Last news in Fakti

6 Февруари, 2014 10:38 3 414 0

Изкуствена ръка позволява на пациенти да "усещат"

  • бионична ръка-
  • изкуствен крайник-
  • ампутация

Нова технология позволява на хора с ампутирани крайници отново да чувстват

Изкуствена ръка позволява на пациенти да "усещат" - 1
Снимки АП/БТА

Хората с ампутирани крайници често имат усещането, че техните липсващи крака или ръце все още са на мястото си - феномен, известен в медицинските среди като „крайник фантом“.

За датчанинът Денис Або Сьоренсен, усещанията, които изпита наскоро не са били фантом, а истински.

36-годишният мъж, който загубил лявата си ръка по време на пожар, наскоро стана първият в света човек с ампутиран крайник, който изпита усещане в реално време. Това стана благодарение на експериментална протеза, която предава тактилните усещания на изкуствените пръсти към мозъка.

Италиански хирурзи са успели да съединят сензорите на биоръката с нервните окончания в плешката на пациента, което позволява на устройството и мозъка да обменят сигнали в реално време.

"Сензорната обратна връзка беше невероятна", обясни той през изданието „healthline“. "Усещах неща, които не съм бил в състояние да чувствам повече от девет години."
Датчанинът казва, че сега с биоръката може, без да гледа да определя формата и твърдостта на предметите.

Без усещане за почти десетилетие

Сьоренсен загубил лявата си ръка по време на инцидент преди девет години. След като фойерверка, която държал избухнала внезапно, той бил откаран в болница, където лекарите ампутирали ръката му до лакътя.

Оттогава той носел обикновена протеза за ръка, която можел да движи - да отварят и затварят дланта си и да държи предмети. Въпреки това, трябвало да наблюдава всеки свой ход, за да се увери, че няма да смачка това, което държи, независимо дали е храна или ръката на детето му.

Новата технология прави фантомните усещания реални

На 26 януари 2013 г. , Сьоренсен претърпя експериментална операция в Рим, водена от специализиран екип от хирурзи и невролози. Тогава му е поставена нов вид протеза, разработена от екип от експерти от швейцарски и италиански учени.

Учените използват четири "трансневронни електрода“, които имплантират в ръката му и свързват с нервите. Така Сьоренсен е бил в състояние да използва изкуствената ръка, оборудвана със сензори, които изпращат информация относно усещанията в мозъка.

Изследователи напаснали изкуствената ръката чрез фина настройка на електрическите връзки на крайника и нервните окончания. Обикновено, електрическите вълни са прекалено груби и човешката нервна система не може да ги разбере. Но изследователите са използвали компютърни алгоритми, за да намерят най-точните сигнали, които да обърнат тези електрически импулси в един импулс, който тялото може да разпознае.

Дори със завързани очи, Сьоренсен може да разбере каква е формата и структурата на различните обекти нещо, което никога до сега не е правено с протеза.

"Когато държа предмет, мога да усетя дали е твърд или мек, кръгъл или квадратен", обяснява Сьоренсен, добавяйки, че децата му са му дали и прякор - "Кабелджията", заради жиците, излизащи от ръката му.

За съжаление, поради ограниченията наложени върху клиничните тестове, Сьоренсен не успя да запази новата си бионична ръка.

Нова светлина за ампутираните крайници

Освен, че това е първия път когато хора с ампутации са в състояние да чувстват в реално време, това е и първият път, в който електроди успешно са имплантирани в периферната нервна система на човек.

"Бяхме притеснени за намалената чувствителност в нервите на Денис, тъй като те не са били използвани за около девет години“, заявява Станиса Разпопович, първият автор на изследването, което беше публикувано вчера в списание „Science Translational Medicine“. Тези страхове бързо отшумели когато Сьоренсен успешно започнал да борави с новата сои механична ръка.

Макар това ново, зашеметяващо откритие да звучи в стил ала „Междузвездни войни“ или „Робокоп“, не е така. Но учените казват, че макар това да е първата стъпка към успешното използване на бионичната ръка, всъщност е много далеч от пускането й на пазара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА