Last news in Fakti

31 Май, 2021 11:49 4 419 23

Електрически "летящ автобус-дирижабъл" със скорост 530 км/ч и товароносимост до 4,5 тона (ВИДЕО)

  • дирижабъл-
  • електрически летателен апарат

Концепцията Kelekona обаче предвижда превоз на голям брой пътници между градовете

Електрически "летящ автобус-дирижабъл" със скорост 530 км/ч и товароносимост до 4,5 тона (ВИДЕО) - 1

Разработчиците на модерни превозни средства периодично се позовават на устройства от миналото, съживявайки ги на ново технологично ниво. Американският стартъп Kelekona (Ню Йорк) представи концепцията за междуградски "летящ автобус" във формата на дирижабъл, задвижван от електричество и способен да превозва до 40 пътници.

Дребните летящи градски таксита, способни да превозват до двама пътници, на практика се превръщат в реалност в няколко града по света днес. Концепцията Kelekona обаче предвижда превоз на голям брой пътници между градовете. Общата товароносимост на електрическия дирижабъл Kelekona ще бъде 4 500 кг, устройството ще може да извършва вертикално излитане и кацане и да достига максимална скорост от около 530 км/ч.

Композитни материали и алуминий от самолетен клас ще бъдат използвани за производството на корпуса на Kelekona, който е с форма на капка. По-конкретно дизайнът на устройството е направен под формата на леко сплескана капка със сферична предна част и изтъняваща кърма.

Електрическият дирижабъл Kelekona се задвижва от четири мотора, които предават въртящ момент на лопатки с променлив ход, способни да променят оста на закрепване и вектора на тягата, което позволява вертикално излитане, и след това преминава към увеличаване на хоризонталната скорост на полета. Батерийните пакети на дирижабъла са сменяеми, което ще осигури значително увеличаване на автономността на полета, намалявайки времето за подготовка преди него.

Стартъпът Kelekona е основан от бивши служители на водещи световни компании като Ford, GM, Tesla, Hyperloop, Delphi и дори НАСА. Към днешна дата не са известни подробни технически спецификации и не се съобщава за капацитет на батерията, който да поддържа работата на такова летящо превозно средство. Няма информация и за времето и плановете за по-нататъшно развитие на концепцията.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    22 4 Отговор
    щатите откриха....дирижабъла

    Коментиран от #6, #8

  • 2 незнайко

    19 2 Отговор
    Връщаме се 100 години назад като сменяме само ДВИГАТЕЛИТЕ !!!
  • 3 Болшевик

    7 12 Отговор
    Руска разработка с подкрепата на българските русофили

    Коментиран от #5

  • 4 Не ви

    7 2 Отговор
    ли омръзна само глупости да пишете.
  • 5 Меринджей

    4 7 Отговор

    До коментар #3 от "Болшевик":

    Българските русофили в апогея на техническите си познания могат само една гайка да завият.....
  • 6 Kevin

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    При дирижаблите разхода на енергия за придвижване е най-малък и за това не се разработва този вид въздушен транспорт. Няма печалба за "енергопроизводителите" ;-}

    Коментиран от #7, #11

  • 7 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #6 от "Kevin":

    Нещо повече , имат достатъчно площ за покриване с гъвкави фотоволтаични панели ! И понеже така или иначе летят над облаците , скоро ще са напълно самодостатъчни ! Има проекти за такива туристически "круизъри" с по 500-1000 пасажера , които са нон стоп във въздуха , а пътниците са докарват -откарват със совалки при преминаването им над градовете ! Плюс това на 3-4000 метра височина има постоянни ветрове по-които могат да се носят почти без разход на енергия !

    Коментиран от #10

  • 8 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "КОТарАК":

    Разхода на енергия на този дирижабъл ще е по-малък от АВТОБУС със 40 места при десет пъти по-голяма скорост ! Тук енергията за КАЦАНЕ ще е по-голяма от тази за излитане , като и двете ще са колкото на електромобил да вдигне 100 км/ч примерно !!
  • 9 Зайко Байков

    7 3 Отговор
    СТАРТЪП е нещо като сатрап, предполагам ?!?!
    Инак за тоя проект, само като чета "може би" , "евентуално", "предполага се" и някак ми заприличва на мъсковите бъртвежи.
    Дирижабъл с 500 км/час ?!
    Един обикновен хеликоптер може да достигне максимална скорост от 130 – 140 възела, което се равнява на 257,5 км/ч. . В момента има планове и надежди, тази скорост да порастне с около 50%.
    Само индивид, дето няма понятие от аеродинамика, може да повярва, че летателен апарат по-лек от въздуха ще може да развива такива скорости. На тоя сплескан салам, дори и ракетен двигател да му сложиш, нищо няма да направи. Най-много поради въздушното съпротивление и огромната тяга на двигателите, да се разплеска като адана-кебап !
  • 10 No Exit

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Точно ветровете са проблема. Всички балони са Отнесени от Вихъра, тоест фикция. Той по вятъра ще отиде до точка B. Как ще се върне срещу вятъра до точка А? За тежки въздушни турболенции да не говорим.

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Димов

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Kevin":

    Бинго!
  • 12 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "No Exit":

    Просто няма да се връща , поне тези за които говорех ! Ще обикалят земното кълбо на определената географска ширина , която е горе долу на умерения пояс , като в северното и южното полукълбо ветровете са с обратна посока !! Както написах , това са планове за КРУИЗНИ дирижабли , подобни на морските с кораби , които обикалят света !! Като пуснеш 24 такива примерно на всеки час и пътниците могат да "слязат" и после да се качат на някой от следващите или на същия след ден или два !
  • 13 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "No Exit":

    А за другите просто няма да влизат в тази зона ! И няма голяма разлика дали с вятъра ще се бори самолет или дирижабъл , колкото и да ви е чудно , даже последните прототипи на самолети са именно за самолет крило , без тяло ! Най-обтекаемата форма е на капка , както в случая , крилата са сложени на самолета за подемна сила , която ВЛОШАВА съпротивлението , а в случая подемната сила идва от съвсем друго !

    Коментиран от #14

  • 14 Гост

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Пусни един балон да лети, после гледай как изтребител лети и ми кажи дали няма разлика при вятър. Аеродинамиката не те харесва и не бива да се мъчите с нея.

    Коментиран от #15, #16

  • 15 А ти гледай

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Не че ти го пожелавам де, как някой изтребител лети със скоростта на балон? Знаеш ли ако забави скоростта си до стотина километра в час за да се движи с вятъра, в каква посока ще полети изтребителя? Ще падне като камък надолу. Тогава аеродинамиката няма да му помогне. Докато аеродинамиката ще помогне на балона да постигне 500 километра в час.

    Коментиран от #18, #19

  • 16 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    То е ясно кого не обича аеродинамиката , ама що е толкова глупав , че сам не вдява какви простотии плещи !!! Няма да посочвам , само ще кажа , че си заслужаваш коментара !!

    Коментиран от #17

  • 17 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    0хлуф, ти чу ли се какво каза изобщо? Ето ти копи пейст на великото умотворение Публикувано във факти.бг: И няма голяма разлика дали с вятъра ще се бори самолет или дирижабъл. >>> Достатъчно тап0 ли ти звучи на второ четене, или още не си се разсънил?
  • 18 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "А ти гледай":

    Ето го и другия ум€н. И ти ли смяташ, че вятърът пречи на самолета повече, отколкото на балона? Самолетът се бори с почти всякакви ветрове на Земята. Балоните не могат, защото площа им е огромна и са като огромно платно, изложено на ветровете. Кое от двете е с по-голяма площ и ще го вее вятъра по-лесно? Кое ще се нуждае от повече гориво и мощност за да се пребори с един и същ вятър? За трябва да ти се обясняват неща, които и малките деца разбират, а вие не схващате дори с много обяснения? Сигурно защото ви е характерна черта по jенд@рски профил.
  • 19 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "А ти гледай":

    Чувал ли си за самолети като Хариер или Як? Те не само че летят с ниски скорости, но и излитат и кацар вертикално.

    Коментиран от #21

  • 20 Ще те перифразирам

    0 1 Отговор
    "Мисленето не те харесва и не бива да се мъчите с него."


    Ето ти един пример. Летят в безветрие един до друг самолет и този дирижабъл с 250км/ч . Появява се насрещен вятър със скорост 50 километра в час.


    С колко ще намалее скоростта на самолета и скоростта на дирижабъла спрямо земята? Как това ще повлияе на моментния им разход на гориво?

    Коментиран от #23

  • 21 Разбира се че съм чувал

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Даже и с хеликоптери, квадрокоптери и какви ли не още летателни средства съм чувал, освен хариер и як, ама това не са изтребителите, за които говориш в 14 коментар.

    Коментиран от #22

  • 22 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "Разбира се че съм чувал":

    Изтребител, пътнически самолет, Чесна, какъвто самолет си избереш, вятърът му влияе в пъти по-малко, отколкото на балона и дирижабъла. Вятъра може да обърне посоката на движение на дирижабъла. На самолета не може или поне няма да му е толкова лесно. Какво още не си разбрал?
  • 23 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Ще те перифразирам":

    На дирижабъла скоростта ще намалее в пъти спрямо на самолета. Разхода на дирижабъла да преодолее вятъра ще се качи в пъти, спрямо на самолета.