8 Октомври, 2021 11:57 4 072 9

Apple иска пълен контрол над всички автомобили

  • apple-
  • carplay-
  • автомобили

Проект, който ще направи функционалността на CarPlay почти всеобхватна

Apple иска пълен контрол над всички автомобили - 1

Apple работи по нов проект, който ще изведе възможностите на CarPlay на следващото ниво, съобщава Bloomberg, позовавайки се на източници, близки до технологичния гигант. Системата, която интегрира интерфейса на iPhone в мултимедията на автомобила, ще получи достъп до много функции и ще може да контролира например климатика и седалките. Към днешна дата проектът с кодово име IronHeart е в начален етап на разработка.

Според източници системата ще може да измерва температурата вътре и извън колата, да контролира аудиосистемата, захранването на седалките и подлакътниците, да получи достъп до скоростомера и оборотомера и ще може да следи нивото на горивото.

Така предстоящата версия на CarPlay ще обхване почти цялата кола и ще премахне необходимостта от превключване между интерфейса на Apple и вградената система. Подобен ход ще направи взаимодействието с машината по-удобно за собствениците на iPhone, но може да не стане много популярно сред автомобилните производители, според Bloomberg.

Представен през 2014 г., CarPlay сега се поддържа от над 600 превозни средства. Тази система се е опитвала да надхвърли функционалността на инфоразвлеченията и преди: през 2019 г. с актуализацията CarPlay започна да взаимодейства с цифрови табла за управление, а година по-късно се появи CarKey, който ви позволява да отключвате колата с помощта на iPhone или Apple Watch. В допълнение, iPhone се научи да следи местоположението на електрическия автомобил и нивото на заряда на батерията му.

Автомобилните компании не са склонни да позволят на Apple да поеме контрола над всички нови системи. Така че възможността за използване на CarPlay на други екрани се поддържа само от няколко марки, включително BMW и Volkswagen, а CarKey намери отговор само от BMW.

Що се отнася до собствения автомобил на Apple, за който компанията не публикува никаква информация, едва ли дебютът му ще се случи през следващите години. Автомобилният проект в момента се ръководи от Кевин Линч, разработчик на софтуер за Apple Watch.

Освен него, по проекта работят няколко бивши топ мениджъри на Tesla и Улрих Кранц, който се премести от подразделението за електрически превозни средства на BMW. През септември беше съобщено за възможна сделка с Toyota по отношение на батерията за първата кола на Apple.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 успех

    3 12 Отговор
    Фирмица Гигъл тука няма как да настигне Хегемона.

    Коментиран от #3

  • 2 БАЙ Х@Й‼

    21 1 Отговор
    И сега има опция застрахователи да могат да изключат двигателя на Вашия автомобил когато те или Вие решите‼️ Въпросът е кой да държи копчето и ако може не само на някои автомобили ‼️

    Коментиран от #4

  • 3 без успех

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "успех":

    "iPhone се научи да следи местоположението на електрическия автомобил"

    А защо ли им е на мошениците от Ейпъл да ти следят местоположението - пък хегемон беше само в краварника но и там последно загуби хегемонията си. Скоро нито Ейпъл, нито Гугъл ще са хегемони.
  • 4 Потребител

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "БАЙ Х@Й‼":

    Лека полека контрола става пълен.
  • 5 Тра ла ла

    7 1 Отговор
    А зад епъл са психопаразитите от ФЕД. Много бързат със световната "реформа".
  • 6 Аууу

    3 1 Отговор
    то и сега има такива джиджавки. всички живи дани ти ги дава.
  • 7 Хаха ха

    2 2 Отговор
    Те не могат да контролират колко сторидж бива показван като наличен на МакОС - системата им е мега бъгава от десетилетия пък камо ли да контролират колата.. не бих им го доверил това точно на Епъл ... мега мърлоьовци..
  • 8 Димов

    2 0 Отговор
    ... а след това и над хората.
  • 9 zfds

    1 0 Отговор
    Никога няма да си купя продукт на гнусната ябълка !