21 Май, 2021 12:53 4 728 16

Google планира да представи първия комерсиален квантов компютър през 2029 г.

  • квантов компютър-
  • google

Въвеждането на квантови компютри ще позволи решаването на много важни проблеми

Google планира да представи първия комерсиален квантов компютър през 2029 г. - 1

Google, един от водещите разработчици на квантови компютри в света, обяви плановете си да представи първия "полезен" търговски квантов компютър през 2029 година. Плановете на компанията бяха разкрити от Хартмут Невен, учен в Google, който контролира програмата Quantum AI на компанията. Наскоро в Калифорния отвори врати нов кампус на Quantum AI, който ще разшири своята програма за изследвания и развитие на квантовите изчисления.

Google планира да инвестира милиарди долари в Quantum AI до края на десетилетието и да пусне на пазара „полезен модернизиран“ квантов компютър. Новият кампус в Санта Барбара е оборудван с усъвършенстван квантов център за данни, лаборатории за разработване на софтуер и хардуер за квантови компютри. Например лабораторията Quantum AI разполага с криостати, които охлаждат квантовия компютър отвътре до рекордните 10 mK.

Въвеждането на квантови компютри ще позволи решаването на проблеми, които са извън контрола на съвременните суперкомпютри: откриването на нови лекарства, оптимизирането на логистиката, изобретяването на нови материали, включително батерии, моделирането на финансовите системи и работата с изкуствен интелект.

По-рано Google обяви постигането на квантово надмощие и съобщи, че 53-кубитовият квантов компютър GoogleSycamore е решил проблем за 200 секунди, който би отнел на суперкомпютъра на IBM Summit 20 000 години.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 патриот

    9 33 Отговор
    Руснаците вече имат по-мощни компютри.

    Коментиран от #6, #9, #10

  • 2 ПроблеМитеСе

    28 5 Отговор
    Те проблемите се увечличават, макр уж да имаме компютри, които трябва да ги разрешават. Най-големия бич е лакомията в модерния капитализъм, това е: друго проблем нямаме за разрешаване. Все едно ще живеят по 200 години и задължително всеки трябва да тъне в лукс
  • 3 1234

    25 10 Отговор
    И кой е тоя проблем който тези машини решават? Когато решат индийската раждаемост климатичните проблеми замърсяването и беднистта, ще ги призная! А за болестите да не говорим. Не всички което човек измисля има стойност е смисъл, понякога дори е притивопоказно
  • 4 предизвикател

    10 16 Отговор
    Нам-големия проблем, който компютрите трябва да решат е как да се унищожи комунизмът, без да се налага да разпъваме комунистите на петолъчки.

    Коментиран от #7, #13

  • 5 1234

    8 7 Отговор
    Самите технологии създават само проблеми, замърсяват и потребяват повече ток ресурси метали и т.н. Човечеството ше се самоубие, казано и ще се случи. Според Севрюковав бъдеще земята прилича на Марс, както е известно, Марс е приличал на Земята, и не само Марс

    Коментиран от #8, #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 провинциалист

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "предизвикател":

    Е те той комунизъмът е въпрос на време - когато капитализъмът изсмуче ресурсите на простолюдието, ще започне да им подхвърля милостиня, което вече е комунизъмът.
  • 8 Hoho Boho

    9 2 Отговор

    До коментар #5 от "1234":

    Технологиите са следствие на човешкото поведение.
    На пещерния човек му е било достатъчно да наметне една кожа...
    И лека полека сме достигнали до тука - консуматорско общество
  • 9 jorj

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "патриот":

    По-мощни чукове и сърпове!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 я виж

    1 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Въвеждането на квантови компютри ще позволи решаването на много важни проблеми.
    Много работа ще има да върши в БГ.
  • 12 Гост

    6 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Въвеждането на квантови компютри ще позволи решаването на много важни проблеми > които ги е нямало допреди появата на квантовите компютри хахахахахаха
  • 13 Гост

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "предизвикател":

    А проблемът с неспирната алчност, която е основен движещ механизъм на капитализма?
  • 14 Иванов

    5 3 Отговор

    До коментар #5 от "1234":

    Ми тогава що не останеш верен на убежденията си и що не си изхвърлищ телефона, компютъра, пералнята и хладилника? Всичко това са технологии, съсздадени от човека през последните години. Едно време как са живяли без тях? Айде , давай , изхвърли си технологиите .Ама не ти стиска, ти и тия като тебе само знаете да се правите на големи еколозии философи. А през цялото време удобно си ползвате тия мръсни ,гадни ,съвременнни технологии.

    Коментиран от #15

  • 15 Елементарен

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Иванов":

    си Иванов, ама много елементарен.
    Въпросът е в консумеризма, драги.
    Огледай се в къщи и кажи колко стари телефони и зареждалници имаш.
    Които са замърсили природата като са ги произвеждали и ще замърсят природата като бъдат изхвърлени или в най-добрия случай рециклирани.

    Коментиран от #16

  • 16 Елементарно Уотсън

    2 3 Отговор

    До коментар #15 от "Елементарен":

    А не мислиш ли че тези квантови компютри ще решат точно тези проблеми? Както виждаш дори без тяхна помощ, човека е открил батерия която има 5000 цикъла живот и на практика има пет до десет пъти повече живот, отколкото устройствата които си сложил у вас в някое чекмедже основно защото е свършил живота на батерията и си решил да си купиш ново устройство вместо нова батерия.

    Както пише в статията, с помощта на квантовия компютър ще бъдат изобретени много по-добри батерии и материали от които са направени вещите, а е въпрос на политика, всичко да се рециклира, а енергията да е от възобновяеми източници, за да не замърсяваме природата, въпреки увеличението на консумацията. При използване на едни и същи материали в кръговрат, единственото което ще се увеличава в бъдеще ще е консумацията на енергия, а енергията на вятъра и слънцето са на практика неограничени на фона на нуждите на човечеството.