Last news in Fakti

13 Януари, 2022 11:16 7 546 9

Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса (ВИДЕО)

  • космос-
  • супернова-
  • експлозия

Това е първият път, когато това явление се наблюдава от Земята

Звездата на смъртта. Астрономи наблюдаваха експлозията на червен супергигант в космоса (ВИДЕО) - 1

Преди това астрономите можеха да изследват процеса на образуване на свръхнова чрез косвени признаци, които се появяват в резултат на експлозията им. Въпреки това, с помощта на телескоп в Хавай, учените успяха през 2020 г. да запишат подготовката и експлозията на червен свръхгигант от втория тип, наречен SN 2020tlf.

Учени от обсерваторията Кек в Хавай започнаха да наблюдават обекта през лятото на 2020 г., идентифицирайки червения свръхгигант чрез мощен светлинен сигнал. Още през септември същата година е регистрирана светкавица, сигнализираща за експлозия на звездата. Това е първият път, когато това явление се наблюдава от Земята.

Въз основа на резултатите от наблюдението астрономите са установили наличието на плътна околозвездна материя, която е обграждала звездата в момента на експлозията. Учените откриха, че експлодиралата звезда е червен свръхгигант, с маса около 10 пъти по-голяма от масата на Слънцето. Звездата се намира на около 120 милиона светлинни години от Земята в галактиката NGC 5731.

Изследването на етапите на събитията, предхождащи експлозията, ще позволи по-подробно описание на механизма на образуване и еволюция на звездите и ще потвърди или опровергае теоретичните изследвания на съвременната астрономия за последните моменти от „живота“ на червените свръхгиганти. За да илюстрират процеса, учените представиха видео, демонстриращо процеса на експлозия SN 2020tlf.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НаблюдаваСеАн

    17 8 Отговор
    Хем се наблюдава, хем анимация ни пускат: големи технологии имаме :)

    Коментиран от #7

  • 2 от наблюдателницата

    1 10 Отговор
    Червен гигант не експлодира.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Милен

    25 1 Отговор
    Значи тази звезда се намира на 120 млн светлинни години. Това според моята скромна логика се е случило преди 120млн години, защото на светлината са и били нужни толкова за да дойде до тук. Или аз нещо не разбирам

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Хаджи Генчо

    14 0 Отговор
    Когато е експлодирала е имало още динозаври.
  • 7 Chukan Kirilov

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "НаблюдаваСеАн":

    Имат хората - ти нямаш нищо
  • 8 факти

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Милен":

    Точно така е.Разбираш доста добре.Звездата е избухнала преди 120 милиона години,когато по Земята все още е имало динозаври.В наше време е възможно да наблюдаваме експлозията на звездата гигант Betelgeuse ,която е на разстояние от 500-600 светлинни години от Земята.Това което е възможно да видим в небето е ,изключително ярка светлина като втора Луна.
  • 9 Гост

    1 0 Отговор
    Дарт Вейдър там на планетата ли е.