Last news in Fakti

18 Ноември, 2013 13:50 2 363 2

Топ 10 на отборите, провалили се в световни квалификации

  • световни квалификации-
  • световно първенство-
  • мондиал-
  • франция-
  • топ 10

Българският национален отбор играе ключова роля в класацията, побеждавайки Франция през 1993 година

Британският „Гол“ направи интересна класация за отборите, неуспяли да се преминат квалификациите и да се класират за Световното първенство по футбол. Българският национален отбор играе ключова роля в класацията, побеждавайки Франция през 1993 година и изхвърляйки „петлите“ от Мондиала.

10. Англия – 1974 година
70-те години на миналия век са „мрачен“ период за английския национален тим по футбол. В периода от 1970 до 1980 „Трите лъва“ не успяват да се класират за нито един голям форум. Най-запомнящият се провал е през 1974 година, когато Световното се играе в Западна Германия. Англия се нуждае от победа срещу Полша в квалификационната група, но в последният си мач завършва 1:1 и се сбогува с надеждите да играе на Мондиала.

9. Холандия – 1986 година
През 80-те години на миналия век на терените играят младите Марко ван Бастен, Франк Рийкард и Рууд Гулит. Дори тези имена обаче не помагат на „лалетата“ да се класират за Световното, губейки плейофа от Белгия с голове на чужд терен.

8. СССР – 1978 година
Въпреки, че съветският отбор притежава ядрото на Динамо (Киев), който печели КНК през 1975 година, той завършва след Унгария в квалификационната си група. Следва шокираща загуба от Гърция, която убива мечтите на отбора.

7. Италия – 1958 година
Италия притежава играчи като звездата на Ювентус Джампиеро Бониперти, но 50-те години на миналия век са слабо десетилетие за „скуадрата“. Самолетната катастрофа на „Гранде Торино“ е сериозен удар по амбициите на италианците.

6. Португалия – 1998 година
Със „златното“ си поколение от играчи като Луиш Фиго, Руи Коща и Жоао Пинто, Португалия за първи път от времето на Еузебио има шанс да се представи силно на голям форум. Въпреки това тимът завършва на трето място в квалификационната си група след Германия и Украйна.

5. Англия – 1994 година
Британците не успяват да се класират за Мондиала в Съединените американски щати през 1994 година, на който България записва златна страница в своята футболна история. „Трите лъва“ губят от Норвегия и Холандия в квалификациите, даже допускат гол от Сан Марино седем секунди след първия съдийски сигнал.

4. Югославия – 1994 година
Югославия дори не е допусната на квалификациите за Световното в САЩ заради войната, поставила под въпрос картата на Балканския полуостров. По време на войната, може да се каже, че Югославия притежава един от най-добрите отбори в света – Драган Стойкович, Синиша Михайлович, Звонимир Бобан, Деян Савичевич и Давор Шукер са само някои от имената, които не са допуснати да спорят с футболни аргументи.

3. Шотландия – 1970 година
В края на 60-те и началото на 70-те години на миналия век шотландският национален отбор респектира цяла Европа с играчите си. Тимът е съставен от футболисти на Селтик и Рейнджърс, покорили европейските върхове по това време. Загуба от Западна Германия в Хамбург с 3:2 през 1970 година обаче слага край на надеждите на „келтите“.

2. Холандия – 2002 година
Въпреки че притежават играчи от световна класа като Едгар Давидс, Кларънс Зеедорф, Рууд ван Нистелрой и Марк Овермарс, Холандия завършва на трето място в квалификационната си група след отборите на Португалия и Ирландия, от която губи в решителен сблъсък в Дъблин.

1. Франция – 1994 година
„Петлите“, които четири години по-късно печелят световната титла у дома, не успяват да се класират за САЩ 94'. Основната причина е България, която ги побеждава на „Парк де Пренс“ с късен гол на Емил Костадинов. По това време във френския тим блестят легенди като Ерик Кантона, Дидие Дешан и Марсел Десаи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владислав Димитров

    0 1 Отговор
    Алооо Джамбазов ... Каква Украйна през 1974 г. ?
  • 2 Vasil Stoev

    0 0 Отговор
    Става въпрос за 1998г.,какво четеш бе.Украйна е отново независима от 1991г.