Last news in Fakti

1 Юни, 2022 10:18 4 638 2

Покритие на купето, което охлажда интериора на автомобил без климатик (ВИДЕО)

  • климатик-
  • фолио-
  • автомобил

Уникалното фолио отделя топлина по-бързо, отколкото получава

Покритие на купето, което охлажда интериора на автомобил без климатик (ВИДЕО) - 1

SolCold разработи уникално филмово покритие, което може активно да охлажда интериора на автомобила. Фолиото се състои от четири слоя и поради специалната им комбинация на слънце отделя топлина с по-голям интензитет, отколкото получава. Така се постига охлаждащ ефект, а температурната разлика в салона на автомобила със и без това фолио може да достигне до 70 процента.

Израелският стартъп SolCold работи върху "студения филм" от януари 2016 г. и обещава да го пусне в търговската мрежа следващата есен. Фолиото, както вече споменахме, се състои от няколко слоя, като неговата работа се основава на така наречената антистоксова флуоресценция. На слънце материалът отделя топлина с по-голям интензитет, отколкото получава. Бързата загуба на енергия е придружена от охлаждане и ако такова покритие се използва, да речем, в кола, ще бъде възможно да се откажете от климатика.

Засега SolCold използва фолио от първо поколение с охлаждащ капацитет от 100 вата на 0.3 квадратни метра. В бъдеще характеристиките, разбира се, ще станат по-добри, а компанията също така ще превърне иновацията и в тъкън и ще направи от него охлаждащи дрехи.

За да демонстрира технологията, стартъпът се обедини с Volkswagen и облепи обикновеното Polo. Този автомобил и колата без покритие бяха изкарани в пустинята. На слънце температурната разлика в кабината достигна 14 градуса по Целзий, въпреки че според SolCold може да е повече.

Смята се, че филмът може да намали температурата с 20-70 процента. В същото време в кола, която е на сянка и няма SolCold покритие, ще бъде по-горещо, отколкото в такава, която е с иновационното фолио и изложена на жаркото слънце. Въпреки че е трудно да се предвиди кога технологията ще бъде използвана в серийните автомобили, Volkswagen вече обеща да я използва в една от бъдещите си концепции. С голяма увереност можем да кажем, че говорим за електрически автомобил.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Измслени работи

    2 3 Отговор
    Тази глупост не върши ама НИЩО , само като започна да usa-ски и ми стана ясно за кой без капацитетни хора става въпрос ,Това е все едно една мравка дърпа камион с жито звучи по същия начин Ви смятайте в тяхната страна има видео как се сменя резервна гума луда работа .
  • 2 Гого

    0 0 Отговор
    Тая тъкЪн от кво е изтъкЪна?