Last news in Fakti

31 Март, 2021 17:03 6 362 6

Феята на зъбките съществува... и живее в университета в Киото

  • зъби-
  • опити-
  • учени

Последните разработки на група японски учени съживиха надеждите на възрастните за възстановяване на привидно безвъзвратно изгубени зъби

Феята на зъбките съществува... и живее в университета в Киото - 1
Снимка: Shutterstock

Тестовете на екип от учени от университета в Киото се фокусираха върху способността на антителата да стимулират растежа на зъбите. Използваните субекти са мишки, страдащи от зъбна агенезия - вродено отсъствие на един или повече зъби. Според статистиката подобно заболяване е присъщо и на хората: приблизително 1% от хората имат по-малко от 32 зъба.

Учените са изследвали генетичните причини за да разберат как зъбите могат да се регенерират при възрастни. Според учените молекулите, отговорни за развитието на зъбите, вече са идентифицирани. Сред тях се различават костните морфогенетични протеини (BMP). Когато молекулите си взаимодействат, се включва т.нар Wnt сигнализиране.

BMP и Wnt участват не само в развитието на зъбите. Те регулират растежа на много органи и тъкани дори по време на формирането на ембриона. Учените са изследвали гени, които потискат развитието на BMP и Wnt и са избрали най-безопасния ген USAG-1, потискането на който насърчава растежа на зъбите.

По време на експеримента изследователите имат за цел да определят дали потискането на един USAG-1 ген е достатъчно за израстване на нови зъби. Резултатът от изследването е израстването на допълнителни зъби при мишки. На следващия етап учените тестват техниките върху порове, а в бъдеще планират да преминат към експерименти върху прасета и кучета.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Философ

    6 2 Отговор
    Добра новина! Аз искам да имам поне 60 зъба!

    Коментиран от #4

  • 2 Бурсук

    2 0 Отговор
    Само на акулите постоянно им растат нови зъби, поровете ходят на зъболекар.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 каруцар

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Философ":

    Ами, извади си излишните като искаш 60...
  • 5 Брадварят

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бурсук":

    На крокодилите също
  • 6 Алигатор

    0 0 Отговор
    И ако нещо сбъркат с подтискането на USAG-1 гена, току виж си осъмнал със три реда зъби на сутринта, които за твоя изненада и на околните, не спират да растат...