Last news in Fakti

9 Октомври, 2022 11:00 2 692 5

Виртуалният планетариум Stellarium най-накрая е достъпен за всички

  • планетариум-
  • stellarium-
  • компютър

Библиотеката на планетариума съдържа повече от 600 хиляди звезди

Виртуалният планетариум Stellarium най-накрая е достъпен за всички - 1

За първи път от 20 години от стартирането на разработката на виртуалния планетариум Stellarium, той беше пуснат за компютри с Windows, macOS и Linux. Освен това разработчиците пуснаха мобилни версии на Stellarium, а уеб версията на планетариума също е отворена.

В изданието на Stellarium 1.0 са налични подробни детайли на обектите, а поддръжката за екрани с висока разделителна способност е надстроена. Във версията за Windows разработчиците са внедрили опцията за определяне на геолокацията на потребителя.

Библиотеката на планетариума съдържа повече от 600 хиляди звезди, над 120 хиляди от които са от архива на европейския космически телескоп Hipparcos. Ако свържете допълнителните каталози, ще имате достъп до виртуално наблюдение на 210 милиона звезди.

Освен това Stellarium съдържа всички планети от Слънчевата система, както и основните им спътници. Както е отбелязано, всички налични обекти могат да бъдат увеличени за по-подробно проучване.

Източник/изтегляне: stellarium
Уеб версия: stellarium-web


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Супер е

    6 0 Отговор
    Имам го на компютъра. Ако ви харесва да наблюдавате небето, инстарирайте си го!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Не разбирам заглавието

    0 0 Отговор
    Кога и къде не е бил достъпен?
  • 4 Тома Неверни

    1 0 Отговор
    Целестия 1.6.1 засега е ненадмината. Има и безброй приставки за милиони звезди. НАПЪЛНО безплатна за уиндоус и линукс. За макОС нищо не съм чувал.
  • 5 Стаматя

    1 0 Отговор
    По-добро от SkySafari няма!