Last news in Fakti

1 Август, 2023 10:25 1 649 1

Изкуствената роговица може да спаси зрението

  • зрение-
  • роговица-
  • учени-
  • око

Учените тестват иновацията върху плъхове, но скоро ще се проведат опити върху по-големи животни

Изкуствената роговица може да спаси зрението - 1

Лекари от университета в Отава са разработили биоматериал за удебеляване на естествената роговица, което ще помогне за решаването на проблема с трансплантацията на донорско око. Освен това новият метод елиминира традиционните следоперативни усложнения.

Понастоящем изтъняването на роговицата се лекува с трансплантация на непокътната тъкан, която се отстранява от донори. За съжаление има недостиг на такъв материал по целия свят, така че учените започват да търсят алтернатива. Те разчитат на биосинтетичен материал, чиито съставки са къси пептиди заедно с естествени полимери, известни като гликозаминогликани.

Учените тестват иновацията върху плъхове, като създават малък „джоб“ в изтънената им роговица, в който веществото се инжектира. Впоследствие материалът се излага на импулси от нискоенергийна синя светлина, която втвърдява материала в триизмерна структура, подобна на тъканта на роговицата, и след това става прозрачна. В резултат на това тази своеобразна протеза напълно поема функцията на естествената роговица.

Скоро ще се проведат опити върху по-големи животни. Междувременно статия за изследването е публикувана в списанието Advanced Functional Materials.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ямболски лопатар

    1 2 Отговор
    Терминатор?