Last news in Fakti

11 Юни, 2023 11:00 3 585 15

Десетки популярни разширения в Chrome са премахнати

  • разширения-
  • google-
  • chrome

Мярката се налага заради открити вируси

Десетки популярни разширения в Chrome са премахнати - 1

Google предприе действия срещу цял куп злонамерени разширения на Chrome. Компанията премахна 34 от тях с общо над 75 милиона изтегляния.

Оказа се, че всички тези разширения "инжектират" реклами на уеб страници и събират чувствителни данни от заразени устройства.

Фактът, че съдържат вируси, беше обявен за първи път от изследователя по киберсигурност Владимир Палант. Първоначално той намери подозрителен код в разширението PDF Toolbox.

Допълнително разследване разкри, че разширенията позволяват на домейн, наречен serasearchtop[.]com, да вкара злонамерен javascript код в посетените уебсайтове.

В резултат на това инжектираният код става активен 24 часа след инсталирането и показва поведение, типично за злонамерения софтуер.

Google вече посъветва потребителите незабавно да премахнат всички подозрителни разширения от своите браузъри, за да се защитят.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стефан

    13 9 Отговор
    Почти целият бизнес на Гугъл е реклами, а Андроид им е най-голямата платформа за реклами.
  • 2 Стефан

    7 13 Отговор
    Браузърът Хром е основният двигател на рекламния бизнес в Андроид и Уиндоус. Чрез технологията "third party cookies" Гугъл профилира потребителите, а информацията се подава към подизпълнителите, чрез гугълската платформа за реклами AdSense. Подизпълнителите, както и самата Гугъл продават плащат за таргетираните реклами на почти всички интернет сайтове. Всяка пречка за рекламите като AdBlocker сваля печалбите на Гугъл. Инициативата на Апъл за спиране на "third party cookies" (вече спрени в Сафари) e приета от Гугъл, но все се отлага. Бразуърът Сафари нанесе най-големите щети на Фейсбук, чиито акции са на половината на това, което бяха, благодарение на Сафари в iOS, който спря профилирането на потребителите. При едно евентуално спиране на профилирането и в Хром, ще има драстичен спад на приходите на Гугъл, което ще удари по Хром и платформата за разпространението му - Андроид. При спирането на приходи от реклами се обезмисля разработването на Андроид от Гугъл, което ще бъде и неговия край. Вероятно Андроид ще бъде спасен от Китайската комунистическа партия, тъй като нейните дъщерни фирми са зависими от разработката на Андроид да не спира. Гугъл, като фирма за рекламен бизнес, е обречена в дългосрочен план при конкуренцията на Апъл, която е устойчива от продажба на хардуер и софтуер, а не на реклами. Най-силният конкурент на Апъл е Майкрософт, който продължава да се позиционира все по-силно в секторите на уеб-програмирането и има козовдте да задава тон в бъде
  • 3 Стефан

    4 9 Отговор
    ... в бъдещите стандарти на уеб-а. Майкрософт като бъдещ лидер в създаването на уеб-а и Гугъл, като консуматор номер 1 чрез Андроид и Хром са взимаино свързани и ще работят в симбиоза като една фирма с два отдела. Така или иначе още в сегашно време се наблюдава силното сближаване и партньорство между двете фирми. Придатък към тяхната екосистема ще бъде Китайската комунистическа партия.

    Коментиран от #6

  • 4 Тошко

    7 10 Отговор
    Ако премахнат и ад-блокърите един ден, няма да остане кой да ползва това подобие на браузър.
  • 5 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    2 4 Отговор
    Ползвам Via Browser, тоя Хром отдавна го разкарах...

    Коментиран от #7

  • 6 Знайко

    3 4 Отговор

    До коментар #3 от "Стефан":

    Имаш от мен два +-са! Само да вметна , че ако ползвам Хром на линдоус и имам комп с линукс, пак ще си инсталирам хром на линукса! Или Файърфокс!Или Фалкон браузър! Тоест-системата и браузъра не се едно и също! Акто съм си свикнал да си работя с нещо си, дори да си сменя ситемата , пак ще си го инстална и ще си работя с него ако ми харесва!
  • 7 Знайко

    3 4 Отговор

    До коментар #5 от "Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.":

    А между другото, гледах как един руски чичко си сложи на Линукса Ейдж браузър от микромеките, за да си подкара адблокерите и ХД-саунд насройките....така че времената се менят!
  • 8 Е46ца

    7 0 Отговор
    Стефан говори сладко , все едно разбира нещо,чул недочул.Ама нищо не казва за ейпъл , че всички данни дори и епъл пей и т.н се продават на терористи и на престъпници.

    Коментиран от #9

  • 9 Джон

    2 10 Отговор

    До коментар #8 от "Е46ца":

    Стефан говори сладко, защото това му е професията и наблюдава нещата от близо от много години. Ти, ако смяташ Америка за терористи, значи си комунист. При вас това е отличителната черта.
    Всичките вие, които сменяте Хром с друг браузър, разберете, че заменяте само опаковката, но отдолу е енджинът на Хром. За Файърфокс някои смятат, че са скрит партньор на Гугъл, защото винаги гласуват заедно с Гугъл, когато приемат стандартите и рядко с Апъл.
    Единствения алтернативен браузър е Сафари. Той вече закопа Фейсбук, дай боже да тегли ножа по някакъв начин на целия Гугъл.

    Коментиран от #14

  • 10 Е46ца

    6 0 Отговор
    То сафарито е като хром от алиекспрес.Краде функций от хром , но нищо не върви като хората.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Джон

    1 3 Отговор

    До коментар #10 от "Е46ца":

    Прекалено си далече от нещата, за да имаш представа за какво говориш, спамер.
  • 12 Джон

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "Е46ца":

    От коя част на България си? Пишеш "функциЙ" с и кратко и си мисля, че мякаш на турски диалект, може би?

    Коментиран от #13

  • 13 Е46ца

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Джон":

    Джон ти освен са пасеш овце за друго неставаш.Явно е ,че нищо не разбираш от технологии.
  • 14 Ножд

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Джон":

    Моля те, коментирай само сферата от която разбираш, остави тероризма и разпространението му на професионалистите.
  • 15 Тошко

    0 0 Отговор
    Че той самият Хром е един голям вирус.