Last news in Fakti

8 Юни, 2022 15:09 4 285 6

Никога не игнорирайте лампата за проверка на двигателя

  • check engine-
  • съвети

Много хора не се интересуват от сигнала "check engine"

Никога не игнорирайте лампата за проверка на двигателя - 1

Според проучване, направено от специалистите от reviews.com, само около 36% от анкетираните заявяват, че проверяват колата си в специализиран сервиз в рамките на една седмица след като светне лампичката за проверка на двигателя.

По-лошото е, че цели 25% от участниците казват, че никога не реагират на лампата за проверка на двигателя и светването ѝ, въобще не ги вълнува и те продължават да си карат колата. Причината, която повечето посочват, е, че те просто не искат да знаят и не се интересуват какво не е наред под капака.

Трябва обаче да знаете, че светването на "check engine" не е за пренебрегване. Вярно е, че много проблеми, които включват лампичката за проверка на двигателя, са незначителни - може да е дори разхлабена капачка на резервоара или нещо подобно, но грижата за малки проблеми сега може да предотврати големи проблеми по-късно.

Ако лампата светне, най-добрият избор за повечето от нас е да посетите сервиз - повечето механици ще диагностицират проблема безплатно. Можете също така да си купите един от тези евтини, лесни за използване четци на кодове и да диагностицирате проблема сами.

Своевременното и адекватно реагиране на сигнала "check engine" е важно. Така със сигурност ще предотвратите, както сериозни проблеми, свързани с нерви и скъпи ремонти, така и по-незначителни такива, които също са причина за главоболия.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Москвич Путинъ

    20 2 Отговор
    От Москвич директно са я игнорирали, като не са предвидили да има.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 емилян

    3 1 Отговор
    Ако е немска кола не й обращайте внимание.Даже да отстраните повредата след много късо време пак ще светне. Най добре свикнете ,че е постоянно светеща.На мой Passat V6 две години светеше като изхарчих повече от 1000 лева по сервизите .Най накрая случайно повредата откриха била от Стоп машинката и като се смени трябва да се инсталира кода в програмата иначе пак ще свети.
  • 4 КОЛЧЕВ

    1 1 Отговор
    Кои сте вие че да заповядате
    ..никога..
    Кое ви дава право да нареждате.Вие от факти,някакво възпитание ,имате ли.
  • 5 Уууф

    0 1 Отговор
    Нямам лампа
  • 6 Хубаво

    1 0 Отговор
    е да се проверява защо е светнала, но не трябва да се вярва 100% на диагностиката.
    В повечето случаи диагностиката само насочва къде горе-долу е проблема.
    Ако майстор закачи компютър, погледне грешката и ти каже директно "това трябва да се смени", без нищо друго да гледа - бягай от такъв сервиз...
    Щото ако грешката е примерно "датчик за температура xxx", може и да е датчика, ама може и кабела към него да е прекъснат, или конектора му - замърсен/окислен...