Last news in Fakti

12 Октомври, 2023 12:30 2 325 0

Треньорът Илиян Кръстев пред ФАКТИ: Първомай е с традиции в бадминтона и винаги ще сме първи! (ВИДЕО)

  • първомай-
  • бадминтон-
  • медали-
  • клуб атлет-
  • ангел папазов-
  • калояна налбантова-
  • медалист-
  • илиян кръстев

В град Първомай бадминтон се играе от детската градина!

Треньорът Илиян Кръстев пред ФАКТИ: Първомай е с традиции в бадминтона и винаги ще сме първи! (ВИДЕО) - 1
Снимка: Оля Ал-Ахмед

Илиян Кръстев е треньор от 13 години в клуб Атлет в Първомай във всички възрастови категории – от детската градина , юноши и мъже и жени. На 34 години е, семеен се едно дете в очакване на втора рожба. Има след дипломна квалификация по бадминтон, треньорски профил от НСА, завършил е УНСС специалност „Човешки Ресурси“.

Той разказва, че винаги е имало изключително много желаещи да се занимават с бадминтон в Първомай, от най-малките в детската градина до възрастни мъже и жени. Припомни, че едно време от този клуб известния Васил Спасков е взимал медали при мъжете, Димитрина Попстойкова е взимала медали при мъже и при жени, самият той е носител на няколко медала по бадминтон при мъже и жени. Клубът има традиции в този спорт и много силна начална подготовка, залагат предимно на деца от 6 до 9 годишна възраст. До 11 годишна възраст децата вече показват професионални резултати.

- Кога е най-желателно да се започнат тренировките по бадминтон?

- В ранна детска възраст от 6 до 9 години. В момента имам в групата пет-шест деца които са били миналата година при Антония Налбантова в детската градина, и виждам вече една подготвка при тях. Знаят като влезнат в залата какво да направят, напълно са ориентирани и подготвени предварително с основните неща. В град Първомай бадминтон се играе от детската градина! Градът е с добре заложена и утвърдена традиция в бадминтона, затова даваме такива добри резултати и медалисти. Ще се стремим винаги да сме първи! Всеки град е добър в нещо и известен с определен вид спорт, например, Ботевград е известен с баскетбола, а ние, в Първомай сме много добри в бадминтона, на децата им се отдава този спорт.

- От къде е тръгнала все пак тази традиция в града?

- Със сигурност тази традиция е затвърдена от Иван Панев и Атанас Балев, това са основателите на клуб "Атлет" - Първомай. Години наред поддържаха клуба във всяко едно отношение – треньорски и управленчески.

- Бихте ли разказали нещо повече за самият клуб Атлет – основаване, традиции, успехи, медалисти?

- КФВС „Атлет“ - гр. Първомай е основан през 1994 година с треньори Атанас Балев и Иван Панев. През 1996 година за треньор остава само Иван Панев, който работи с деца от четирите училища в града. С правилен подбор на най-добрите участват в държавния спортен календар по бадминтон. За постигане на по-високи успехи са поканени да обучават за кратък период от време треньорите от клуб в Хасково – Живко Димитров и Станимир Бойчинов от Пазарджик. С добра селекция и упорита тренировъчна работа треньорът Иван Панев, който е и председател по онова време на клуба, за кратко време успява да го изведе на едно от първите места в детската, а по-късно и в юношеската възраст. Някои от състезателите са се класирали за националния отбор, като Красимир Янков, Благовест Кисьов, Димитрина Попстойкова, Радослав Симеонов, Васил Пасков, Диляна Петрова, Иван Русев и други. За всеотдайната работа и успехите на клуба Иван Панев е удостоен с награди за най-добър селекционер от БФБ през 2001, 2002 и 2003 г.г. Диря оставиха след себе си бадминтонисти още като Иван Траков, Запрян Колев, Илиян и Красимир Кръстеви, Желязко Николов, Антония Налбантова, Радослав Симеонов и други. До неговата кончина през 2010 година е провел в града 8 национални и 3 международни турнира с помощта на тогавашния кмет на града Ангел Папазов, който е избран и за Председател на клуба през 2010 година. Тренировъчната дейност се продължава от мен и брат ми - тогава млади треньори Илиян и Красимир Кръстеви. С подбор на децата и от двете детски градини успяхме за кратко време да постигнем високи успехи и блестящи резултати в бадминтона. За дейността на клуба и организация на състезания у нас и по света изключително много ни е помагал тогавашният кмет г-н Ангел Папазов.

- Защо се насочихте към бадминтона? Какво ви привлече в този спорт?

- Така се стекоха обстоятелствата. В началото нямаше много перспективи в бадминтона, но в последствие се оправиха нещата в българския бадминтон. Винаги съм знаел, че ще бъда част от НСА, уви, не успях да взема дипломата на магистър от Академията, а само професионалната квалификация, а това много би ми помогнало с националните гарнитури, имам вече стажа за национален треньор, но нямам дипломата за магистър от НСА. Бадминтонът е един изключителен спорт!

- Много хора се питат бадминтон и федербал едно и също ли е? Един и същ спорт ли е или....?

- Хората го наричат „федербал“ , аз също понякога така им го обяснявам , но сами и само да им стане по-ясно за какво става въпрос. Реално нямат нищо общо! Нито ракетата, нито перцето, со което играят, нито правилата. С една дума – нищо общо.

- Каква е разликата тогава?

- Професионалната ракета за бадминтон няма нищо общо , с тази на федербала, който се играе дс гумени перца, а при нас перата са от гъша или патешка перешуна, в бадминтона целта е противника да не хване перото, а във федербала трябва да го задържаш. Нещо като в тениса, но при нас сервиза е от долу и нямам право да затрудняваме противника. В бадминтона сервиза се бие от долу нагоре. Правилата са различни, броенето на точки е по-друг начин. За да бъде по ясно за аудиторията – бадминтонът това е професионалният спорт, федербалът – е любителският. В чужбина бадминтонът е много популярен спорт.

- Какво трябва да се направи, за да се популяризира бадминтонът у нас?

- Да се работи с децата още от ранна възраст, да се работи и съссамите учители в училищата и детските гради за популяризирането му, да се вкара като свободно избираем предмет в часовете по физическо възпитание. На любителско ниво този спорт трябва да стане по достъпен. Ние, в Първомай в зала „Атлет“ предоставяме тази възможност за достъп на любители в опредени часове. Всеки любител допринася за рекламата на града, реклама на спорта, стимул за децата и младото поколение. Има дори любителска верига по бадминтон с 8 турнира в България, почти всеки месец, където се събират над 300 души. Наистина една изключително добре организирана любителска верига.

- Платенили са свободните часове за любители?

- Да, платени са на абсолютно достъпна цена. Един корт струва през деня 10 лв, на него могат да играят четири човека, което се пада по 2.50 лв на човек. Това, което оскъпява са перата, тъй като те са професионални и снабдяването е много трудно. Ние сами се снабдяваме с пера.

  • - Наскоро кандидат кметът Ангел Папазов направи дарение на клуба – пера, за което много сме му благодарни. Държавата също помага, на база успехи, пишем проекти, описваме успехите – колко треньора имаме, разходи, приходи и от какво имаме нужда. Супсидиите се дават на база резултати.

  • - И какви са успехите? Какви са резултатите?

  • - Големи! Ние много се гордеем от успехите постигнати на Международните участия. Да не говорим за Републиканските ни участия, ние в Първомай сме едни от първите в страната в различните възрастови категории. Както вече споменах в началото – Първомай е с изградени традиции в този спорт, които не само сме закрепили , но и успешно доразвиваме! Както вече отбелязах имаме резултати при мъже и жени благодарение на Станимир Терзиев, на Михаела Чепишева, Цветина Попиванова, които успяха да вземат редица медали и са национални състезатели, представят България в отборни надпревари. Последните медали донесоха от миналата неделя, когато станаха трети на състезанието „Bulgaria International“ с награден фон 5 000 лв.

  • - По колко часа на ден работите с деца? Вие обръщате внимание почти на всяко дете индивидуално? Как смогвате?

  • -- Да, работим във възрастови групи, но се старая да подходя към всяко едно дете индивидуално, за да бъде качествено обучението. Имаме график, така е заложено, че детските градини тренират по един астрономически час, начинаещите деца тренират активно по час и половина, а големите тренират по два часа. Днес например съм от 3ч до 21ч без прекъсване, без никаква почивка. Понякого масовете ми са 4 ч. Сутрин и 4 следобед, но често са слети и се работи много.

  • -

  • - Забелязвате ли бъдещите таланти? Открояват ли се талантливите деца?

  • - Смятам, че това е едно от силните ми качества като треньор да забелязвам талантливите деца. За мен талант - означава освен детето да има освен талантливи заложби, да има заложби и интерес конкретно към този спорт. Да има уменията, да ги изработва и възприема бързо. Много е важно също така да има и заинтересованост от родителите. Имаме потенциал, има бъдещи шампиони!

  • - Първомай има и национални треньори, нали?

  • - Да, така е. Този спорт професионално вече издържа цели семейства. Национален треньор на Австрия е Красимир Янков. Национален треньор на Хърватска е Благовест Кисьов. Димитрина Попстойкова е личен треньор в София. Иван Русев е треньор при мъжете, Национален треньор в Стара Загора е Иван Траков, преди това дълги години беше треньор в Норвегия. Изброените са само от Първомай! Национален треньор на Русе е Васил Пасков и постига забележителни резултати с русенци. Брат ми е треньор в Пловдив. Аз продължавам треньорската традиция в Първомай. Много първомайчета завършват в момента НСА, други пък ги приеха, трети вече учат в Академията. Ако някой от тях се завърне като треньор в Първомай традицията ще продължи и ще се развива. Така че, както казах в началото – Първомай е бил на челна позиция в бадминтона у нас, и ще се стремим да запазим този авангард и винаги да сме първи.

  • - Не отдавна европейската шампионка до 19 години Калояна Налбантова, която бе поставена под номер 1 при жените, надделя над осмата в схемата Лаура Фльой Томсен (Дания). Тя от този клуб ли е тръгнала?

  • - Да, тя е от град Първомай. Тръгна от нашия клуб „Атлет“ - Първомай. Калояна Налбантова излезе на финал на турнира по бадминтон в София. Европейската шампионка до 19 години надделя над осмата в схемата Лаура Фльой Томсен. Калояна Налбантова се класира за финала на единично жени на международния турнир по бадминтон в София. Калояна до 12 годишна възраст игра при нас. Сега се състезава за „Виктори София“ и се справя чудесно! И за момента е най-големият талант на България в бадминтона при жените.

    - Вашето пожелание към всички които тепърва искат да тренират и да знаят нещо повече за бадминтона?

  • - Заповядайте и опитайте на корта, за да усетите разликата между федербала и бадминтона! Усещането е невероятно! Бадминтонът всъщност е един много труден спорт развиваш цялата моторика и координация, физиката и духа. Предизвикателство е и за възрастните да дойдат да поиграят и да видят как едни 7-8 годишни деца могат с лекота да ги победят. Ползите са големи, това е спорт, който обхваща абсолютно всички мускули на тялото.

Интервю на Оля АЛ-АХМЕД, гр. Първомай, зала „Атлет“


Поставете оценка:
Оценка 3 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА