6 Април, 2021 13:35 4 675 29

Общата капитализация на криптовалутата надхвърли два трилиона долара

  • криптовалути-
  • биткойн-
  • капитализация

Това е 20% от общата стойност на цялото добито злато

Общата капитализация на криптовалутата надхвърли два трилиона долара - 1
Снимка: Shutterstock

На 5 април капитализацията на глобалния пазар на криптовалути надхвърли два трилиона долара - това е рекорд за всички времена, съобщава Ройтерс, цитирайки данни от тракерите CoinGecko и Blockfolio.

Не е тайна, че сега пазарът на криптовалути преживява пореден бум и пандемията изигра важна роля за това. През последните два месеца глобалната капитализация на всички криптовалути се е удвоила - само в началото на февруари е преминала границата от 1 трилион долара.

Разбира се, най-голям принос има най-известната криптовалута Биткойн, която представлява повече от половината от общия обем на целия пазар на криптовалути. В началото на февруари капитализацията на Биткойн за първи път достигна трилион долара, а сега цифрата е 1,1 трилиона долара.

Напоследък растежът на биткойни и други криптовалути бе улеснен от много, включително и чрез подкрепата на най-големите технологични компании - Tesla, PayPal, Visa и други. Популярността на NFT също допринесе много за това.

Общата капитализация на петте най-големи криптовалути след Биткойн (Ethereum, Binance Coin, Polkadot, Tether и Cardano) вече надхвърля 420 милиарда долара. За сравнение, стойността на цялото добито злато през историята се оценява на 10,6 трилиона долара.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахахахаха

    24 13 Отговор
    Ето къде ще бъде следващата огромна кражба. Балона ще се надува още малко и след това ще гръмне. Всички тези флуктуации нагоре-надолу са именно това - помпане на балона.

    Коментиран от #29

  • 2 Прованс

    22 7 Отговор
    ЕВРЕИТЕ УСПЕШНО КАЧВАТ БАЛЪЦИТЕ НА ПЪРЗАЛКАТА И ПОСЛЕ МЯУУУ.
  • 3 китайчИ

    19 9 Отговор
    Някаква несъществуваща парична единица добита чрез виртуално ... копане от компютъри да ми я броят за фактор ..Смахнат свят !

    Коментиран от #14

  • 4 стоян георгиев

    15 3 Отговор
    сега остава да обявите колко анимационни мечки има и ква част са те от истинските такива!
  • 5 разбиращ

    20 7 Отговор
    Пичове, валута е малко грешно определение за тези неща. Това са активи и хората ги търгуват на принципите на търгуването на акциите. Това са реални технологии, които решават проблеми и започват да навлизат масово. Не бъдете тесногръди, света се развива и това е бъдещето. От 10 години се говори как биткойна е балон а в същото време хората изкараха маса пари от него (да и много загубиха, така е във всяка търговия). Това е технологичното бъдеще и от него ще извлекат полза най-приспособимите.

    Коментиран от #12, #16

  • 6 Йосиффф

    15 10 Отговор
    Умните предпочитат нещата с които имат физически контакт, нещо което виждаш и пипаш- злато,диаманти,земя.

    Коментиран от #8, #19

  • 7 Игрите на ФЕД И ЦРУ

    12 2 Отговор
    За това бяйа създадени от цру криптобоклуците, за да решат мнооого хитро два проблема на долара като световна доминираща и надутия до безкрай фондов пазар. Светът се опитва да се отърве от долара, а те му създадоха огромен пазар на принципа на схемата понци който е основно забележете пак в долари! А прясно напечатаните на копютътен екран долари от фед директно заминават да запушват дупките на фондовата борса. Стискам палци на Русия и Китай да им подпалят чичо томовата колиба
  • 8 разбиращ

    11 9 Отговор

    До коментар #6 от "Йосиффф":

    Хората, които търгуват злато, петрол и акции да не би да имат физически контакт с тях? Всичко е цифрички на екрана, не тичайте срещу вятъра! Бъдещето без значение дали ни харесва или не ще бъде все по-електронизирано. След 10 години най-вероятно няма да има хартиени пари.

    Коментиран от #9, #10, #28

  • 9 I'm not a robot

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "разбиращ":

    Ти изобщо правиш ли разлика между физическо/фактическо/злато и петрол и фючърсите за злато и петрол.
  • 10 Бъдещето е на изманиците

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "разбиращ":

    Не бъркай пари пуснати от официалната власт Ц Банка с тези изкопани на екран от частни лица!!''. Наближава момента, в който всеки ще иска да създава пари на екран САМОСТОЯТЕЛНО! Стигне ли се до там познай какви събития ще последват.... Още не са описани в никой роман. ..

    Коментиран от #11

  • 11 разбиращ

    3 6 Отговор

    До коментар #10 от "Бъдещето е на изманиците":

    Пич, нали точно това казах, повечето тези неща не претендират да са заместник на парите, това са активи! Купуваш част от технология! Технология, която да помага със скоростта на разплащанията.
  • 12 Неразбрал

    7 4 Отговор

    До коментар #5 от "разбиращ":

    Акцията е стойността на част от фирмата или предприятието за което е издадена. Включва реална собственост по пазарни цени.
    А какво отразява стойността на биткойна, например?!?!? Търсене и предлагане на нещо фиктивно. Това копане е бошлаф. И без него може да се каже "Има 1 милион някакви си единици и никой не може да променя този брой. Започвайте да търгувате с тях". С копането само се прави бизнес за определен хардуер, което потвърждава съмненията за заговор с цел огромна измама.

    Коментиран от #15

  • 13 един от многото

    6 3 Отговор
    Доларите нямат реално покритие , а покритието на биткойните са доларите!
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 5 Отговор

    До коментар #3 от "китайчИ":

    Последния Биткойн никой няма да го изкопае.Теоретично е невъзможно.Има и много загубени по пътя.Много повече от хартията ,която мислиш за пари! В момента от страницата на биткойн за 8г имам 1/100 от биткойна.Много ми е интересно да видя как ще бъдем Хързулнати!Знам,че е балон и доста съм налял чакам и на портфейл и на борси..Пак раздвижват борсите,гледам ,че тръгнаха!Уверявам те,че при дълго стоене на брега ще дойде ЕКСпоненциалното развитие и от 1/100,ще отиде на 1биткойн,абсолютно без вложение и усилие.За борсите съм по скептичен,докато си отгоре ....отивош отдолу и пак отгоре,но за портфйла ще дойде момента ,когато етера ще мине 10хиляди и монерото 2000$, а и Лайткойна Чакам и тогава ,кво ще кажеш???Тоя бинанс койн отде се пръкна и Кардано ,ми бе грешка,продадохме ,а то скочи,ще кацне!Като е високо гроздето винаги е кисело!
  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "Неразбрал":

    100 милиона са Сатошитата,не е милион .
  • 16 Неразбрал

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "разбиращ":

    При всеки балон има хора, които изкарват много пари. И такива, които губят. Работата е там, че тези, които управляват балона правят парите и малко други, които се усещат навреме.
    И да попитам, с бткойните каква част от блокчейн технологията си купуваш и за какво можеш да я използваш?

    Коментиран от #17

  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 4 Отговор

    До коментар #16 от "Неразбрал":

    Ходите по моловете в софия,отиди и виж,там има автомати за криптовалути!вкарваш криптовалута изкарваш,долари,евро,лев...после сикупуваш ,земя,жилища,може и гласове,ако сидостатъчно глупав и така нататък.

    Коментиран от #18

  • 18 Неразбрал

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Временно ще е така, за да върви зарибяването...

    Коментиран от #20

  • 19 sadasd

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Йосиффф":

    Може би това са тъпите, защото не разбират нещо на по-високо абстрактно ниво от това да го пипнеш...
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 3 Отговор

    До коментар #18 от "Неразбрал":

    Винаги има първи път,Досега пари не съм губил от Букмейкър,казино,борса,преди години ,комунистите се опитаха с фалит на банки даме занулят-безуспешно.Евреите може и да успеят,но по скоро бих заложил за себе си,че ще изляза преди да щракне резето!!!пРИ МЕН Е БОЛЕСТНО СЪСТОЯНИЕ ДА....ТАКОВАМ БАРОВЦИ....

    Коментиран от #22

  • 21 Пистол

    2 5 Отговор
    Имотният балон го чакаме да се спука вече 10 години. А цените на имотите в България продължават да нарастват.

    Коментиран от #24

  • 22 Неразбрал

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    И колко милиона си направил до сега?!?!?!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 CDOхCDO

    1 0 Отговор
    Големият залог the big short
  • 26 Некомпетентни разбирачи

    5 2 Отговор
    В коментарите освен тъпаци, които не са прочели две изречения за крипто друго не виждам! Зад DeFi стоят реални приложения в реалния свят... зад децентрализацията можеби стои по-бързия възход на човечеството, а не монополи и шепа хора! Но българите нали все много повече знаем без да се образоваме и четем, затова не се отлепяме от дъното!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 РЗС

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "разбиращ":

    като човек занимаващ се с крипто от 2017та, не съм съгласен с теб. Банкнотите вероятно ще ги има още много векове, както ги е имало вече 14 века. През годините е имало много заместители на банкнотите, като дебитни и кредитните карти са вече на близо 50 години, това че парите ще изчезнат са неща, които се говорят от време оно и предимно от необразовани хора. Парите са суверенитета на всяка една страна, гарантирани от държавата със своята земя, армия и резерв. Криптото се използва предимно за хазарт, повярвай ми, ако знаеш какво са крипто валутите, ще ти е ясно, че това не са физически компании с активи, които са донякъде предвидими и затова се търгуват с акции. Никой си няма представа криптото къде ще е утре като цена, всеки спекулира и някои печелят, а други губят.
  • 29 Ахахахахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Хахахахаха":

    Почти да познаеш и не успя