Last news in Fakti

30 Януари, 2024 13:17 2 128 20

Илон Мъск пръв започна с чипирането на човешки мозъци

  • илон мъск-
  • neuralink-
  • чип-
  • човешки мозък

Първа успешна имплантация на чип в мозъка на човек

Илон Мъск пръв започна с чипирането на човешки мозъци - 1

Neuralink, компания, която отдавна търси правото да започне клинични изпитвания върху хора, тази година вече извърши първата операция за имплантиране на имплант в мозъка на пациент, който му позволява да взаимодейства с компютър. От компанията съобщават, че тази година такива операции ще бъдат извършени на още 10 пациента доброволци.

В повечето случаи хората са подтикнати към такъв риск от тежки двигателни увреждания, които не им позволяват да движат крайниците си самостоятелно. Neuralink се надява да конфигурира интерфейса между човешкия мозък и компютъра, така че пациентите да могат ефективно да контролират бионични протези или екзоскелети и в идеалния случай да започнат да движат собствените си крайници.

Вчера Илон Мъск призна на страниците на своята социална мрежа X, че първият човек е получил имплант Neuralink и сега се възстановява след операция. Нека припомним, че малък цилиндричен имплант се монтира в дупка в човешкия череп и е свързан с мозъка с най-тънките възможни електроди. По план на компанията подобни операции трябва да извършват специализирани роботи. Илон Мъск добави, че първите резултати са обнадеждаващи, тъй като имплантът вече може да записва активността на невроните на пациента.

Компанията вече е измислила и име за своя имплант, който планира да произвежда масово, ако клиничните изпитвания са успешни. Наричан "телепатия", този чип ще позволи на човек да контролира смартфон или компютър, или всяко друго устройство, „буквално със силата на мисълта“. Целта на стартъпа според Мъск е да помогне на хора с тежки нарушения във взаимодействието на мозъка с нервната система. „Представете си, че Стивън Хокинг можеше да комуникира по-бързо“, даде пример ръководителят на компанията.

Нека припомним, че в предишните етапи на тестване решението Neuralink беше използвано от опитни маймуни за управление на обекти в компютърни игри с помощта на мозъчни сигнали. Макак с имплантиран чип например играе пинг-понг на компютърен симулатор. Първоначално компанията искаше да премине към тестване на импланта върху хора до края на 2019 г., но разрешение беше получено едва в миналото лято.

Електродите, които проникват в мозъчната кора на пациента, достигат на по-малко от 2 милиметра дълбочина, но това, според учените, е достатъчно. Тестването на имплантите върху първата група от пет или десет пациенти обикновено отнема около шест месеца. Ако всичко върви добре на този етап, компанията ще може да разшири изпитанията си. Научните съветници на Neuralink казват, че ще минат години, преди мозъчните импланти на компанията да бъдат одобрени за масова употреба.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    9 4 Отговор
    Това ще е нова раса от богове.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Селянина с колелото

    6 3 Отговор
    Е сега вече си поръчах ЕМИ в преносим вариант, като пушка :-D

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Ясно

    5 5 Отговор

    До коментар #3 от "Селянина с колелото":

    ако инвалид с чип може да ходи отново, тище го превърнеш пак в инвалид. Бравос само така, истинско човеколюбие.

    Коментиран от #18

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 НаБАБАфърчилото

    12 1 Отговор
    Да му дадем на Мъска , нашите видни юнаци Бойко и Делян , та да ги чипира и тях ! Те са най-изявените ни екземпляри и заслужават тази чест , нали ?
  • 8 СЛАГАЙ ЧИПА ВЕДНАГА !

    10 2 Отговор
    за вашо ДОБРО е ВЕ ! Бодвайте си чипа и не му мислете, и без това вече ще имате опцията да не мислите или ако мислите прекалено много и "опасни" неща - направо да ви го блокират или изключат. От разстояние. ЗА ваше ДОБРО Е !
  • 9 В близките години

    8 1 Отговор
    Според мен в бъдеще разни проституто-марионетки като боко и шиши - лично ще ги чипират краварите - ако не слушат - да ги приключват директно от разстояние без да се занимават. "Ще ви наливаме милиони, ще ви даваме милиарди, ще имате от всичко по много ,но в замяна искаме вашата лоялност " - и ти го бодват чипа
  • 10 Доктора

    8 1 Отговор
    Хайде на чипчетата - нашите козячета са първите кандидати но имало проблем че чипът се имплантира в мозъка но ако имаш такъв.
  • 11 Техник

    4 1 Отговор
    Ехаа, сега управлявящите ни ще са на директно управление от Козяк и няма да се налага Галя да ги инструктира постоянно. В посолството мръднат лостчето и всички гласуват я за нова помощ на Украйна, я да пратят българи да се бият за интересите им.
  • 12 ШВАБата

    11 2 Отговор
    Това е нещото с което като се прецакаш, няма връщане назад - ще трябва да вървиш само по опредената ти линия.

    Робите в миналото бяха с окови, сега с чипове..
  • 13 Отдел "Управление на кадрите"

    8 0 Отговор
    Когато ни го вградят в мозъка ще можем ли да гласуваме машинно,направо от вкъщи?

    Коментиран от #15

  • 14 Андре

    9 1 Отговор
    Спокойно народе, за да ти чипират мозъка първо трябва да имаш мозък. Доказали сме се тука, че нямаме. Споко!
  • 15 Хмм

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Отдел "Управление на кадрите"":

    от вкъщи няма да е ама ще си по сигурен за кого трябва да гласуваш
  • 16 Умен по цялата глава

    2 0 Отговор
    дайте ценовия диапазон спрямо капацитета памет на импланта.
  • 17 Същият

    3 0 Отговор
    Когато българинът влезе в политиката видимо се променя.Сега разбирам причината те нали са малко алчнички явно са минали през клиниката на Мъск.Ето сега се разкри,как от ангели стават дяволи.Предлагам прокуратура,съд и външно да обработяти поискат екстрадацията на Мъск ха ха....
  • 18 До Ясно

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ясно":

    Нищо не ти е ясно! Дано се сеща това "Ако" което си писал какво означава. Има и друг сценарий - наркоман с чип в главата и пушка ... да ти разяснявам ли какво може да направи. Я си задай въпроса защо всички страни от НАТО начело със САЩ така гостоприемно си "вкарват" емигранти от най-голямата измет на Земята?!?! Не за да ги социализират, а след 10-15 години ще им лепнат по един чип, ще ги управляват дистанционно от сателитите на Мъск и ще ти ги пратят да те надзирават и да ти събират данъците! Знам че мног ще ме обвинят че съм параноик, но времето ще покаже. И атомната енергия се използва за производство на ток, но по-разрушителни от атомните бомби няма!
  • 19 Гост

    2 0 Отговор
    Пропуснах ваксинацията,ще пропусна и чипирането.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.