Last news in Fakti

16 Януари, 2021 11:30 10 826 20

Издържа ли рицарската броня на съвременни оръжия? (ВИДЕО)

  • рицарска броня-
  • съвременни оръжия-
  • експеримент

Издържа ли рицарската броня на съвременни оръжия? (ВИДЕО) - 1

Рицарската броня губи своята значимост след изобретяването и масовото въвеждане на огнестрелните оръжия. Дали обаче стоманената броня ще може да издържи на съвременните пистолети и пушки? На този въпрос отговориха ентусиасти от ресурса DemolitionRanch.

При стрелба с пистолет от разстояние от 10 стъпки щитът и нагръдникът успяват да задържат куршумите, но верижната ризница не се справи със задачата - няколко пръстена бяха изтръгнати от куршума.

Тестът за издръжливост с пушка 12-ти калибър също е доста успешен за бронята. Щитът се справя със сачмите, но няколко от тях преминават през него и се забиват в нагръдника, без обаче да го пробият.

По-сериозно оръжие обаче не оставя шанс за средновековна броня. Куршумите девети калибър пробиват, както шлема и нагръдника, така и рицарската ризница - верижните връзки просто се разкъсват на парченца. Вижте.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 16 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жак Фреско

    55 10 Отговор
    Съвременните оръжия са психотропни и цирка с вируса ще продължи 10 години..
  • 2 Ироничен

    53 3 Отговор
    Ако издържаха, щяха да продължат да ги правят.
  • 3 Behemoth

    50 8 Отговор
    Рицар се лови с ласо и се влачи по земята от куманин....питайте куманина Калоян цар на българите и власите ....

    Коментиран от #5

  • 4 Tyz

    54 2 Отговор
    Нима съвременната бронежилетка, която спира куршумите не е вид броня? Нима концепцията не е същата?
    Съвременни оръжия - съвременна броня...

    Коментиран от #15

  • 5 КУКУвица

    27 4 Отговор

    До коментар #3 от "Behemoth":

    Асеновци се сменят , че са кумани, заради старите им имена. Ся ако се казваш Александър, грък ли си??? Няма никакви други документи или Доказателства, че са кумани!!!

    Коментиран от #8, #12

  • 6 Стефан Петров

    28 6 Отговор
    Само на хора с много малко ум може да хрумне подобен експеримент. Очаквам следващия им експеримент да бъде дали рицарската броня може да издържи на ядрен взрив.

    Коментиран от #7

  • 7 БГ МАФИЯ В МС

    16 2 Отговор

    До коментар #6 от "Стефан Петров":

    РАЗСМЯ МЕ, МОЖЕ И ПРОБА С ОГНЕХВЪРГАЧКА ИЛИ ГОЛЯМО КАЛИБРЕНА КАРТЕЧНИЦА ДЕКТАРЬОВ, НАПАЛМ,. ТОВА Е ЗА ХОРА КОИТО НЯМАТ РАБОТА И МИСЛЯТ ЗА ПРОСТОТИИ. КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ЗА ПРАШКАТА НА ДАВИД????
  • 8 Behemoth

    4 22 Отговор

    До коментар #5 от "КУКУвица":

    Тъй...тъй....май само свинепаса ще се окаже българин Хахаха....кумано -татарска аристокрация......после германско -италианска...

    Коментиран от #10

  • 9 9мм

    13 0 Отговор
    средновековна защита срещу съвременни огнестрелни оръжия.......абсолютна глупост, макар че бронята се справи срещу пистолет 😃😃😃
  • 10 българин

    7 6 Отговор

    До коментар #8 от "Behemoth":

    Това са издънките на дуло особено куманите. Саксония кобурго гота са със скитски произход а скит е равно на българин.най влиятелната аристокрация след края на античността която съвпада с разрушаването на Рим от хуните-бъгари и начало на средновековието, Европа се управлява от скитско-българската аристокраця.уиндсорите са от скитски произход и са кобурго гота впоследствие си сменят името на Уиндзор.италиянската аристокрация е тотално българска от началото на средновековието до ренесанса.легендите за крал Артур са българо-аланските легенди за Нарт които завладяват Кавказ.

    Коментиран от #11

  • 11 истината е като гейзер

    6 7 Отговор

    До коментар #10 от "българин":

    Средновековието строенето на градове държави и замъци от каменни блокове,както и носенето на цялостна броня,навлиза с българите царски скити.коит хилядолетия наред управляват цялата степ от Кавказ,Памир и Алтай там те строят замаци и се бият облечени от глава до пети в желязо нещо непознато за римляни и гърци.след като завладяват Европа убиват старите римски и елински елити.и налагат новия начин на живот,замъци градове държави и рицари на коне които се бият в броня.тази векове са познати като средновековие.легендите за крал Артур са копирани легенди всъщност това е кавказката сага за нартите.
  • 12 кун

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "КУКУвица":

    Кумански династии управляват също в Унгария и Румъния по късно.
  • 13 школник

    7 8 Отговор
    виждал съм пробиването на релса ощие преди 45 години в ШЗО-Враца!
    даже ротната картечница я пробиваше на 1000 метра!!

    Коментиран от #16, #20

  • 14 Механик

    13 0 Отговор
    Славчо! Пети ден се опитвам да ти кажа, да не пишеш нещо, което не разбираш, че ставаш за срам!
    Какво е това "девети калибър"? Можеш ли да ми обясниш? Искал си да кажеш 9mm,нали?
    Дай сега да ти обясня нещо за калибрите. Има три начина за тяхното индексиране.
    1) Милиметров. Пример 9x19 Parabellum той и Luger- изговаря се ДЕВЕТ ПО ДЕВЕТНАДЕСЕТ ПАРАБЕЛУМ/ЛЮГЕР.
    Означва, че диаметърът на проектила (куршума) е 9 милиметра, а дължината на гилзата е 19
    2) Инчов. Пример- 38 magnum или .38 magnum. Означава, че диаметърът на куршумът е тридесет и осем сторни от ИНЧА. Което пак е около 9mm. Смята се лесно. Умножаваш един инч 25.4 мм по 0.38. това magnum означава, че е по-мощен от стандартният.
    3) този начин на измерване е характерен за гладкоцевните оръжия (ловни пушки) . Пример пушка 12-ти калибър. Означва, че от една УНЦИЯ олово, могат да се отлеят 12 броя сфери с диаметъра на цевта.
    Сейчас понял?
    Ако не ви се учи, поне си наемайте консултант по дадената тема!
    Колкото до броните на рицарите. Те нямат абсолютно никакъв шанс против която и да е бойна карабина. Дори и срещу пистолети с калибъри които споменах по-горе.
    Броните са били направени от листова стомана с дебелина до 3 мм. Дори арбалетните болтове (стрели) са ги дупчили на холандско сирене.
  • 15 Механик

    7 1 Отговор

    До коментар #4 от "Tyz":

    Не, не си прав.
    Концепцията за съвременната бронежилетка е съвсем друга.
    Съвременната бронежилетка е изтъкана от много пластове кевларена или подобна тъкан. Кевларът издържа огромни усилия на опън. В ангренажните ремъци на автомобилите има такива ники и за това издържат.
    Та когато куршумът започне да пробива таква жилетка той оказва натиск върху слоевете. Понеже те "държат" всеки следващ слой бива натискан от предният и така се уголемява площтта на натиск. И когато усилието на куршумът достигне до тялото ви, в место на 1 квадратен сантиметър площ, това усилие се е разпределило на да кажем 600 кв., см. Разбира се, че най-голямото усилие ще се предаде на много по-малка площ, но вече нещата са доста по-безопастни.
    Това е ваидно за повечето пистолетни патрони, както и за дробинки от ловна пушка.
    За патроните използвани в карабините и винтовките, нещата са други. Такива жилетки не могат да помогнат, освен ако изстрелът е от много голямо разсотяние.
    За целта на самите жилетки има джобове в които се поставят плочки от сръх твърди метали или сплави. Примерно разни сплави на метала Титан. Който е лек но за това пък много здрав.
    Поздрави.
  • 16 АК47

    10 1 Отговор

    До коментар #13 от "школник":

    Митове и легенди.
    А ся намери в тубата клипове които те опровергават. Или не си виждал ж.п.релса или става въпрос за релса за пердета.Вервам ми, иЗтина ти казвам.
  • 17 Blackthorn

    2 0 Отговор
    Това чи-фут-че е голям торлак!
  • 18 уаси Тито

    1 0 Отговор
    Немедленно да се изкове една рицарска броня за Вожда по широчка!И по дебела!
  • 19 куку руку ку

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "Куршумите девети калибър пробиват"?..
    Девети калибър си e 228 mm снаряд. Ако пък е .9 калибър, пак си е сериозен 22.8 мм куршум.
    Да не е 9 милиметров куршум?
  • 20 куку руку ку

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "школник":

    Школник, легендата за пробиване на релса е за куршумите 7.62 със стоманен сърдечник и се говори за разстояние 7 метра и съответно най-тънката част на релсата. На 1000 метра се пробива каска двустранно, като главата в каската не се брои като спирачка на куршума.
    Другата легенда, че сърдечника на куршума пробива от 150 метра бронята на Американските танкове Патън, използвани във виетнамската война.