Last news in Fakti

8 Септември, 2023 05:57 1 178 1

Франция продължава наказателната си акция по пътя към Евро 2024

  • франция-
  • евро 2024-
  • квалификации-
  • евроквалификации-
  • република ирландия

Надделя комфортно с 2:0 над Република Ирландия на „Парк де Пренс“.

Франция продължава наказателната си акция по пътя към Евро 2024 - 1

Франция продължи победния си ход по пътя към Евро 2024 и записа пета поредна победа в пресявките от Група „B“, след като надделя комфортно с 2:0 над Република Ирландия на „Парк де Пренс“. Попаденията отбелязаха Орелиен Чуамени със страхотно изпълнение в 19-ата и Маркюс Тюрам в 48-ата минута.

Гол на капитана Килиан Мбапе беше отменен през първата част, а Усман Дембеле разтресе гредата през второто полувреме. Като цяло „петлите“ не оставиха съмнение в превъзходството си през целия двубой, като спокойно можеха да запишат и по-убедителен резултат. Единствената лоша новина за Дидие Дешан бе контузията на Оливие Жиру през първата част.

С този успех Франция остава твърд лидер в групата с пълен актив от точки – 15, като има 11 отбелязани попадения и нито едно допуснато, докато Република Ирландия остава с три пункта на четвъртата позиция, но с мач по-малко. В следващия кръг „петлите“ гостуват на Нидерландия през октомври, докато ирландците приемат „лалетата“, но след три дни в неделя.

Селекционерът на Франция - Дидие Дешан, бе направил четири промени от последния мач на тима, който беше през юни срещу Гърция (1:0). Люка Ернандес замени контузения Ибрахима Конате, като застана до брат си Тео. Адриен Рабио пък замени Едуардо Камавинга в средата на терена, Усман Дембеле влезе на мястото на Кингли Коман, а Оливие Жиру се завърна на върха на атаката за сметка на Рандал Коло Муани.

На вратата бе Майк Менян, а в защита пред него действаха Жул Кунде, Даю Упамекано и братята Ернандес. В средата на терена бяха Орелиен Чуамени и Рабио. В преди позиции бяха разположени Дембеле, Антоан Гризман и капитанът Килиан Мбапе, а атаката бе водена от Жиру.

Първият удар към една от двете врати дойде още в третата минута, когато Адриен Рабио получи от Усман Дембеле пред наказателното поле и шутира силно, но в ръцете на вратаря Гавин Базуну.

Две минути след това Франция изпусна да излезе напред в резултата. Антоан Гризман центрира от ъглов удар, а на първа греда Адам Ида от гостите отклони с глава и идлъга вратаря си, който беше излязал да улови топката, която стигна до непокрития Килиан Мбапе, но капитанът на домакините не очакваше това развитие и от въздуха стреля високо над вратата.

Натискът на Франция даде резултат в 19-ата минута, когато резултатът беше открит. Дембеле центрира отдясно в наказателното поле където играч на Ирландия изчисти с глава, но само до Мбапе в пеналтерията. Капитанът на „петлите“ чукна топката за Орелиен Чуамени, който с мощен удар извън наказателното поле с десния крак не остави никакви шансове на стража на гостите – 1:0.

В 26-ата минута се наложи обаче да бъде извършена принудителна смяна в състава на домакините, след като Оливие Жиру получи контузия и бе заменен от Маркюс Тюрам.
Франция - Република Ирландия / Квалификации за Евро 2024, група B, пети кръг, 07.09.2023 г.

Французите продължиха да държат контрола върху топката, но ирландците седяха добре в защита и не допускаха нови изненади пред вратата си. В 36-ата минута Дембеле комбинира с Мбаре, който реши сда стреля от дистанция с десния крак, но слабо и право в ръцете на Базуну.

Три минути по-късно топката попадна за втори път във вратата на гостите, но голът беше отменен. Маркюс Тюрам получи хубаво подаване отляво в наказателното поле, задържа топката и я предостави на нахлуващия Мбапе, който бе точен с десния крак, но беше отсъдена засада на нападателя на Интер, а такава настина имаше.

Три минути след старта на втората част Франция удвои резултата в своя полза. Гризман и Тюрам направиха двойно пред наказателното поле, а след това футболистът на Атлетико Мадрид комбинира вляво с Тео Ернандес, който центрира ниско в пеналтерията. Там Мбапе опита да стреля, но бе блокиран. Топката обаче попадна в Тюрам, който обръщайки се с десния крак отбеляза за 2:0. Това бе и първото попадение за нападателя на Интер с националната фланелка.

Четири минути по-късно гостите от Ирландия можеха да се върнат в мача. Адам Ида задържа добре топката отляво в наказателното поле и след това я предостави на Джемйс МакЛейн, който центрира към далечната греда, а там Чидози Огбене стреля с глава от няколко метра, но Майк Менян направи феноменално спасяване с дясната си ръка и предотврати сигурно попадение в своята врата.

В 67-ата минута Тео Ернандес комбинира с Чуамени, който реши отново да шутира силно с десния крак от сериозна дистанция и го направи доста добре, но този път Базуну успя да избие.

Французите бяха близо до трети гол в 72-ата минута. Тогава Гризман видя свободния Дембеле отдясно, който имаше много празно пространство, премина покрай Джеймс МакЛейн в наказателното поле и нанесе мощен удар с десния крак в близкия ъгъл, който обаче се отби от лявата греда на гостите.

До края на срещата Франция продължи да натиска и пропусна да вкара трети гол в четвъртата минута от добавеното време, когато Тео Ернандес центрира отляво в наказателното поле, а на втора греда Тюрам се измъкна от прекия си пазач от границата на малкия пеналт заби топката с глава в земята, тя отскочи и излезе в аут. В самия край удар на Мбапе бе блокиран след негов пробив в наказателното поле.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.