Last news in Fakti

4 Юли, 2021 11:30 7 064 24

Светът се промени завинаги преди 14 години с пускането на първия iPhone

  • apple-
  • iphone

Първият iPhone беше оборудван с EDGE мрежа

Светът се промени завинаги преди 14 години с пускането на първия iPhone - 1

Изминалият месец юни и по-конкретно датата 29 юни е важна в историята на iPhone, защото именно на 29 юни 2007 г. продуктът, който промени света, се появи в продажба за първи път. На 9 януари 2007 г., тогавашният изпълнителен директор на Apple Стив Джобс вдигна iPhone в ръка, за да го видят всички, и каза „днес Apple ще преоткрие телефона“.

Но iPhone направи повече от това, тъй като промени начина, по който хората на планетата получиха достъп до новини, спорт, време, данни и комуникация помежду си. Термини като приложения станаха масови , а почти всеки човек вече използва сензорен смартфон. Разбира се, Apple сериозно надгради възможностите на iPhone. Някои скорошни тестове за скорост разкриват колко е бавен първия модел, в сравнение с текущите версии.

Първият iPhone беше оборудван с EDGE мрежа - твърде бавна за нуждите на потребителите. Единственият начин да получите прилично изображение от специалния YouTube плейър на OG iPhone беше да намерите Wi-Fi точка за достъп, за да се свържете. Това се промени през следващата година, когато Apple пусна iPhone 3G . На 29.06 преди 14 години iPhone се предлагаше като ексклузивен AT&T, с 3,5-инчов дисплей с 4GB и 8GB място за съхранение.

Светът се промени завинаги преди 14 години с пускането на първия iPhone

Главният изпълнителен директор на Microsoft Стив Болмър изкритикува това устройство, отбелязвайки, че има само виртуална клавиатура Qwerty, което го прави безполезен за бизнесмени, използващи смартфоните си за писане и изпращане на имейли. Според неговите прогнози, с този апарат Apple ще си подсигури пазарен дял, не по-голям от 2- 3%.

Съ-изпълнителните директори на BlackBerry Майк Лазаридис и Джим Балили трябваше да дадат мнения за iPhone. Първият похвали Apple: „Тези момчета са наистина добри“ , а втория заяви: „Всичко е наред, ще се оправим“. Но истината беше, че дните на BlackBerry като един от водещите играчи в индустрията на смартфони бяха преброени. Още през май 2008 г. Лазаридис признава "Най-вълнуващата мобилна тенденция са пълните клавиатури на Qwerty. Съжалявам, наистина е така."

Според статистика за периода след 29 юни 2007 г. до края на годината Apple е продала 1,9 милиона iPhone телефона. И според последния доклад за продажби, преди Apple да спре да ги публикува, през 2017 г. са продадени 216,76 милиона iPhone устройства. А през 2020 Apple зарадва потребителите си с първите си модели с 5G възможност – серията 12.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яшко

    21 10 Отговор
    А после се счупи от смях с появата на Йотафон
  • 2 Променил се

    45 11 Отговор
    е светът на mалоумниците които си мислят че техният телефон е техният живот.
  • 3 Последния Софиянец

    8 10 Отговор
    По айфона можеш да работиш и плащаш,а не можеш да гласуваш!
  • 4 Фактите говорят

    23 9 Отговор
    Ех ако не бяха инженерите на Motorola, Nokia и LG като подизпълнители на изгнилите ябълки.........
  • 5 Гост

    42 8 Отговор
    Без Шитфон кифлите нямаше да са това, което са сега;)
  • 6 Знам

    27 22 Отговор
    Xiaomi са на няколко процента от победата над Apple в смартфон сегмента.
  • 7 Софиянец

    32 6 Отговор
    Поне сложете знак за платена реклама тип лобизъм ⚠️
  • 8 ИВАН

    32 4 Отговор
    ДА,ОГЛУПЯВАНЕТО СЕ ЗАСИЛИ НЕИМОВЕРНО
  • 9 Топкоритковец

    35 2 Отговор
    С първия айсифон, се доказа издебилчването на хората и невъзможността им да мислят трезво
  • 10 Принтер

    17 6 Отговор
    Не е е , големият пробив доде от Samsung. - безплатната операционна система Android ,ето това промени светът !
  • 11 Галош

    8 8 Отговор
    Къде бяха тогава андроидаджиите?
  • 12 Пеню с мобифона

    16 0 Отговор
    я ве? и преди тях си имаше свят, и след тях ще има.
  • 13 Промяна

    14 1 Отговор
    Промениха се банковите сметки на Айфон и на лизинговите къщи. И тоалетните на село вече са много по-добре осветени. Друго си е да си светиш с Айфон.
  • 14 Голям Слон

    14 5 Отговор
    Безспорно имат много качествени продукти. А най-вече съвършена подръжка на устройствата. Най-важното е, че всички работещи устройства могат да се ъпдейтнат до най-високата версия операционна система към момента. А не както е при Андроид.... Но и ябълките си имат проблеми. Много пъти вече съм ги споменавал, не смятам да го правя отново. И да, действително именно Apple на няколко пъти промени техниката в края на 20-и и началото на 21-ви век. И не виждам причина да им се отрича приносът.

    Коментиран от #15, #22

  • 15 фффф

    8 6 Отговор

    До коментар #14 от "Голям Слон":

    Я кажи как точно да ъпдейтна работещ айфон 4 към последната версия на ОС? Що говорите неща от които не разбирате.

    Коментиран от #16, #17, #18

  • 16 Голям Слон

    5 3 Отговор

    До коментар #15 от "фффф":

    Когато ми покажеш как да ъпдейтна HTC HD2 до Android 11, аз ще ти покажа как да си ъпдейтнеш архаичната 4-ка до 14.6 :-) Без чалъми!
  • 17 ГИН

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "фффф":

    Не можеш да упдейтнеш Айфон 4 до последна версия, все пак това е телефон на 11 години.
    Но можеш да упдейтнеш до последна версия iPhone 6S и по-новите модели. Отбелязвам, че 6S е телефон от 2015 година (6 годишен телефон).
  • 18 беги бе

    4 5 Отговор

    До коментар #15 от "фффф":

    Работещ Айфон 4 не можеш да го ъпдейтнеш до последна версия, но версията която поддържа е сравнително нова и работи отлично с нея. До миналата година мой познат беше с първата четворка и го ползваше за всичо! Това с Хандроид - никога!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ябълки и круши

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "Голям Слон":

    Най-големия принос на Apple е за всичко да се доплаща и липсата на съвместимост с не тяхни устройства.

    Коментиран от #23

  • 23 цървули

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Ябълки и круши":

    Ти колко вида устройства знаеш освен Хандроид и iOS? За каква съвместимост говорим тогава. А при Хандроид не се ли доплаща, там всичко ли е безплатно? Айде беги бе, то бива простащина, но вашето минава всички граници.
  • 24 Фау Ве

    1 1 Отговор
    На айфоняка всичко му е добре само да имахме стандарта на САЩ или Западна Европа или да бяха коригирали цената в лева вместо в долари за нашия пазар. Много скъп идва за БГ просто. Иначе и аз ползвам 12-ка Про и не е перфектен, но въпреки това е по-добрър от всичко останало на пазара. Факт!