Last news in Fakti

6 Декември, 2023 11:43 10 125 8

Нова технология за слъчева енергия

  • слънчева енергия-
  • перовскит

Перовскитната слънчева клетка постави рекорд за ефективност

Нова технология за слъчева енергия - 1

Изследователи от Северозападния университет в Чикаго са разработили перовскитна соларна клетка с рекордна ефективност. Независимата лаборатория NREL вече потвърди своята най-висока ефективност и тотално превъзходство над аналозите.

Вместо да се опитва да помогне на клетката да абсорбира повече слънчева светлина, екипът се фокусира върху проблема с поддържането и задържането на генерираните електрони, за да подобри ефективността.

Когато перовскитният слой се свърже с електронния транспортен слой на клетката, електроните се преместват един към друг, но електронът може също така да се върне обратно и да запълни или „рекомбинира“ дупки в перовскитния слой.

Преди това учените са открили, че молекулата PDAI₂ (пропан диамониев диодид) е добра в решаването на проблема с рекомбинацията на интерфейса, така че те откриват молекула, която ще поправи повърхностните дефекти и ще предотврати рекомбинирането на електрони с тях.

Оказва се, че това е сяра, която в този случай може да замести въглеродните групи. Този подход доведе до петкратно увеличение на живота на слънчевите клетки и постигна ефективност на преобразуване на енергия от 25.1% при 65 градуса по Целзий за повече от две хиляди часа. Предишният рекорд за ефективност беше 24.09%.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 57 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Читател

    28 22 Отговор
    Браво! И откривателите са от къде - от Щатите?!Защото там образованието е на ниво (и не само образованието) И нека някои да си мислят че Европа е най-доброто място !

    Коментиран от #2, #3, #4

  • 2 Русия е най-доброто място

    30 17 Отговор

    До коментар #1 от "Читател":

    Всичко е прекопирано. Калашников, Макаров, Москвича, Жигулата, Ту 144, Буран, атомната бомба и т.н.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Иван Димитров

    16 31 Отговор

    До коментар #1 от "Читател":

    Не, САЩ са лидер защото са най-голямата икономика в света и разполагат с голяма парична маса, малка част от която отива за научни изследвания и технологии. А, по голяма за правене на воини. Сега разбра ли?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Антикомунист

    2 2 Отговор
    Внимавайте!!!!!! Русофилството води мало и скодоумие...........