16 Юли, 2024 12:22 2 458 0

Apple предупреди собствениците на iPhone в 98 страни за хакерска атака с шпионски софтуер

  • хакери-
  • атаки-
  • apple-
  • iphone

Съобщава се, че потребителите на iPhone в Индия са сред тези, които са получили известия за заплахи

Apple предупреди собствениците на iPhone в 98 страни за хакерска атака с шпионски софтуер - 1

Apple изпрати известия до потребителите на iPhone в 98 страни за хакерска атака с помощта на шпионски софтуер, на който те биха могли да бъдат жертви. Това е втората подобна кампания за уведомяване за собственици на iPhone тази година, след подобно известие, изпратено до потребители в 92 страни през април.

„Apple откри, че сте жертва на шпионска атака, която се опитва да компрометира дистанционно iPhone, свързан с вашия Apple ID. Тази атака вероятно е насочена конкретно към вас поради това кой сте и какво правите. Въпреки че никога не може да се постигне абсолютна сигурност при откриване на подобни атаки, Apple е уверена в това предупреждение – моля, приемете го сериозно“, се посочва в известието.

Apple промени текста на известието от миналата година, като избра да опише тези инциденти като „наемни шпионски атаки“ вместо използвания преди това термин „атаки, спонсорирани от държавата“.

Съобщава се, че потребителите на iPhone в Индия са сред тези, които са получили известия за заплахи. Миналия октомври подобни предупреждения бяха изпратени до няколко журналисти и политици в страната. След това правозащитната организация Amnesty International съобщи за откриването на Pegasus, шпионски софтуер, разработен от израелската фирма NSO Group, в iPhone на видни индийски журналисти.

Apple отбеляза, че разчита единствено на „разузнаване от собствени разследвания за откриване на такива атаки“.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА