Отговор
    аз пък си пия кафето пред телевизора и не ми пука нито за К2, нито за Килиманджаро ......! доматите и краставиците на балкона ми растат с пълно темпо - всеки си е башка луд !
  • 4 12343211

    6 2 Отговор
    Трудно ми е да разбера!
    УСПЕХ.
  • 5 1551

    10 3 Отговор
    С българска алпинистката....запалете ги тия фалшиви дипломи
  • 6 Гост

    18 5 Отговор
    Чий ГО търси там?
    После спасителни акции, сълзи...
    !
  • 7 Йети

    14 1 Отговор
    Само да не ги надушат снежните човеци, че те не подбират.
  • 8 Факт

    11 2 Отговор

    До коментар #2 от "нннннннн":

    Вместо да ражда глей къде се е забила
  • 9 Лекувам наркозависимост

    7 2 Отговор
    Има един дядка който качи Еверест по къси гащи само...... Тия останалите кво се хабят нз спонсори ,екипировки ,кислороди и си остават там повечето..... Пича гол и бос с едни гащета го преодоля .... К2 , К10 слизай и са прибирай овца
  • 10 С ЦОНЧО И ТАСКО НА МОРЕ👐

    3 0 Отговор
    ...МИ ТО ПОВЕЧЕ БЪЛГАРИ
    На.. К2ДВЕ...ОТКОЛКОТО НА...МОРЕТО😁
  • 11 ЕленаПловдив

    7 3 Отговор
    Желая и здраве и късмет, нека е жива и здрава, да изживей мечтите си! Много се радвам , че има такива хора, а ние живеем доста еднообразен живот.Нека поне тя да е щастлива!