Last news in Fakti

7 Март, 2024 10:25 4 092 14

Първата фабрика на ZF с нулеви емисии вече работи

  • zf-
  • завод-
  • скоростни кутии-
  • нулеви емисии

Заводът използва енергия само от възобновяеми енергийни източници

Първата фабрика на ZF с нулеви емисии вече работи - 1

Първият завод на ZF с нулеви вредни емисии беше открит наскоро в чешкия град Клащерец над Охри. Предприятието, което е част от направление Electrified Powertrain Technology, беше реконструирано за по-малко от година и половина. Днес тук работят около 700 души, произвеждащи силова електроника за електрически превозни средства.

Заводът използва активно слънчева енергия (3 400 панела на покрива), която покрива до 20% от всички нужди. Що се отнася до закупената електроенергия, тя също е от възобновяеми енергийни източници. Вместо отопление на газ се използват термопомпи.

Обърнете внимание, че ZF си е поставила цел да постигане на климатична неутралност в цялата верига на производство до 2040 г. Заради това компанията започна да модернизира своите предприятия по целия свят.

Например заводът в Орагадам (Индия), където се произвеждат шасита и електрически компоненти, включително компресори за камиони, също се планира да бъде преобразуван към 100% възобновяеми енергийни източници.

Тук вече е инсталирана пикова слънчева електроцентрала с мощност 450 kW. Освен това се използва система за събиране и повторно използване на дъждовна вода, което ще направи предприятието неутрално по отношение на водата до 2025 г.

ZF също така планира да инвестира 500 милиона долара в завода Gray Cart (САЩ), който произвежда компоненти за двигатели с вътрешно горене и за електрическа мобилност, включително 8-степенна автоматична скоростна кутия за plug-in хибриди - 8HP Gen4 PHEV.

Друга новост, свързана с компанията е обявената технологията за „интелигентен предпазен колан“ на ZF Passive Safety Systems. Благодарение на многостепенния ограничител на натоварването (MSLL), коланите ще могат да се адаптират към размера и теглото на човека. Всичко това ще позволи на производителите на автомобили да изпълнят изискванията на NCAP 2030.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 зеленият педепреход

    15 3 Отговор
    изнасилихте ли европа ? България е унищожена от еврогейо специалисти
  • 2 по важно е цялото какво е

    4 4 Отговор
    а че 1 била с нулеви какво от това . 8 земетръса в турска, урагани , наводнения в италия и още много проблеми . смог с азот . всички цени са само нагоре . кървави въглищарски пари хрантутят олигарсите . гробищата се пръскат от раково умрелите . за цигари със снимки и коли с 19 г средна възраст живеят хората .
  • 3 Наум

    9 2 Отговор
    Смешници. Заводите им са едно голямо нищо и могат да си слагат тия играчки. Всичко е на ръцете на белите роби при тия.
  • 4 новината е на 20 пр

    12 0 Отговор
    а 80 пр от останалата еко енергия откъде е точно и цената субсидирана ли и в какъв процент... защото да напомня, 34 г ни обясняват, че субсидиите са лоши и точно затова закрихме всички губещи държавни предприятия....
  • 5 гост

    5 3 Отговор
    Бъдещето е на децентрализирано производство на ток от ВЕИ !!! Времето на държавните мастодонти изтича като пясъчен часовник !!

    Коментиран от #10

  • 6 Краси Марков

    11 3 Отговор
    700 души в този завод всяка секунда вдишват кислород и издишват мръсен въглероден двуокис! Да се говори "нулеви вредни емисии" и "климатична неутралност" в този случай е истинска подигравка!!!
    Заводът замърсява и замърсява здраво!

    Коментиран от #11, #13

  • 7 Факти

    6 1 Отговор
    Панелите не се рециклират!
  • 8 Декларатор

    2 3 Отговор
    По стечение на обстоятелствата и ние в нашата работа се налага да пишем едни такива забележки как ХХ процента от енергията ни е екологична. Също и за доставчиците на нашите компоненти. И като се почне едно "деклариране", едно подписване, не е за разправяне. Селските кметове, ряпа да ядат как се подписва "на ангро". Дет се вика, по-добре да не питат и да не проверяват, че ще пострада доверието, което си имаме. Както казват по някои краища на света, "Dont ask, dont tell!".

    Като дойде време за "еклогичните паспорти" на всички продукти и сгради, а вероятно и хора, ще е същата игра и танци за пред публиката.
  • 9 Мнение

    8 1 Отговор
    Какво значи нулеви емисии???
    Някой ще съумее ли да даде определение???

    Когато ти произведат даден ФВ панел, там емисиите пак ли са нулеви??? А после колко от тях ще се рециклират??? Или както при опаковките за еднократна употреба, първо ги произвеждаме глобално в гигантски к-ва, замърсяваме океаните, спечелваме трилиони от това, а после обвиняваме потребителите, че много замърсяват и трябва да ги обложим с еко такса?!

    Всички първопричини за световни войни, вируси и замърсяване, можете да ги откриете, ако проследите гигантските парични потоци (в глобален мащаб), в коя точно шепа от хора отиват!!!

    Човечеството абсолютно МОЖЕ да живее в симбиоза, както по между си, така и с природата, НО първо алчността (плюс разни други лоши черти) трябва да бъдат изкоренени, а подбудителите (фед, цру, корпорациите и разни др по веригата) опандизени! И определението милиардер и трилионер да бъдат забранени от закона!
    Абсолютно е недопустимо 1 човек (или шепа хора) да притежават толкова голяма власт, чрез която да правят преврати по света и да диктуват следващите стъпки на човечеството!

    Време е за истинска демокрация - масово допитване до народите за важните стъпки от всички сфери!!!
    А ония от давос, СИФ и СЗО, масово по затворите за геноцид над човечеството!!!
  • 10 мастодонтите

    4 1 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    пак ще са държавни - хранилищата за енергия че зелената не е постоянна, както и Аец остават
  • 11 Паразит

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Краси Марков":

    Не ги мисли, всички са вакс.и.нирани! Какво издишат не е ясно!
  • 12 кремълски вентилатор

    3 1 Отговор
    Нищо не казват с колко ще вдигнат цените след въвеждането на всички тези "зеленясали придобивки"
  • 13 Знаеш ли че

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Краси Марков":

    Дърветата се нуждаят от въглероден двуокис. Или си дървен философ?
  • 14 Антиелектрика

    0 0 Отговор
    ...енергия (3 400 панела на покрива), която покрива до 20% от всички нужди...

    В България познавам поне 5-6 фирми, доста по-малки от ЗФ, които със собствени фотоволтаици си покриват между 30% и 80% от месечните нужди. Зависи разбира се колко слънчеви дни има, но под 30% не падат и в зимния период.