Last news in Fakti

19 Юни, 2023 10:44 18 909 4

Какво е eSim и как работи

  • сим карта-
  • esim-
  • смартфон

От началото на 90-те години SIM картите са физически обект, който поставяте в телефона си

Какво е eSim и как работи - 1

Sim картата е съществена част от вашия мобилен договор - казва на телефона ви към коя мобилна мрежа е свързан и кой е телефонният ви номер. От началото на 90-те години SIM картите са физически обект, който поставяте в телефона си. Алтернатива обаче има. eSims стартираха през 2016 г. с малко привърженици, но сега започват да набират популярност.

SIM картите преминаха от Mini Sim през 1996 г. до Micro Sim през 2003 г., до Nano Sim през 2012 г., като физическият размер на картата става все по-малък всеки път. През 2016 г. беше пуснат първият eSim в смарт часовник Samsung Gear S2.

eSim ефективно действа като виртуална SIM карта, която е вградена в телефона и понякога се споменава с техническото си име eUICC (вградена универсална карта). eSim може да бъде свързан към всяка мобилна мрежа, която предлага eSim услуги.

Какво е eSim и как работи

Новите смартфони, таблети и лаптопи все повече идват с възможности за eSim. Това не би трябвало да има никакво влияние върху производителността на мрежата или силата на сигнала в сравнение с физическата SIM карта, но е добре да знаете кой доставчик има добро покритие.

Вместо да премахвате физическа SIM карта и да поставяте нова, когато искате да смените мобилната мрежа, изтегляте eSim профил. Това се прави или чрез приложение, или чрез сканиране на QR код.

След това избирате план за eSim и можете да започнете да го използвате веднага, тъй като съответната информация от мрежата ще бъде инсталирана директно на вашия телефон. Възможно е да имате както физически Sim, така и eSim. Можете да превключвате между различните мрежи на всеки Sim, като отидете в настройките на телефона си. Също така е възможно да съхранявате повече от един eSim профил едновременно, но можете да използвате активно само един. Смяната на вашия мобилен оператор е по-лесна от всякога.

Какво е eSim и как работи

Има малки недостатъци на eSims за мобилни клиенти, в зависимост от това как използвате плановете си за Sim. eSim затруднява смяната на един план между множество устройства, тъй като не е като физическа SIM карта, където можете просто да я премахнете от телефон и да я поставите в друг. Ако обикновено трябва да правите това, вместо това ще трябва да преминете през процеса на активиране на eSim всеки път, когато искате да смените плана си между различни телефони.

Също така ще трябва да се уверите, че мобилният ви телефон е съвместим с eSims. Гамата Google Pixel има възможности за eSim от 2017 г., гамата Apple iPhone от 2018 г. и гамата Samsung Galaxy от 2020 г.

Всеки iPhone от iPhone 11 до iPhone 14, включително версиите Pro, Pro Max и Mini, може да използва eSims. По подобен начин гамата Samsung Galaxy от S20 и S23, включително версиите Note и Z Flip, могат да използват eSims. Първото устройство само за eSim беше Motorola Razr, което изобщо не поддържа физически SIM карти.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 опаа

    12 6 Отговор
    еСим ще унищожи всички стари телефони след година или 2 така, че щем, нещем, ще плащамее
  • 2 ха сега де!

    18 1 Отговор
    Е то хубаво да имаш няколко еСим от различните оператори, но кога телефоните ще престанат да решават сами какви връзки да изграждат, на кого да звънят и или да пращат съобщения без знанието на собственика, а да не говорим, че стават все по уязвими от манипулации чрез външни източници и колко сметки ще трябва да обслужваш с такъв телефон? Май целта е не да улеснят клиента, а да зарадват операторите с по големи постъпления от "неволни" грешки, които не можеш да оспориш.

    Коментиран от #4

  • 3 Хотел

    1 6 Отговор
    Те и телефоните с копчета никаква работа не вършат вече заради горепосоченото
  • 4 Този

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ха сега де!":

    В цивилизованите държави все повече се утвърждава плана Allin, или иначе казано, абонамент с твърда такса при който всичко влиза в цената. Естествено без импулсните разговори и покупки с смс и тн. Та на кого ще се обадиш не е от голямо значение. А идеята да ползваш N на брой карти е глупава...