Last news in Fakti

26 Октомври, 2023 06:48 2 772 6

Силен дебют за Везенков в НБА!

  • баскетбол-
  • сакраменто-
  • спорт-
  • нба

Най-полезният играч в Евролигата помогна на своя Сакраменто Кингс да направи солиден старт на новия сезон в най-силната лига в света, след като тимът му се наложи със 130:114 (32:24, 40:34, 33:29, 25:27) над Юта Джаз при гостуването си в “Делта Сентър” в Солт Лейк Сити

Силен дебют за Везенков в НБА! - 1

Александър Везенков официално стана вторият българин с мачове в НБА след Георги Глушков. Най-полезният играч в Евролигата помогна на своя Сакраменто Кингс да направи солиден старт на новия сезон в най-силната лига в света, след като тимът му се наложи със 130:114 (32:24, 40:34, 33:29, 25:27) над Юта Джаз при гостуването си в “Делта Сентър” в Солт Лейк Сити. Везенков бе сред отличниците за “кралете”, като за 16 минути игрово време се отличи с 8 точки, 2 борби и 2 откраднати топки при 3/6 стрелба от игра и 2/5 от тройката +/- от +9. Той отбеляза всичките си точки в първото си включване от пейката в първата четвърт и началото на втората, когато се включи успешно в двете фази на играта.

Сакраменто движеше топката много по-добре от своя съперник в първите минути от мача, като съвсем заслужено "кралете" си осигуриха първата по-сериозна преднина в мача при 5:13 след две поредни тройки на Кийгън Мъри. Темпото традиционно бе изключително високо, а "джазмените" се посъбудиха след очевидната липса на организация в своите редици в началото и намалиха изоставането си до само три точки при 14:17.

При оставащи 5:43 минути до края на първата четвърт Александър Везенков написа нова златна страница в историята на българския баскетбол, след като се превърна във втория българин с минути в НБА. Той замени Кийгън Мъри и само няколко секунди след това реализира първата си тройка в най-силната лига в света за 18:20 в полза на Сакраменто. Българинът захапа Кели Олиник в защита, а в една ситуация остана на мисмач срещу Колин Секстън, като изигра добра защита срещу него и сложи ръка в лицето му при стрелба от средно разстояние, която бившият гард на Кливланд пропусна. Тимът на Майк Браун продължаваше да води в резултата - 21:24 в своя полза. Веднага след таймаута Везенков опита втора тройка, която този път бе неуспешна, но след това най-полезният играч в Евролигата отново се отличи със страхотни действия в защита, след като открадна топка от гарда на опонента Крис Дън. Харисън Барнс пък се развихри и наниза шест бързи точки, за да изстреля "кралете" напред при 21:30. Серията на гостите продължи с чудесна добавка на Везенков, който вече имаше пет точки на сметката си. Откриващият период завърши при аванс от осем точки за Сакраменто - 24:32.

Везенков остана на паркета за началото на втората четвърт и оправда доверието на своя треньор, като отбеляза втората си тройка в мача, за да се превърне във втория най-резултатен играч на "кралете" до момента - 24:35. Първото включване на Везенков в мача завърши след осем поредни негови минути на терена, като на паркета се завърна Кийгън Мъри. В следващите минути гостите поддържаха огъня, като авансът им достигна 14 точки при 40:54 в средата на втория период. Харисън Барнс не прощаваше през първото полувреме - 22 точки при 8/8 стрелба от игра, а Сакраменто водеше с 49:65 към края на втората четвърт. Бившият играч на Голдън Стейт Уориърс достигна границата от 27 точки на полувремето, като благодарение най-вече на него Сакраменто си осигури 14-точков актив на почивката при 58:72.

Третата четвърт започна доста неприятно за Сакраменто, тъй като Юта успя да запише серия на свой ред и да съкрати изоставането си. Тройка на Ди'Аарън Фокс обаче помогна на "кралете" да удържат набезите на съперника, а след това Домантас Сабонис надигра Уокър Кеслър и разликата отново скочи до 14 точки при 65:79. Втората поява на Александър Везенков на терена бе при оставащи 4:55 минути от третата четвърт, когато той отново смени Кийгън Мъри. Петият опит на Везенков от тройката не намери целта, а след това той бе надигран под коша от Кели Олиник, което обаче нямаше лоши последици за "кралете", тъй като авансът им все още бе сериозен - 82:98. Малко след това пък Малик Монк сътвори едно от най-добрите изпълнения на деня, след като заби през Крис Дън за 82:102.

Вторият престой на Везенков на паркета не бе толкова запомнящ се като първия му, като все пак той добави още една открадната топка към актива си. Българинът бе заменен при оставащи 9:11 минути от последната четвърт при резултат 91:110 в полза на Сакраменто, като още едно негово появяване на терена не бе изключено предвид резултата. Все пак Юта бе далеч от мисълта да развява бялото знаме и регистрира серия от девет поредни точки, за да се опита да се закачи за своя съперник - 96:110. Отборът на Майк Браун нямаше проблем с това да поддържа убедителната си преднина, като при оставащи три минути до края на редовното време дистанцията бе 18 точки при 107:125. Накрая Майк Браун даде шанс на хората от третата петица като Алекс Лен, Кеслър Едуардс и новобранците, като крайният резултат бе 114:130 в полза на Сакраменто.

Харисън Барнс изригна за победителите с 33 точки при 5/7 стрелба от тройката. Домантас Сабонис добави 22 точки, 12 борби и 5 асистенции, Ди’Аарън Фокс се разписа с 18 точки и 6 завършващи подавания, Кийгън Мъри наниза 15 точки и овладя 8 борби, а Малик Монк вкара 10 точки и раздаде 7 асистенции от пейката.

Джордан Кларксън бе най-резултатен за Юта с 24 точки и 6 асистенции. Лаури Марканен допринесе с 19 точки и 10 борби, а Джон Колинс дебютира за “джазмените” с 15 точки и 11 овладени топки.

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ:

ЮТА: Джордан Кларксън, Тейлър Хортън-Тъкър, Лаури Марканен, Джон Колинс, Уокър Кеслър

САКРАМЕНТО: Ди'Аарън Фокс, Кевин Хъртър, Харисън Барнс, Кийгън Мъри, Домантас Сабонис


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 5 Отговор
    Браво на господин Везенков
    тАЛАНТ

    Коментиран от #2

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Буба

    1 2 Отговор
    Ми аз му се кефя
  • 4 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    Талант
  • 5 Андро

    3 0 Отговор
    Хахаха, това с казана а?
    Аз пък вярвам в това с 80-те процента.
    Пожелавам му успех на Везенков, заслужава.
  • 6 Опааа

    1 1 Отговор
    Ковачееееев! 8т. Нищо силно не видях.🤔