Last news in Fakti

14 Ноември, 2022 10:01 1 897 8

Няколко съвета как да овладеем растящите сметки за енергия

  • отопление-
  • електроенергия-
  • съвети

Проучването показва растящо притеснение за високите сметки за енергия сред потребителите в Източна Европа

Няколко съвета как да овладеем растящите сметки за енергия - 1

На фона на спираловидно растящите цени за енергия, проучване поръчано от Resideo Technologies, Inc. показва, че в Източна и Централна Европа повече от половината от потребителите са много притеснени за растящите цени на енергията.

По-голямата част от собствениците на жилища в държавите от Източна и Централна Европа, в които се провежда проучването – Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чехия, са силно загрижени за ситуацията.

На въпроса какво правят към момента, за да намалят сметките за енергия, проучването показва, че потребителите в Унгария (30%), Румъния (24%) и Полша (18%) са най-склонни да намалят температурата в дома като основна стъпка за намаляване на разходите за енергия.

За сравнение, само 16% от запитаните в Чехия и 15% от хората в Словакия биха намалили температурата в дома като основна стъпка за овладяване на сметките за енергия. 22% от анкетираните в Словакия казват, че биха регулирали температурата на отоплението през деня.

На въпроса към кого биха се обърнали за съвет, за да намалят сметките за енергия, анкетираните в Унгария (55%) са най-склонни да се обърнат към професионалист, специалист в отоплението. В Румъния (36%), Словакия (32%), Чехия (21%) и Полша (15%) само такава част от собствениците на жилища биха се обърнали към професионалист за съвет как да намалят сметките си за енергия.

Коментирайки резултатите, Гелу Олтеану, ръководител в Resideo за Румъния и България казва: „На фона на нарастващите цени на енергията, това проучване разкрива, че е по-вероятно собствениците на жилища в Румъния и Полша да се обърнат към професионален монтажник на отопление за съвет относно намаляване на сметки за енергия в сравнение с тези в Чехия и Унгария.“

В средата на годината Европейският Съюз обяви планове да постави 1.5 милиона енергоспестяващи умни термостати в домове в цяла Европа тази година, като част от общите цели за намаляване на потреблението на енергия. Resideo предлага 7 лесни и ефективни начина за намаляване на потреблението на енергия:

1. Уплътнете прозорците и вратите – има много лесни и ефективни начини как да предотвратите навлизането на студ през процепите между стената и прозорците

2. Не покривайте радиаторите – така ще намалите и топлинните загуби

3. Не проветрявайте помещението при включени радиатори – умно е да си създадете навик да спирате отоплението, когато отворите прозорец, за да влезе чист въздух

4. Не преохлаждайте помещенията – по-добре поддържайте умерена температура

5. Не претопляйте себе си или стаята и се обличайте по-топло. Намаляването на температурата с 1°C спестява около 6%

6. Намалете температурата, когато не сте у дома, в стаите, които не използвате, и през нощта. Оптималната температура през нощта е 16-19°C

7. Инсталирайте термостати т.нар. умни термостати, за да спестите около 12% от отопление


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12343211

    9 0 Отговор
    А да и не дишайте.
  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    9 2 Отговор
    България, Румъния и Полша
    НЕ СА В ИЗТОЧНА ЕВРОПА ‼️‼️‼️
    Политическия атлас
    е сбъркан като ЕвроGeйските
    си създатели ‼️‼️‼️
  • 3 Никол

    9 2 Отговор
    16 градуса си е много студено, още малко ще моржуваме, но да сме евроатлантически верни поданици

    Коментиран от #4, #8

  • 4 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Никол":

    Очаквайте перални БЕЗ нагреватели,
    ще перем направо с водата от мрежата ‼️
    По-евтини перални, а и икономия на ток 😀😀😀
  • 5 Шопо

    5 0 Отговор
    В Румъния, Словакия, Чехия и Полша биха се обърнали към ЕСКИМОС професионалист.
    Способността на ескимосите да се адаптират към студа и суровите условия на околната среда се дължи на тяхната изобретателност, културни ценности и психологически особености.
  • 6 Съвет 8

    4 1 Отговор
    Не плащайте на рекетьора Топлофикация, за фалира най-накрая
  • 7 Индиянец

    6 0 Отговор
    Спрете износа на ток и ще можем да се топлим и на отворени прозорци както през 80-те
  • 8 Не прочете ли?

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Никол":

    Нали за това ти трябва умен терморегулатор. За да държи 16 градуса докато те няма и да увеличи температурата малко преди да се прибереш за да се стопли. Няма никакъв смисъл цял ден да се поддържа висока температура или пък през нощта в стаите в които не спиш.