6 Август, 2021 11:53 5 499 10

Илон Мъск искал да пусне Tesla Model Y без волан. Инженерите не позволили

  • tesla-
  • model y-
  • автономни системи-
  • волан

Според плана на Мъск моделът трябвало да бъде напълно автономен

Илон Мъск искал да пусне Tesla Model Y без волан. Инженерите не позволили - 1

Tesla Model Y Comact Cross, представен през 2019 г., можеше да бъде пуснат без волан. Според Business Insider, цитирайки книга на американския репортер Тим Хигинс за Tesla, по време на процеса на разработка възникват разногласия между директора на компанията Илон Мъск и инженерите, ръководени от Дъг Фийлд. В резултат на това моделът все пак получава волан, въпреки плана на Мъск - ​​но Фийлд загуби мястото си в компанията.

Мъск вярвал, че моделът Y просто няма да се нуждае от волан. Моделът трябвало да бъде оборудван с автопилот, който според прогнозата му следвало да се появи до пролетта на 2020 година. Инженерите на компанията, водени от Дъг Фийлд, обаче не споделят мнението на шефа. В резултат на това те проектират колата зад гърба на Мъск, като същевременно добавят традиционния волан.

В същото време Фийлд се оплака от желанието на Мъск да се намесва във всички процеси на разработка и да контролира всичко до най-малките детайли. Спор между Фийлд и Мъск доведе до оставката на главния инженер в средата на 2018 година.

Ръководителят на Tesla е уверен, че благодарение на развитието на автономните системи, воланът вече няма да е необходим. Това обаче изисква "преходен период" за използването на роботизирани коли, които все още се тестват.

„Веднага щом регулаторите ни позволят да премахнем волана, ще го направим“, каза Мъск още през 2019 г.

Към днешна дата усъвършенстваната система за пълно самостоятелно управление на Tesla е достъпна само в бета версия. Нещо повече, нейното тестване се извършва, наред с други неща, от собственици на електрически автомобили, за което компанията е атакувана от експерти, които се страхуват за безопасността както на самите шофьори, така и на хората около тях - в края на краищата, автопилотът се тества на обикновени пътища. Самият Мъск признава, че технологията далеч не е перфектна.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пурко

    11 4 Отговор
    И аз искам .... ама няма! някакви други небивалици няма ли да ни осветлят за този държавен хрантутник!
  • 2 Нищо ново

    9 6 Отговор
    Пак партенка, за да кажат хората уаааааау а накрая си продава обикновенните коли, за много пари.
  • 3 хмм

    13 3 Отговор
    И няма кой да му купи кола без волан.
  • 4 бравос

    7 4 Отговор
    абе тоя Мъск съвсем е склеротирал....кола без волан....що за глупост е това,,,,,и без пари да ми я дават....ще я взема и ще я продам....:)...ами ако все пак нещо стане...,нещо изкочи на пътя или нещо друго....ко праим....
  • 5 Кико

    0 1 Отговор
    Който плаща,той поръчва музиката!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Безсмъртен

    3 1 Отговор
    Време е да намали наркотиците или да смени дилъра.
  • 8 незнайко

    4 2 Отговор
    Когато се срине спътниковата навигация по някаква причина тези коли ще стават само за СКРАБ !!! Даже и във фантастичните филми устройствата имат прибор за ръчно управление !!!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 гост

    1 3 Отговор
    Илон каза че следващото поколение Тесла ще са без гуми, без врати, без прозорци и без седалки, но ще има много таблетки. Мъка, мъка за петролопитеците, хахахахаха