Last news in Fakti

2 Юни, 2021 11:52 4 169 17

Изкуствен шести пръст влияе върху работата на човешкия мозък

  • допълнителен палец-
  • шести пръст-
  • експеримент

Учените са се опитали да разберат колко силно ще бъде влиянието върху човешкия мозък, ако появата на още един допълнителен палец разшири възможностите на човешката ръка при решаването на сложни проблеми

Изкуствен шести пръст влияе върху работата на човешкия мозък - 1

Ново проучване на изследователи от Университетския колеж в Лондон (UCL) изследва ефектите на роботизирания допълнителен пръст върху човешкия мозък. Експериментът се основава на хипотезата, че наличието на още един палец позволява на човек да премине към следващия етап от еволюционното си развитие и да овладее нови движения.

Учените са се опитали да разберат колко силно ще бъде влиянието върху човешкия мозък, ако появата на още един допълнителен палец разшири възможностите на човешката ръка при решаването на сложни проблеми. Например, с два палеца, човек успява успешно да създаде кула от блокчета с една ръка.

Експериментът се основава на проект, наречен "Третият пръст" на дизайнера Дани Клод, който се опита да преосмисли възгледа ни за протезирането, замествайки възстановяването на функциите на ръката с разширяване на възможностите на човешкото тяло. Невролозите от UCL проявяват интерес към проекта и използват идеята, за да проучат адаптацията на човешкия мозък към физическо подобрение. Дани Клод също беше поканен да се присъедини към изследователския екип.

Изкуствен шести пръст влияе върху работата на човешкия мозък

Третият палец е отпечатан на 3D принтер и прикрепен към противоположната страна на естествения палец, до малкия пръст. „Новият“ пръст е наблюдаван с помощта на система от безжични сензори.

Двадесет субекта използват допълнителен пръст не само по време на експеримента, но и в ежедневието си, за да свикнат с решаването на различни ежедневни проблеми с него. В лабораторията участниците използват третия си палец, за да развият двигателни умения при хващане на множество топки, например. В същото време учените непрекъснато записват активността на различни части на мозъка.

За изненада на учените първоначалното активиране на определени части на мозъка отслабва с времето. Субектите започват да възприемат излишния пръст като нещо напълно естествено, което не изисква активиране на мозъчната дейност, работещо на ниво инстинкти. Учените дори предполагат, че тялото може да „свикне“ с друга част и разединяването на „третия пръст“ би било възприето като нараняване, подобно на ампутацията на истински пръст.

Изкуствен шести пръст влияе върху работата на човешкия мозък


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BigBulgarianBoss

    52 0 Отговор
    А с втори член изследвали ли са?

    Коментиран от #5

  • 2 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    16 0 Отговор
    А ако е и златен, направо си е супер!
  • 3 BigBulgarianBoss

    15 0 Отговор
    След 10 години в хипермаркетите с 50 % отстъпка
  • 4 Коко

    22 0 Отговор
    Уникално, какво развитие на човека...!!не мога да повярвам...вече ще мога да правя сапунени мехури с една ръка!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Жожоба

    9 0 Отговор
    Само средния да направят изкуствен о като карам как ще поздравявам тия които ме засичат!
  • 7 123

    18 0 Отговор
    Направо още една ръка поставете за да може работника да е по-производителен.
  • 8 urod

    20 0 Отговор
    Следващият етап е премахването на мозъка, и без това на повечето хора вече не им трябва ;-)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ДОФТОРА

    8 0 Отговор
    на мисирката ако направят още една дупка в черепа, ко ще стане???? радио Ереван казва - ке може да му налеем мозък с лейката!!!!!
  • 12 Byne Wiliam

    8 0 Отговор
    Отдавна е доказано че женският мозък е с по-малко тегно и обем от мъжкият.По нататъшни изследвания са безсмислени и безпредметни.
  • 13 Гост

    2 0 Отговор
    А втори *** кога? Жената се облизва в очакване.
  • 14 гост

    2 0 Отговор
    Какво ли ще с два ануса ? Тия , дето лапат и с г@за ...не ми се мисли ?
  • 15 незнайко

    0 0 Отговор
    Нали откриха същества приличащи на хора със шест пръста и ето следващ етап в еволюцията !!!
  • 16 SOLARNIA ЧОВЕК от 6 тата РАСА

    2 1 Отговор
    ЗДРАВЕЙТЕ БЪЛГАРИ!!!!!
    ПРЕДИ 40ГОД.СЕ НАУЧИХ САМ ДА ПРОГРАМИРАМ МЕТАЛОРЕЖЕЩИ АВТОМАТИ И ЗАПЛАТАТА МИ ЗАВИСЕШЕ ОТ ПЛИЗВЕДЕНИТЕ ДЕТАИЛИ РАБОТА ИМАШЕ МНОГО СТИТА ДА ТИ СЕ РАБОТИ .РАБОТЕХ ВЪВ ВОЕНЕН ЗАВОД .МОЙТЕ АВТОМАТИ РАБОТЕХА ПО 24 ЧАСА В ДЕНОНОЩИЕТО И ЗАРАБОНВАХ ПО 5 ДИРЕКТОРСКИ ЗАПЛАТИ НА МЕСЕЦ.СЛЕД ТОВА СЕ НАУЧИХ ДА ПРОГРАМИРАМ ПРИРОДНИТЕ ЯВЛЕНИЯ И НАКРАЯ ПРОГРАМИРАХ ЖИВОТА СИ ДО 250 ГОДИНИ +ПРАЗНИЦИТЕ.БЪДЕТЕ ЗДРАВИ!!!
  • 17 мани беги

    0 0 Отговор
    то си има хора с по 6 пръста, но кво правят с тях е друга бира ... из индия са на-често срещаните ... но там е голямо многообразието на хора и затфа е и най-често там ... не че са кой знае колко производителни с тези си 6 пръста ... но ако се научат да дрънкат на пияно или акордеон, може и да извадят нечувани мелодии ... инак намерените така наречени извънземни бяха с по 3 пръстчета и навярно са били по-производителни от нас с мноуто пръсти, ама тракащи по клавиатурката с 2-3 :) а по пияното с 7-8 :) по-интересно ше е в секс индустрията с по 6 пръста :)