Last news in Fakti

26 Септември, 2022 12:44 2 263 5

НАСА записа звуците от падане на метеорит (ВИДЕО)

  • метеорит-
  • марс

Събитието се случва на 5 септември 2021 г., когато метеорит пада на Марс

От удара на метеор с повърхността на планетата очаквате епичен удар, но записът, който ви показваме във видеото по-долу се оказа малко странен. Експерти обясняват тази особеност с разредената атмосфера на червената планета.

Сондата InSight на НАСА едновременно записва акустичната вълна от падането на метеорит и регистрира сеизмични вълни от удара му върху марсианската повърхност, пише Computerbild.

Събитието се случва на 5 септември 2021 г., когато метеор пресича орбитата на Марс, но информацията стана достъпна едва сега. Големияг метеор навлиза в атмосферата на Марс, под въздействието на атмосферата се разделя на три части и се разбива в повърхността на планетата.

Изданието подчертава, че обект с такава структура и маса в земната атмосфера би изгорял преди контакт с повърхността, но плътността на марсианската атмосфера не оказва толкова пагубно влияние.

Сеизмометърът на сондата, предназначен да измерва движенията на повърхността на Марс, е достатъчно чувствителен, за да улови акустичното въздействие на ударната вълна и сеизмичните вълни от удара на метеорита.

НАСА твърди, че изследванията с помощта на сондата InSight помагат за по-доброто разбиране на състава и структурата на марсианската кора, дават по-ясна картина за това как метеоритите формират марсианската повърхност.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Беловеца

    9 2 Отговор
    Скоро ще могат да запишат и от Сармат.
  • 2 честен ционист

    4 4 Отговор
    Сериозно ли,,? На мен ми звучи все едно някой шеф на НАСА се е записал в тоалетната как шуска кафевия астеройд.

    Коментиран от #4

  • 3 как ли па не

    2 4 Отговор
    Сармат ще става на сарми,както и спецоперация z,лош спомен.
  • 4 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Не сме в Русия, колкото и да им се иска на някои. Пише се астероИд
  • 5 Йеронимус БОШ

    0 3 Отговор
    И Мата Хари записа , та даже и снима звуци , фрази , картинки и чекмеджета на Банкянскато Божество ! И какво от това ? Все едно го няма и никога не е било !