15 Юни, 2021 15:34 6 596 9

Панорамна гледка от Марс, заснета от марсохода Perseverance (ВИДЕО)

  • марс-
  • гледка-
  • космос

НАСА пусна панорамна 360-градусова снимка на марсианската повърхност около космическия кораб Perseverance, съставена от 992 отделни изображения

Панорамна гледка от Марс, заснета от марсохода Perseverance (ВИДЕО) - 1

Изображенията са направени с помощта на системата Mastcam-Z през периода от 15 до 26 април 2021 г. (от 53-ия до 64-ия ден от марсианската мисия на космическия кораб).

На снимката може да се види още един земен апарат. На запад от Perseverance на полето на братя Райт се намира марсианският хеликоптер Ingenuity, който вече е изпълнил седем тестови полета. Също така на повърхността на Марс има следи от Perseverance. Част от изображението на марсохода е направено на 31-ви марсиански ден от експедицията и е поставено на снимката за по-добро възприемане на мащаба на изображението.

Ще припомним, че Perseverance кацна на повърхността на планетата на 18 февруари и през изминалото време проведе няколко уникални експеримента, включително извличане на 5 грама кислород от атмосферния въглероден диоксид на Марс, фото и видео заснемане на повърхността и първия запис на звуците от природата на Червената планета. Освен това като част от експедицията се проведоха първите тестови полети на хеликоптера Ingenuity, които потвърдиха възможността за използване на принципите на аеронавтиката, прилагани на Земята, на Марс.

Следващите фази на изследванията на Perseverance ще бъдат фокусирани върху намирането на живот на Марс, както и събирането на проби от местни скали. Следващата мисия на НАСА на Марс ще бъде изпратена след пет години и нейната задача ще бъде да достави проби, събрани от Perseverance на Земята.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 alf

    14 3 Отговор
    и у сахара е същото
  • 2 цербер

    4 1 Отговор
    Изображенията са направени с помощта на системата "Mastcam-Z" през периода от 15-ти до 26-ти април 2021-ва г.
  • 3 Айде

    12 1 Отговор
    Избирайте свободни места за къщи, че не останаха!
  • 4 Юпитер

    8 4 Отговор
    Само ми е до Марс сега .
  • 5 1944

    4 5 Отговор
    рогозин да гледа че руския батут го закъса за западни процесори и чипове
  • 6 Аха

    6 1 Отговор
    Толко пари да снимате тоя радиоактивен каменяк там, а тука нямате време да си изринете болклуците и да спрете да се избивате едни други...е няма как да стане. Мое да ви се иска и там да оцапате всичко ама друг път...лакомията ще ни погуби!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 незнайко

    0 1 Отговор
    Защо всичко е черно, бяло и кафяво ?

    Коментиран от #9

  • 9 1111

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "незнайко":

    щото е порано