Last news in Fakti

26 Април, 2021 15:46 9 375 20

Почти 40-годишен компютър, адаптиран за добив на биткойни (ВИДЕО)

  • биткойн-
  • криптовалути-
  • компютър

Експериментът е записан на видео и публикуван в YouTube

Почти 40-годишен компютър, адаптиран за добив на биткойни (ВИДЕО) - 1

Древен, по компютърните стандарти, персонален компютър Commodore 64 бе модифициран от специалист по видеоигри да копае биткойни. Разбира се, не трябва да очакваме, че платформата ще демонстрира високата скорост на копаене на криптовалути в блокчейн мрежата, но самият факт за възможностите на компютър, пуснат 30 години преди появата на биткойн, е възхитителен.

Commodore 64 навлиза на пазара през 1982 г. и е разработен от CBM (Commodore Business Machines). Компютърът Commodore 64 работи на 8-битов MOS 6510 процесор (0,9 или 1,023 MHz). Количеството RAM е 64 KB, а графиките се обработват от процесора VIC-II.

Преди това конзолата Nintendo GameBoy беше адаптирана за добив на криптовалута. Именно този експеримент вдъхновява автора на 8-Bit Show And Tell канала да приложи биткойн добив на по-старо оборудване като Commodore 64.

Експериментът е записан на видео и публикуван в YouTube. Интересно е още, че специалистът постига скорост на хеширане от 0,3 хеш в секунда (H / s). Въпреки това, хешът на Commodore 64, ускорен десетки пъти, е далеч от модерните ASIC "миньори", които генерират до 18 терахаша (TH / s) в секунда.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    32 6 Отговор
    Не може да плати и една пета от ел.енергията с изкараното!
  • 2 4цж45цж

    61 5 Отговор
    И каква еползата от "изобретението"? Може ли да изкара барем тока да си плати, както е казал колегата преди мен?
    Упадъчният свят в който живемм от 15 години е пълен с нищо-неправещи хора, които стават знаменитости именно с безцелното си съществуване.
    Едни опаковат мостове, други правят "арт композиции" от варели и кофички от кислело мляко. Трети стават "влогъри", "инфленсъри" и събират "лайковете" на други безполезни същества.
    Не отиват на добре нещата! Не!

    Коментиран от #10, #11

  • 3 Знайко

    8 5 Отговор
    Голяма тъпотия, колко ток ще изхарчи за добиването на един биткойн този артефакт? И след колко хиляди години ще го е изкопал този 1 биткойн? Китайците пък могат да почнат да "копаят" биткойни със древните СМЕТАЛА, които са измислили. Но сматките ще са много бавни и ще отнемат много време. То и днес египетска колесница отпреди 10 000 години може да се движиш по съвременните скоростни магистрали. Но няма чак толкова луд "шофьор", който да реши да го направи.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 До мислителите

    33 8 Отговор
    Човекът си прави гимнастика на сивото вещество, а слабоумниците коментират как нямало смисъл 40 годишен компютър да копае биткойни! Има смисъл, но глупави хора няма да го разберат! Човек, способен да конвертира GAMEBOY-я си в копач на криптовалута , определено ще си намери много добре платена работа като експерт! Умниците, които коментират колко е безсмилено това, ще продължат да разнасят пици, стоителни материали и т.н. за джобни пари!

    Коментиран от #12, #20

  • 7 АЛ КУРОПАТКИН

    15 2 Отговор
    разликата между 18 терахаша и 0,3 хаша е само 60 милиона пъти....т.е. това нещо ще изкопае един биткойн след 2 милиона години
  • 8 Кольо Тесларов

    5 0 Отговор
    проблема на всички е че искат да правят пари от енергия която свободно съществува в природата .. проблема е само в хората
  • 9 Патето Яки

    10 0 Отговор
    Имаш мотика , копайш биткойни пълниш касетките.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Кара те да си размърдаш мозъка

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "4цж45цж":

    Ако го имаш де! Няколко пъти, докато водех баща ми по лекарските кабинети съм виждал един надпис по лампите за гледане на рентгенови снимки.
    "Тук всички гледат, но вижда само този който ЗНАЕ"
    Веднъж казах на един от докторите, че надписа е много верен, а той ме изуми, като каза, че освен снимките, повечето хора не могат да разберат дори смисъла на написаното. Ти си поредното доказателство!

    Човекът ти показва ПОТЕНЦИАЛА, който стои пред очите ти, но не го виждаш. Дори часовникът ми е милион пъти по-добър от този компютър, а се захранва с батерийка. Тоест всяко едно електронно устройство, което пълни чекмеджета из вас е милиони пъти по-добро и енергоефективно. Стари телефони, таблети, лаптопи, игрови конзоли и т.н.

    Сега остава да свържеш две плюс две. Защо в Китай има най-много ферми за криптовалути? Защото не им достига преносен капацитет, а заради ниската цена, построиха много ВЕИ, които трябва да изключват от мрежата, когато няма търсене в региона или пък им плащат ниски цени, а батериите все още са сравнително дефицитни и съответно скъпи. Вместо това с БЕЗПЛАТНАТА енергия, копаят криптовалути.

    Въпрос на сметки е под каква цена ти е по-изгодно да копаеш, отколкото да продаваш тока на безценица. През зимата КПД ти е 100%, защото загубите се отделят във вид на топлина и можеш да се топлиш с тях. Мен поне статията ме накара да се замисля за потенциала на идеята за стари непотребни устройства.
  • 12 мислител

    17 2 Отговор

    До коментар #6 от "До мислителите":

    Без тия дето разнасят пици, ония дето с геймбоя си копаят по един биткоин на 6 милиарда години, ще умрат от глад.
    Друг е въпроса, дали тоя с геймбоя може да мине без храна 2-300 години, когато "копачката" му изкопае 12 лв. за пица.
    п.п.
    Светът е живял милиони години без блок-чейн и бит-койн, ама без оня дето разнася пици, респ. без трудовите хора, няма да преживее и година.
    Та така др. интелектуалци и "копачи" на валути. Дайте да се разберем. Ние ще ви носим пици, а вие ще имисляте ПОЛЕЗНИ за хората неща.
    п.п.п.
    Казах ПОЛЕЗНИ за хората неща, а не геймбой копачки.

    Коментиран от #14, #18

  • 13 Тера

    3 0 Отговор
    боклуци описвате тука...
  • 14 ако беше

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "мислител":

    мислител, щеше да си проумял, че човекът си прави реклама. То и преди години наш инжинер подкара цифрова телевизия на един сандък - Опера. Не е въпроса в ползата, а във възможността да го направиш. БРАВО на коментар #6 - много ясно и точно казано.

    Коментиран от #17

  • 15 VVV

    1 1 Отговор
    18 терахеш правиха преди 3 години ;) S19 pro Прави 110 терахеш .Преди него са няколко серии .S17 ,T17 ,S15 ,T15 .Това е цяла епоха която сте прескочили .Ама карай ;)
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Професора

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "мислител":

    Разносвачите на пици вече ги сменихме с дронове и безпилотни коли. Така че драги ми разносвачо ако не можеш да правиш нещо друго освен да "носиш пици" ставаш абсолютно безполезен, също като инфлуенсърите, блогъри, влогъри и всякакви там които си мислят че са велики, незаменими и без тях света ще загине.

    Коментиран от #19

  • 19 Антиконти

    2 0 Отговор

    До коментар #18 от "Професора":

    И кога ти беше последната доставка с дрон? На вързано куче хляб не може да му дадете, ама иначе доставяте пица с дронове.
  • 20 бръснаря

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "До мислителите":

    тези хора не работят на заплата