Last news in Fakti

11 Декември, 2023 11:45 2 011 2

"Формула-1" въвежда водородни технологии в моторните спортове

  • формула 1-
  • състезателни автомобили-
  • водород

Предвижда се от 2025 г. да стартира нова състезателна категория, наречена Extreme H

"Формула-1" въвежда водородни технологии в моторните спортове - 1

Техническите мениджъри на Формула 1 и представители на Международната автомобилна федерация (FIA) сформират нова работна група за създаване на нов тип състезание Extreme H. В рамките на този проект е заложено- изследване на потенциала за използване на водород в моторните спортове и по-нататък внедряване на технологии в автомобилната индустрия.

Предвижда се от 2025 г. да стартира нова състезателна категория, наречена Extreme H - серия от офроуд състезания с водородни двигатели. Концептуално това състезание ще бъде подобно на Extreme E, където се използват електрически автомобили. Планира се двете категории да се състезават заедно и да използват едно и също шаси (произведено от Spark), но с различни задвижвания.

Основната цел на комисията е да проучи безопасността на технологията, възможностите за нейното усъвършенстване и въвеждане във вече познати отрасли на индустрията. За да направят това, ръководителите на проекта имат за цел да проведат мащабна тестова програма през 2024 г. и след това да стартират състезателната серия. Те се стремят Extreme H да стане официален световен шампионат на FIA през 2026 г.

Въпреки че главният технически директор на F1 Пат Саймъндс участва в разработването на проекта за водородни състезания, няма признаци, че "кралицата на моторните спортове" ще въведе водородни силови трактове в надпревари от Формула 1. Там нещата са фокусирани върху разработването на екологично синтетично електронно гориво за задвижване на следващото поколение хибридни двигатели.

Според новите разпоредби екипите на F1 трябва да преминат към двигатели от ново поколение от 2026 г. Разработването на нови мощности привлече вниманието и на нови производители към шампионата, като един от тях е Audi, който ще се присъедини към Формула 1 веднага щом новите разпоредби влязат в сила.

Въпреки факта, че Extreme H ще бъде първата категория в моторния спорт с водородни двигатели, това далеч не е първият проект за разработване на спортни автомобили, задвижвани с водород. Има редица други инициативи за оценка на горивата за използване в моторните спортове, включително тестване на задвижвани с водород спортни автомобили Corolla и Yaris от Toyota и планове за пускане на задвижван с водород хиперавтомобил за гонката на Le Mans.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    2 1 Отговор
    А Теслю твърди, водорода няма бъдеще.
  • 2 тоз

    0 0 Отговор
    Откакто няма пилоти в този спорт няма да има и "бегачки" Всичко е Тамагочи .