Last news in Fakti

9 Юли, 2021 11:16 7 963 11

Създадоха паста за възстановяване на зъбния емайл

  • зъби-
  • емайл-
  • паста

Естественият жизнен цикъл на зъба не предвижда повторно възстановяване на емайла

Създадоха паста за възстановяване на зъбния емайл - 1
Снимка: Shutterstock

Увреждането на зъбния емайл води до развитие на сериозни заболявания като кариес, което може да доведе до скъпо лечение или в най-лошия случай до загуба на зъби. Преди няколко години експерти от Вашингтонския университет обявиха създаването на принципно нов метод за възстановяване на зъбния емайл. Новият подход е да се проучи възможността за повторно стартиране на клетките на амелобластите, които образуват емайл в ранен етап от живота на зъба. Учените наскоро обявиха първите положителни резултати от изследвания, използващи пептиди за реактивиране на амелобластите.

Жизненият цикъл на човешките зъби може условно да бъде разделен на два етапа. Първият, активен етап настъпва по време на формирането на зъба във венеца. През това време амелобластните клетки генерират специфични протеини, които образуват емайла. На втория етап амелобластите отмират и спират да секретират протеина, отговорен за създаването на емайла, който междувременно започва да се разпада под въздействието на различни фактори (механични, химични), както и в резултат на редица болести.

Естественият жизнен цикъл на зъба не предвижда повторно възстановяване на емайла. Сега, учените от Университета във Вашингтон се опитаха да създадат аналог на протеини, генерирани от амелобласти, и така да стартират отново процеса на образуване на емайла, имитирайки "втората младост" на зъба.

Създаденият изкуствен пептид няма вредни добавки, а ефектът на новото лекарство върху микрофлората на устната кухина и зъбите е сведен до минимум. Новият продукт се предлага под формата на паста и просто се нанася върху зъбите. За употребата на лекарството не се изисква лекарско предписание. Новото лекарство обаче не инициира процеса на генериране на протеини, които образуват емайла, но служи за създаване на "доста дебел (10 микрона) плътен минерализиран слой, напомнящ структурата на здравия емайл."

Според разработчиците пептидната паста може да се използва като добавка към традиционната паста за зъби. Учените вярват, че изучаването на процеса на възстановяване на минерализацията с помощта на пептиди ще формира основата за бъдещи методи за пълно възстановяване на човешките зъби.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 29 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 GTR

    12 2 Отговор
    Къде ги продават?
  • 2 Бонус

    10 2 Отговор
    За ваксинираните, хаха
  • 3 Реклама

    14 1 Отговор
    Сега фъф Фсяка Афтека :)

    Коментиран от #5

  • 4 пломба

    31 2 Отговор
    Ще оставите зъбарите без работа, как не ви е срам.
    После как ще си позволят Ес-класи?
  • 5 Грульо

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Реклама":

    Паста със зъби трябва да предлагат, че да има какво да мием. :D

    Коментиран от #6

  • 6 Реклама

    10 2 Отговор

    До коментар #5 от "Грульо":

    То и със сол става!
    Ама какво ще продава индустрията?!
    Сега трябва да измислят отделни пасти за горни, долни и странични зъби? Детски, Дамски и мъжки!
    Опа! Забравих, че вече няма полове ;)) Соррри!
  • 7 р78ев8в9

    11 0 Отговор
    Аз докато чаках през 90-те се беше четох че има такива разработки за тая паста, то останах без зъби е!

    Коментиран от #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Jacques Yves Moineau

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "р78ев8в9":

    Има такава паста-сенсодин пронамел. Дори и да имаш вече кариеси по шийките на зъбите, тя възстановява емайла и кариесите изчезват. Само че става бавно- над година. Светна ме един зъболекар от Стара Загора, да е жив и здрав. Отидох при него да ми слага пломба на шиен кариес, а той вместо да ме усучи 50-60 лева, прати в супермаркета да си купя пастата.

    Коментиран от #10

  • 10 Зъбопазител

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Jacques Yves Moineau":

    Може да ти изчезне "шийния"кариес или който и да е друг кариес от пастаза зъби,ама в сряда.Ако се "усучиш"около 50 левова банкнота 3 пъти.
  • 11 ХА ХА ХА

    1 0 Отговор
    ИЗЯДОХА "ХЛЕБА" НА ЗЪБОЛЕКАРИТЕ.БРАВО!