Last news in Fakti

1 Април, 2024 17:56 3 450 13

Влакът с водородно гориво постави рекорд (ВИДЕО)

  • влак-
  • водород-
  • рекорд-
  • гинес

Измина 2 803 км без спиране

Влакът с водородно гориво постави рекорд (ВИДЕО) - 1

Влак, задвижван с водород, създаден от швейцарската компания Stadler, постави нов световен рекорд на Гинес (GWR), като измина 2 803 км без спиране за 46 часа. Този резултат е постигнат с помощта на двувагонен пътнически влак, задвижван с водород, управляван от инженерите на компанията на специален полигон в Колорадо, САЩ.

Електрическите влакове са се доказали добре повече от половин век, но не са лишени от недостатъци. По-специално те се нуждаят от допълнителна инфраструктура под формата на въздушни електропроводи. Освен това електричеството може да се генерира чрез замърсяващи методи, като изгаряне на въглища или природен газ, което противоречи на целта за декарбонизиране на транспорта.

Именно тук могат да помогнат влаковете, задвижвани с водород. Влакът с водородно гориво, създаден от Stadler, се нарича FLIRT H2. Състои се от два пътнически вагона със задвижващ агрегат в средата. Водородът се преобразува в електричество с помощта на горивни клетки. Системата използва междинна батерия, която позволява възстановяване на енергията, когато влакът спира, като по този начин повишава общата ефективност.

Рекордът беше поставен на 20 март вечерта в присъствието на представители на GWR. Инженерите на Stadler управляваха влака на смени през цялата нощ и през следващия ден. За 46 часа непрекъснато движение влакът е изминал 2 803 км. Това разстояние е шест пъти по-голямо от обявената автономност на FLIRT H2 от 460 км.

Малко вероятно е обаче такъв резултат да може да се повтори в реални условия, тъй като по време на рекордния пробег влакът се движи равномерно по участък без наклони. Това обаче все пак е успешна демонстрация на приложимостта на водородното гориво като потенциален източник на енергия за железопътния транспорт.

FLIRT H2 може да превозва 108 пътници при максимална скорост от 130 км/ч и е проектиран да работи цял ден без презареждане. Влакът може да работи при високи температури на околната среда до 49 °C. Водородният влак първоначално е създаден по искане на транспортния отдел на окръг Сан Бернардино. През 2023 г. Калифорнийската транспортна служба поръча четири влака FLIRT H2 в конфигурация с четири вагона.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тити

    16 4 Отговор
    У нас влаковете ако дигнат 60 километра рекорд над тази скорост се палят като факли.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Фори

    8 11 Отговор
    Това не е нищо интересно ! Руснаците направиха ракета за да унищожат този влак! Кой е по напред с технологиите?
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Това в България не може да стане!

    7 2 Отговор
    Това в България не може да стане! Всеки влак спира когато си поиска! Въпреки Високите технологии.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Милен

    9 2 Отговор
    Става за родните железници средна скорост от 61 км/час, направо да го поръчваме.
  • 9 бдж и те да купят

    7 2 Отговор
    такива влакове с общ поръчка за нови чекмеджета барем народеца да се вози бързо до морето

    Коментиран от #10

  • 10 Милен

    5 5 Отговор

    До коментар #9 от "бдж и те да купят":

    Че колко по-бързо ще се движат с тоя влак те и сегашните се движат с тази скорост.
  • 11 Ломския

    10 0 Отговор
    Е да ама не,за нашите условия трябва да се тества с 9 циганчета с камъни да обстрелват влака.
  • 12 ХаХа

    2 2 Отговор
    Само да не срещнат Хинденбург
  • 13 патето Яки

    3 1 Отговор
    Щом се движи без спиране значи пътниците слизат и се качват в движение. Каква е тази ниска скорост 50-70 км в час, става само за градско влакче.