28 Юли, 2021 16:30 14 467 10

Как "без пари" да обновим захабената пластмаса в салона на колата

  • пластмаса-
  • автомобил-
  • съвети-
  • парафин-
  • свещ

Нужни са ви вода, парцали, сешоар, запалка и... парафинова свещ

Как "без пари" да обновим захабената пластмаса в салона на колата - 1
Снимка: Shutterstock

Пластмасовите облицовки в интериора на по-старите автомобили неминуемо се износват. При по-евтините автомобили това естествено става по-бързо, но и при т.нар. употребявани премиум коли пластмасата старее. Е, има евтин начин да се справите с остарялата и захабена пластмаса в салона.

По-конкретно говорим за твърдата и гладка пластмаса, захабяваща се основно от вътрешната страна на праговете и налична още по-вътрешната страна на вратите и долните части на арматурното табло.

Първото, което трябва да направите е пластмасовият елемент да се измие с вода, избърсва и се изчаква да изсъхне напълно. Тогава на ход идва... обикновената парафинова свещ. Минералният восък има удивителен набор от свойства, едно от които помага точно в този случай.

Но да оставим теорията и да преминем направо към практика. Обикновена свещ, която е най-евтиния и най-достъпен източник на парафин се пали и капки от разтопената и структура се нанасят върху измитата пластмаса. След това идва "вълшебството".

Със сешоар, най-обикновен, домашен, започвате да топите капките, които вече са се сгъстили. Парафинът ще омекне значително, тъй като той кипи при температура от 140 градуса, което не можем да постигнем с помощта на сешоар. И остава само да го разнесем равномерно с парцал върху цялата пластмасова повърхност. Покрита с тънък слой минерален восък, захабената пластмаса ще стане "като нова".

А освен, че салонната пластмаса ще изглежда значително по-добре, мръсотията и прахът няма да се лепят по нея. И най-важното - цената на операцията се изчислява в стотинки. Такова решение, просто и невероятно евтино, ще позволи на интериорната декорация на колата да върне блясъка си в продължение на много дни, а когато "магията" изчезне, винаги можете да я повторите.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Мето

    37 5 Отговор
    Това всички по-стари шофьори го знаем, но е добре, че го разказвате на по-младите и по-неопитни. Винаги така съм си поддържал пластмасата в колата. Методът е брилятен.
  • 2 Този

    22 3 Отговор
    Парафин съм чувал, че другаде се било слагало, верно лии?

    Коментиран от #5

  • 3 БРАВО

    13 9 Отговор
    ТЪКМО КАТО КАТАСТРОФИРАШ ,ЩЕ СЕ ЧУСТВАШ КАТО НА ОПЕЛО В ⛪⛪⛪
  • 4 гуньо простия

    20 2 Отговор
    С течен парафин не става ли?
  • 5 ДААААА

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Този":

    ОТДЗАДЗЕ ....
  • 6 Продава се

    30 1 Отговор
    течен парафин и става много по лесно и не струва скъпо !
  • 7 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 16 Отговор
    западните коли имат качественна пластмаса и не е необходимо да се обновява.Съветските коли имат основен проблем-Пластмасата и сглобяване.Но това са бели кахъри,при положение ,че имат отличен двигател и Ходова част,другото е бял кахър!С Восък е по добре,но е по скъпо!От пчеларството имам много восък-остатък!

    Коментиран от #10

  • 8 Гост

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: в продължение на много дни >>. Ясно. Трябва да се повтаря всяка седмица.
  • 9 Пурко

    12 5 Отговор
    Всички знаят как!?! Като си купим нова кола ....
  • 10 Легнум

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Вервай си!