Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 12:43 1 264 7

Google ще се бори с правителствени хакери, които шпионират журналисти, правозащитници и политици

  • google-
  • хакери-
  • злонамерен софтуер

На прицел е европейският стартъп за технологии за наблюдение и хакерство Variston

Google ще се бори с правителствени хакери, които шпионират журналисти, правозащитници и политици - 1

Според екипа на Google, миналата година, правителствени хакери са се възползвали от три неизвестни досега уязвимости от нулевия ден в операционната система iOS на Apple, с цел разузнаване на заплахи. Те са използвали шпионски инструменти, разработени от европейския стартъп за технологии за наблюдение и хакерство Variston, чийто зловреден софтуер вече е анализиран два пъти от Google през 2022 и 2023 г.

Изследователи от екипа на Google за разузнаване на заплахи откриха използването на софтуера Variston през март 2023 г. в опит да се проникне в iPhone в Индонезия. Хакерите доставят SMS текстово съобщение, съдържащо злонамерена връзка, която заразява телефона на жертвата с шпионски софтуер, и след това пренасочват жертвата към новинарска статия в индонезийския вестник Pikiran Rakyat. Google не разкрива кой е правителственият спонсор на тази атака.

Variston беше основана през 2018 г. в Барселона от Ралф Вегенер и Раманан Джаяраман и скоро след това придоби италианската компания за компютърна сигурност и изследване на уязвимостите Truel IT. Според слуховете персоналът на Variston напоследък е намалял значително, въпреки че все още не се говори за намаляване на активността. Според Google Variston си партнира „с няколко други организации за разработване и доставяне на шпионски софтуер“.

Google казва, че Protected AE, основана през 2016 г. в Обединените арабски емирства, е една от тези организации. Регистрационните документи описват профила на компанията като „Protect Electronic Systems“. На официалния си уебсайт Protected AE се позиционира като „водеща компания за киберсигурност и криминалистика“. Според Google Protected AE „комбинира шпионския софтуер, който разработва, с платформата и инфраструктурата Heliconia на Variston в пълен пакет, който след това се предлага за продажба или на местен брокер, или директно на държавен клиент.“

Докато израелските производители на шпионски софтуер като NSO Group, Candiru и QuaDream получиха много внимание през последните няколко години, докладът на Google показва, че европейските производители на шпионски софтуер също разширяват своето присъствие и възможности. Изследователите на Google проследяват около 40 компании, които продават шпионски софтуер за наблюдение на правителствени клиенти по целия свят.

В допълнение към Variston, анализаторите на Google отбелязват италианските компании Cy4Gate, RCS Lab и Negg. RCS Lab е основана през 1993 г. и преди това си партнира с вече несъществуващия производител на шпионски софтуер Hacking Team, но не разработва шпионски софтуер самостоятелно през последните години, фокусирайки се върху продажбата на традиционни продукти за подслушване на оператори.

Google е уверен, че шпионският софтуер може да се използва за шпиониране на журналисти, активисти за правата на човека, дисиденти и опозиционни политици, които компанията класифицира като „потребители с висок риск“. „Въпреки че броят на тези потребители е малък в сравнение с други видове киберзаплахи, въздействието е много по-широко“, казват от Google. „Този ​​тип целенасочена атака застрашава свободата на словото, свободната преса и почтеността на изборите по света.“


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    5 1 Отговор
    Яко Краварска Цензура да е! Изчакайте да видим интервюто на Карлсън със Путин.
  • 2 Извод

    4 0 Отговор
    Гугъл ще се бори с НСА и ЦРУ? Купувам си пуканки.
  • 3 Абе вие за планктон ли ни взехте ?

    4 0 Отговор
    Да , да - гарван гарвану око не вади , дами и господа - гугъл е техния инструмент за подслушване, но той щял да ни пази от подслушването им. Абе я се скриите бе !
  • 4 Да напомня

    2 0 Отговор
    Гугъл не е само инструмент за подслушване, това е инструмент за проследяване на живота ви в годините назад дори ! Ако разберете , че всяка ваша крачка направена в годините назад се пази по дата и час / локация най-малкото ще се почувствате като нищожество - това е тяхната идея , тяхната цел и тяхната мисия !
  • 5 Чекмедже бабаит

    0 0 Отговор
    ИТконца е целта! в гуглето само хакери работят а имайки предвид борене на хакери от политическа гледна точка, ми се струва, че наближава време в което няма да има интернет за много държави
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.