21 Ноември, 2021 11:30 17 675 49

Ето с какво ще приемаме интернет от космоса и колко струва услугата

  • интернет-
  • космос-
  • илон мъск

SpaceX разкри следващо поколение Starlink оборудване

Ето с какво ще приемаме интернет от космоса и колко струва услугата - 1

SpaceX получи одобрение от регулатора на Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) за производство и разпространение на второто поколение оборудване за приемане на сателитен интернет на Starlink. Обновената антена е по-компактна и се промени от кръгла в правоъгълна. Оборудването е по-леко, а цената беше намалена наполовина.

Ще припомним, че проектът Starlink е предназначен да излъчва интернет до всяка точка на Земята с помощта на 12 000 спътника от ниска околоземна орбита. На първо място, проектът има за цел да осигури интернет зона със слаба или никаква интернет инфраструктура. Starlink се разработва от 2014 г. и премина в отворена бета версия през октомври 2020 година.

Ето с какво ще приемаме интернет от космоса и колко струва услугата

Второто поколение оборудване за приемане на Интернет Starlink представлява правоъгълна антена с размери 50x30 cm (първото поколение бе кръгла антена с диаметър 55 cm). В резултат на преоформянето и оразмеряването на чинията Starlink теглото ѝ се намали от 7,2 кг (за оригинално оборудване) на 4,2 кг (за актуализирания приемник на сигнал).

Ето с какво ще приемаме интернет от космоса и колко струва услугата

Освен това в новия комплект ще липсва кабелът Cat5e, а PoE кабелът, който може да се отдели в двата края, е скъсен до 23 метра. Захранващият кабел също става по-къс (1,8 метра). Актуализираният комплект включва двулентов 802.11ac Wi-Fi рутер с поддръжка на MU-MIMO 3 × 3. Оборудването е защитено от прах и вода в съответствие със стандарта IP54. Между другото рутерът няма Ethernet конектор и, ако е необходим, ще трябва да закупите специален адаптер отделно.

Ръководството за потребителя съдържа пет стандартни метода за закрепване на оборудването Starlink, включително 1,2 метра висок стандартен стълб, който може просто да бъде забит в земята. Намаляването на цената на комплект оборудване наполовина по никакъв начин няма да повлияе на цената на дребно на антената и за потребителите тя ще остане 500 долара, а абонаментната такса - 99 долара.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 BOBO

    77 50 Отговор
    РУСКИТЕ РАКЕТИ ДАЛИ ЩЕ СТИГНАТ ДО ТЕЗИ САТЕЛИТИ САМО ПИТАМ

    Коментиран от #3, #4, #8, #9, #14, #47, #49

  • 2 Дааа

    101 11 Отговор
    Аз се чудя, защо големите мошенници в България цените им стигат космически цени.... а то гледали Илон Мъск. Още малко ако вдигнат цените и ще преминаваме директно към сателитите. За какво да им пълним гушите на българската мафия.

    Коментиран от #26, #37

  • 3 ми ,

    61 23 Отговор

    До коментар #1 от "BOBO":

    Едни създават , други трошат ...
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Винкело

    126 15 Отговор
    500 долара оборудване и 99 долара такса. Ми да, те из Пакистан, Камбоджа, Судан и Гвинея Бисау таман се чудеха хората кво да ги правят тия пари.

    Коментиран от #15, #23, #42

  • 6 Рошко

    78 21 Отговор
    Като ни чипират, ще сме като с инсталиран Уиндоус, всеки ше приема и предава като антена

    Коментиран от #12, #13, #35

  • 7 наблюдател

    96 20 Отговор
    "с помощта на 12 000 спътника"

    после руснаците били виновни за замърсяването на космоса...
    като се има извнапредвид, че във всеки един момент правилните хора в нашингтон могат да решат, че аз не съм правилният ползвател, а и че ползвам неправилната информация, и могат да ме резнат от нета - мерсим!
    още повече - на тая скромна цена.
  • 8 ДОДО

    24 54 Отговор

    До коментар #1 от "BOBO":

    Руските ракети стигат само до руските спътници....
  • 9 РакетиБол

    69 13 Отговор

    До коментар #1 от "BOBO":

    със сигурност могат, просто амерканците искат на имат 12 хил. шпьонски спътника, защото утре ако я няма МКС - ще лъсне истината, че за да се покрие цялата територия, това е единствения и смислен начин за наблюдение с добро качество. Иначе и 12 хиляди спътника трудно се свалят, макар че не са решили, не са измислили решение :) САЩ винаги са учудвали как разработват военна техника, а крайния цивилен потребител плаща сметката. И тук е така - това е разузнавателна мрежа, но карат хората да дават по 500 долара за да финансират военното им надмощие.
    По-вероятно е да направят лазери и да ги свалят с лазер отколото с ракети, прекалено дребни са за да хабят ракети ако се наложи.

    Коментиран от #27, #46

  • 10 Винкело

    56 3 Отговор
    А! И немало да се хваща Замунда и други такиви телевизии. Мерси.
  • 11 Споко , таваришчи

    14 25 Отговор
    Рогозин ЩЕ изстреля Ч@бурнет , безплатен ...
  • 12 наблюдател

    16 5 Отговор

    До коментар #6 от "Рошко":

    и ще се рестартира по половин дузина пъти всеки божи ден.
  • 13 ха ха хаааа

    26 5 Отговор

    До коментар #6 от "Рошко":

    Умрат да те чипират , по тирпаркингите ...😁😁
  • 14 гост

    18 41 Отговор

    До коментар #1 от "BOBO":

    Правилния въпрос е откъде руснаците ще извадят 12 000 ракети и то на първи етап , щото по последните разрешителни при пълното развитие на мрежата ще достигнат 72 000 (!!!!!) ? И кой ще е по на сметка при цена на един сателит (собствено производство на Спейс Х )от 40-50 000 долара , застрахован !! и цена на ЕДНА такава ракета 2-3 милиона !!!! Дерзай и мечтай , хахахахха !!

    Коментиран от #17

  • 15 гост

    35 9 Отговор

    До коментар #5 от "Винкело":

    С това оборудване и с тая такса можеш да захраниш 50-100 апартамента или къщи със съвсем сносна скорост , която тия дето си изброил не са и мечтали !! И ще им струва по 1 (един) долар на къща !!! Така добре ли е или сега ще искаш напълно безплатно да е ? Е за твое удивление Мъск отдавна каза , че за определени райони ще има и безплатни абонаменти , платени от организациите , които се занимават с това !

    Коментиран от #16

  • 16 Винкело

    36 7 Отговор

    До коментар #15 от "гост":

    Както вече споменах, с това няма да се лОви Замунда. Общо-взето ще гледат Амазон, Фейсбук, СиНеНе и Говърнмънт ТВ. Карай бе, сиренце да има за мишките.

    Коментиран от #21

  • 17 айлайктомовит

    38 10 Отговор

    До коментар #14 от "гост":

    Не е нужно 12 000 ракети. Тези спътници са на фиксирани орбити и височина. Ако генерираш голям брой фрагменти на подходящи височини и посока на движение, ще ти трябват под 20 ракети. Освен това руснаците отдавна имат зарядите и носителите за термоядрен взрив на голяма височина. Познай какво става тогава.

    Коментиран от #19, #34, #48

  • 18 Манци белия

    41 4 Отговор
    За какво ни е нета да ви гледаме пропагандата вие трябва да ни плащате за да ви ползваме нета
  • 19 гост

    14 22 Отговор

    До коментар #17 от "айлайктомовит":

    Казах мечтай си , не пречиш !! Като стане ела се обади , ако си жив , ама едва ли !! А Старлинк стана !!! И идея си нямаш колко бързо ще стане почти монополист !
  • 20 МЕСТИМ

    13 3 Отговор
    за тоя аутист.
  • 21 гост

    13 27 Отговор

    До коментар #16 от "Винкело":

    Както вече прочетох , казал си само какъв си профан !! Явно напълно сериозно си въобразяваш , че планетарен монополис с трилиони оборот ще седне да се занимава да блокира някакъв си сайт , който се гледа единствено в България единствено от голтаци !!! И който е сто пъти по-лесно да се блокира от сървърите , които го поддържат и о ужас , част от тях са дори на територията на САЩ !! Защо нищожествата са толкова убедени , че някой ще си губи времето с тях ? Сигурно за да се самоубеждават , че имат някакво значение ?? Между другото в момента гледаш "замунда" пак през американски доставчик , що не го блокира тоя бе , сигурно те следи и те пробва , а ?? Хахаххахаха !!
  • 22 mi6osp

    33 6 Отговор
    Ъхъ,, интернет значи....Основната задача на спътниците Старлинк е да следят за изстрелване и полет на руските и китайските хиперзвукови ракети, срещу които САЩ смята да разработи защита до 2030г. А срещу спътниците Старлинк Русия има на въоръжение бойни лазери Пересвет, а в началото на 2021 Китай обяви, че вече също има такъв боен лазер.Така че, ако потрябва, за половин час САЩ ще остане без Старлинк, а светът без интернет.

    Коментиран от #24, #36

  • 23 гост

    19 5 Отговор

    До коментар #5 от "Винкело":

    Ако си направиш труда да провериш колко струва сателитен интернет ще разбереш, че това са много ниски цени. Средно цената на таксата е 300долара месечно, оборудването е към 700-1000долара. Така че цените на Мъск са много ниски, всяка яхта има интернет за 99долара, това няма как да стане, ако искаш вярвай или не, това са 30% от досегашните, да не говорим за скоростта, която също е много по-висока. Подигравате се за Африка, но точно там телекомуникацията са резервирали такива чинии за техните станции и ги комбинират с фотоволтаици, вместо с дизелови генератори, както е досега.
  • 24 гост

    15 25 Отговор

    До коментар #22 от "mi6osp":

    Тъй , тъй , то и американците с батут щяха да пращат космонавти до МКС , пък сега руснаците ще се возят на тях като багаж , ама ти си мечтай , то успокоява русопитеци в истерична криза ! И след 10 години ще обясняваш за лазерите и за "великая и магучая " , ама света няма да помни как е живял без Спейслинк , а Раша ще си е същата дупка , всъщност не , ще е много по-зле , щото петрола ще е станал по 20-30 долара и никой няма да го ще !
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Ветеран от Протеста

    20 5 Отговор

    До коментар #2 от "Дааа":

    Ами блок със сто апартамента слагат на покрива чинията и получават Интернет връзка за един долар на месец....Защо не???
  • 27 Соросоид

    8 4 Отговор

    До коментар #9 от "РакетиБол":

    И не само разузнавателна, но и радарна мрежа. Всеки сателит има възможност да приема отразени радиосигнали. Останалото е математика - алгоритми, триангулация, синхронизация по атомни часовници и пр. Вече има и публикации - Passive radar using Starlink transmissions: A theoretical study
  • 28 мнение

    8 5 Отговор
    599 долара е доста солена цена за щатите да не говорим за ес , азия и африка

    Коментиран от #30, #32, #33

  • 29 оня с коня

    8 1 Отговор
    За Чий ми е да приемам Интернет от Космоса,след като го получавам от Оператора БОБ?
  • 30 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #28 от "мнение":

    Както написах и на колегата ти , 600 долара за азия и африка значат от 6 до 12 долара за 50-100 къщи , което е едно село !!! А след това значат 1-2 долара на месец ! И които за наистина бедните си има организации , които ще поемат тия пари ! И това са места , които НИКОГА иначе няма да видят интернет , щото никой друг оператор няма сметка да се занимава с такива места ! То в България за село под 1500-2000 човека никой няма да си мръдне пръста , а и даже да хванат нещо случайно от някоя базова станция , сложена за друго място , скоростта ще е колкото да си пишат съобщения във Вайбър !! Та остави Азия и Африка , в ЕВРОПА има поне 50% от територията , която ще разчита САМО на този интернет ! И тази цена наистина е в ПЪТИ по-ниска от сега предлаганите , ако не вярваш провери ! Примерно виваком предлага сателитен интернет , отвори да видиш цени , хахахахаххах !!
  • 31 Няма надежда

    9 13 Отговор
    Като чета по-голямата част от коментарите и се сещам за историята с Моисей, който 30 години водил хората до обетованата земя, и не защото не знаел пътя, а защото трябвало онези индивиди с робското мислене да умрат и да останат новите поколения с чистото съзнание, хората родени свободни и гледащи в бъдещето. За съжаление в България е същото! Анти ваксери, русофили, технофоби, расисти... разликата между нас и избраните от Библията е, че ние сме реални, а те художествени герой. Жална ни майка...
  • 32 гост

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "мнение":

    Също така можеш да провериш цени за интернет в Гърция , щото поне за нея ще се съгласиш , че е масово посещавана от българи и в бъдеще ще бъде още по-посещавана !! И остави посещавана , повече от 50 000 са СОБСТВЕНИЦИ на имоти !! Опсс , изненада , сигурно не знаеше , а те тепърва нарастват !
  • 33 гост

    3 2 Отговор

    До коментар #28 от "мнение":

    А този интернет също като булсаткома , а всъщност много по-добър от него , щото И булсатком и виваком и А1 може да гледаш през него , освен всичко друго , можеш в България да си го ползваш в къщата е Бистрица примерно , след това да си го занесеш в къщата на Халкидики пак примерно и накрая може да си го занесеш във вилата на Малдивите за почивката и на всички други места , на които ти хрумне да идеш и навсякъде да не ти пука за местния интернет и няма да платиш и цент повече !

    Коментиран от #40

  • 34 факти

    9 16 Отговор

    До коментар #17 от "айлайктомовит":

    Пич какво се опитваш да размишляваш ? САЩ градат ,правят и развиват човечеството,а ти тука ни обясняваш как онея северноазиатски оскотели мизерници щяли да го разрушават.Въобще осъзнаваш ли колко ти е жалко мисленето ? То и затова русия е един паразит/вредител който с нищо не подпомага развитието на света,а само вреди.Единственото коетп правят е да грабят на готово природни ресурси и да ги препродават.
  • 35 onq s konq

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Рошко":

    Като те чипират, следващата доза на ваксината вместо от доктора ще я получаваш като ъпдейт през сателитния интернет :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
  • 36 факти

    8 5 Отговор

    До коментар #22 от "mi6osp":

    Това Рогозин ли ти го каза ? Въобще вярваш ли си на глупостите ? Ти си един от най-дейните и отчаяни русофили тук,разпространяващи само фалшива пропаганда.
  • 37 бай Иван

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Дааа":

    Незнам от какво се уплакваш..В България се плаща най-ефтин интернет в цяла европа

    Коментиран от #45

  • 38 спътник

    6 1 Отговор
    За тези, които си правят сметката как ще захранят цял блок - това е предвидено за единичен потребител, а не за блок или село. Има го в договора. Цената е съвсем добра за отдалечени райони в развитите страни.
  • 39 Няма грешка

    3 1 Отговор
    Ще пуснат интернет на камилите и на пингвините за да печелят още повече от реклами
  • 40 От далече

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "гост":

    За българите, които имат къщи в повече от три различни страни може и да е изгодно, но не знам каква бройка са те. Навярно не много и навярно няма да се занимават с мъкнене на антени по самолетите. Аз лично предпочитам да си плащам бърз стационарен интернет в България и в Испания, и да не се занимавам с мъкнене на антени. Да не говорим, че освен несравнимо по-удобен стационарния интернет е и значително по-евтин. Дори когато го плащаш успоредно в две страни. А ако човек има къща само в една страна съвсем не виждам смисъл от супер скъп сателитен интернет.
  • 41 МЕРСИ БОКУ

    2 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: цената на дребно на антената и за потребителите тя ще остане 500 долара, а абонаментната такса - 99 долара.
  • 42 Miko

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Винкело":

    аз си плащам всеки месец на Виваком но интернета е под всякаква критика. Направих заявка за оптика но не може. А оптоката минава на 10м от къщата.До къщата имат положена от тях тръби ,така ,че няма да копат ,но пак не щат. И сега ще прекарвам друг интернет,но трябва да плащам и тяхния
  • 43 Не разбрах

    2 1 Отговор
    Когато отида на планина, където няма интернет, тази джаджа ще си я нося в джоба ли?
  • 44 фикс идея

    2 1 Отговор
    Онези, в Африка, дали ще имат по 99 долара за месечна абонаментна такса? Плюс 500 долара за оборудване?
  • 45 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "бай Иван":

    За първи път виждам някой да пише , "уллаквам".Висша степен неграмотност.
  • 46 Ниско

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "РакетиБол":

    над земята - плазмена атака в йоносферата = масово поразяване на сателитите.
  • 47 ъххххх

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "BOBO":

    Те са на 550 километра височина, на тази височина и ти ще стигнеш като ти улепя един ритник в русофобския дирник.
  • 48 ако баба ти

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "айлайктомовит":

    Ако направят ушанките льошо нещо ,ние веднага ги опраскваме със санкциите български!Ма жестоко ма!
  • 49 Дянков

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "BOBO":

    Само руснаците ли имат ракети питам?