Last news in Fakti

28 Ноември, 2018 10:29 7 275 23

Как работи (и се обърква) автопилотът на Tesla

  • tesla-
  • автопилот
Как работи (и се обърква) автопилотът на Tesla - 1

Автомобилът, от който са кадрите по-долу е Tesla, а по-конкретно клипчето показва работата на автономната система. 360-градусовото видео е публикувано в YouTube от ползвател с никнейм Pranav Kodali и визуализира данните, постъпващи от камерата на системата Autopilot, която се интегрира в електромобилите Tesla. Показаната работа е на версията 2.5 по време на движение, където ясно се вижда движението на автомобила по шосе с многото завои.

Вижда се как системата разделя платната, анализира движещите се обекти, но се вижда и как на моменти автономното управление се обърква и автомобилът преминава в съседното платно за насрещно движение. Видеото е ясен пример за това, че все още не може да се има доверие на автономните системи и по-конкретно на тези в електромобилите Tesla. Вижте.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Само Дъстър

    5 9 Отговор
    На новите Волва ЛиДар технологията е по-добра.
  • 2 JEEP

    42 3 Отговор
    Зависима е от пътната маркировка, а такава у нас често липсва. То като се замисля и пътища ни липсват тук таме. За БГ ще има специална версия - анализираща и избягваща дупките.

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 смок

    9 4 Отговор
    Аз не видях автомобилът да преминава в насрещно движение. Преминава само линията и навреме се оправя, което си е нормално - така работи.

    Коментиран от #12

  • 5 Гост

    10 3 Отговор
    Ха, тука има маркировка, която да следва, и пак се обърква! А ако няма маркировка, както на повечето пътища у нас, а има само дупки??? Предпочитам аз да карам колата, живота ми да е в мойте ръце и умения, а не да се доверявам сляпо на компютър и да му поверявам живота си! Живота ни не струва кош плява, за да се осланяме толкова на техниката и да се превръщаме в безмозъчни зомбита! Затова сме Хора, а не овце! Трябва да мислим! Не мерси!!!

    Коментиран от #23

  • 6 Driving pleasure

    9 3 Отговор
    При перфектна пътна маркировка си труп на няколко пъти, какво да говорим ако си на път с малко по-калпава маркировка или където се пресичат маркировки поради ремонт и временна промяна. да не говорим, че на заснежено не трябва да я търсиш - само сериозно ощетен в главата може вика ура на тия простотии и да твърди, че трябва да разитаме на тях!
  • 7 сектант

    6 5 Отговор
    що народ се погуби в тия тесли - в африка ток нямат правят си ветрогенератори от неща от сметището тотално безполезна е теслата - най-икономичния вариант в момента е дачия докер
  • 8 Ганю Ганев

    4 3 Отговор
    С 30 км/ч се бърка, с 120км/ч, незнам как ще е?
  • 9 читател

    9 8 Отговор
    Изгледах внимателно цялото видео. Объркване не видях. Отбиването в дясно беше единствено на места, предназначени за това и то с цел да пропусне движещите се зад него превозни средства. Статията е невярна и тенденциозно подвеждаща: Публикувано във факти.бг: "...все още не може да се има доверие на автономните системи и по-конкретно на тези в електромобилите Tesla."

    Коментиран от #11

  • 10 Jack Bauer

    2 2 Отговор
    Като гледам видеото има още доста вода да изтече докато тези "интелигентни автопилоти" започнат наистина да вършат работа. Но явно това е бъдещето.
  • 11 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #9 от "читател":

    Навлезе в насрещното на много остър завой без налични коли нарсреща, или тъй както и ти би направил на подобен път. Не ми казвайте, че като карате през проходи и липса на насрещно движение вие карате стриктно по осовата, камо ли на зиг-заг с видимост.

    Коментиран от #13

  • 12 464

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "смок":

    3.25 минута обърнете внимание това не е аварийната лента !
  • 13 Димов

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Автономната кола не трябва ли да НЕ допуска грешките, които допуска човека, които пък са причина за катастрофите? Не е ли целта на тази система да намали ПТПтата, породени от човешкото неразумно каране? Какво ще стане, ако автопилота копира и изпълнява същите човешки дързости и нарушения? Щото, да настъпиш маркировката си е нарушение.
  • 14 666

    3 1 Отговор
    О, майна, ела с такава кола от напия град до село, ще ти гледам електрониката как те е закарала до съседната нива. НЯМА ОСЕВА ЛИНИЯ вече сигурн 15 г, то пътят е на ровове, че със старите брички трябва минаваме всеки ден, вие за нови технологии, автопилото ми говорите. Човекът никога не трябва да си оставя управленето само на машините. Тогава фантастиките ще станат реалност. (Дано прогнозите да ми са лоши.)
  • 15 Явор

    3 2 Отговор
    Що не си ги оставят за игри и симулатори, та взели да ги напъхват у автомобили с реални хора. Ако ще се блъскайте, блъскайте се сами (конструктори). Не ща да ме нацепи автомобил отсреща заради някой неосмислен бит ( или грешен датчик!). Това трябва да се забрани.
  • 16 Нищо ново

    1 0 Отговор
    Нищо ново, оня ден наех един Тускон и той видиш ли има същата опция!
  • 17 Нов чип

    1 1 Отговор
    Tesla разработва свой собствен чип, който е десетки пъти по-бърз от най-добрите на пазара, защото предлаганото в момента не ги удовлетворява. Вече съм на финалната права и предстои производство и внедряване в най-новите автомобили. Това драматично ще подобри дейността на автопилота.

    Коментиран от #18

  • 18 Байкал

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Нов чип":

    Ийде бе това да не е като Байкала а???
  • 19 незнайко

    1 0 Отговор
    Ако я няма маркировката в средата и краищата какво ли ще прави компютъра ? Сигурно ще кара по средата но пътя !
  • 20 Японеца

    0 0 Отговор
    Сравнително добре, видяхте ли как пропуска мотористите?
    Иначе за 35 мили е ОК.
  • 21 hmhmhm

    0 0 Отговор
    Бива за начало.
  • 22 hmhmhm

    0 0 Отговор
    При нас няма да стане защото то път няма камо ли маркировка
  • 23 Панчо

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    За БГ има версия L.... /луноход/.
    Следи терена, и предсказва от къде би трябвало да мине по път с дупки, без маркировка и край на пътя.