Last news in Fakti

18 Април, 2022 10:33 7 919 6

Kia България пуска иновационна фотоволтаична инсталация

  • kia-
  • соларни генератори-
  • електромобили

Соларните генератори ще зареждат електромобилите в автоцентъра на корейската марка

Kia България пуска иновационна фотоволтаична инсталация - 1

Превключването на бизнеса към слънчева енергия е работещо решение в контекста на изчерпващите се невъзобновяеми източници и заложените от ЕС цели за постигане на въглеродна неутралност в мобилността до 2050г. В унисон със стремежа за опазване на околната среда, залагайки на енергията от възобновяеми източници, през месец март тази година Киа България завърши изграждането на фотоволтаична инсталация в автокомплекса на бул. ‘Цариградско шосе’ 144, която ще намали значително въздействието на вредни емисии.

Конструкцията включва 5 различни изложения на панелите, за да се осигури максимален и равномерен добив през целия ден, което съвпада с профила на консумация на автокомплекса. Специалното разположение на панелите осъществява ко-генерационен ефект, така че при зимни условия те се саморазмразяват и не се образува снежна покривка върху тях, а наличието на вертикално разположени панели гарантира работата на системата в периоди на снеговалежи и периоди на замръзване. По този начин добивът на инсталацията през зимата е с около 30% по-висок от стандартно изпълнена система с едно изложение на панелите. Дизайнът на системата осигурява и допълнително конвективно охлаждане на панелите през горещите летни дни.

Инсталацията е снабдена със система за управление и мониторинг през интернет, като консумацията, производството и излишъкът могат да се визуализират на смартфон, таблет или компютър.

Фотоволтаичната инсталация разполага и със система за управление на излишъка, който ще се пренасочва към разположените на територията на автокомплекса зарядните станции за електромобили. Инсталираната в комплекса 150 кВ зарядна станция от мрежата на Kia Hypercharge може да използва на 100% полученото от соларните панели електричество и по този начин да гарантира изцяло въглеродно неутрален процес при мобилността - производство и ползване на енергията! Годишното производство на инсталацията може да осигури пробег от 1 000 000 км на стандартен електромобил. Изчислено като спестени въглеродни емисии, това е еквивалентно на 0,53 кг/квт.ч = 60 т./год. или засаждането на 25*60 нови дървета.

Kia България пуска иновационна фотоволтаична инсталация

Въвеждането в експлоатация на инсталацията, заедно със зарядните станции налични в автокомплекса, е в синхрон с все по широката гама електромобили, които Киа предлага на пазара. Така Киа България се превръща в една от водещите компании в прехода към използване на възобновяема енергия за зареждане на електромобили в отговор на все по-нарастващата нужда от възобновяема енергия и начина за нейното съхранение.

Фирмата изпълнител: „Грийн Фючър“ ООД е с опит в разработката на 3Д модели за водещи в света автомобилни производители. В процеса на сканиране е използвана и патентованата от тях система за автоматична регистрация на 3Д облаци от точки в реално време.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какво и е

    13 5 Отговор
    Иновционното,,??? Пече слънце прай ток, няма слънце няма ток?? Голяма иновация...щели да се зареждат колите там???това означава ли, че електричките на киа се очаква да стоят доста често в сервизите за отстраняване на техн. Неизправности докато се зареждат? Какво е иновационното тук?? Поне една водородна клетка да бяха сложили при толкоз волтаик, че да говорят за иновации и модернизация. Утре в някой хале ще им протече тавана, ще набухат волтаик отгоре и.....това ще е иновация ли? Какво ще е пак иновационен волтаик или не....иновационон покрив ше е..... Как боравите с думите само не е истина....некомпетентни неграмотници
  • 2 me be re

    10 0 Отговор
    Държавата гледай и се сещай.

    На всяка държавна сграда на покрива фотоволтаици с парите от програмите, дето иначе ги давате на разни мошеници само да крадат.
  • 3 Съхранение

    0 4 Отговор
    Вярно го прочетох малко по диагонал, защото е рекламна статия, но никъде не видях да има батерия за съхраняване на излишната енергия? А при 150кв зарядно за електромобили е почти задължително, защото иначе яко ще натоварва електропреносната мрежа.
  • 4 Да прав си

    1 0 Отговор
    Няма ток през ноща има пакети Батерии. Цял свят работи по този начин. Няма ток от слънце , няма ток пакет батерии , превключва на ток от НЕК или от ток на генератор на природна газ - пропан бутан.
  • 5 Аре нема нужда

    1 0 Отговор
    Една градушка - и ойде Киа при застрахователо с купчина натрошени панели, обобщени по интернет! И ще иоскат ли ние, българските граждани, да им плащаме по интернет по завишени цени фотоволтаичния ток и загубите им!
  • 6 ганю

    0 0 Отговор
    Най пълноценно зарежда вечер,и когато няма слънце.когато е лошо времето или вали -си на студено
    много умно решение направо гениално