Last news in Fakti

26 Март, 2024 12:06 19 971 45

Какво да правим ако спирачките откажат в движение

  • спирачки-
  • отказ-
  • съвети

Начини за спиране на автомобил при отказ на спирачките

Какво да правим ако спирачките откажат в движение - 1
Снимка: Shutterstock

Една от честите причини за подобна повреда е изтичане на спирачна течност. Това може да се дължи на спукан маркуч или дефектна спирачна тръбичка. В случай на такава извънредна ситуация водачът трябва да предприеме няколко важни неща. какви са те, ви разказваме сега.

Задължително е да включите аварийните светлини, за да предупредите другите участници в движението за неизправността. Трябва да се помни, че спирачната система се захранва от хидравличен усилвател, който функционира само когато двигателят работи. Ето защо е изключително важно да не изключвате двигателя в такава ситуация, тъй като това може да доведе до влошаване на управлението на автомобила.

Ако спирачките спрат да реагират, важно е водачът да запази спокойствие и да действа внимателно. Трябва да натиснете многократно педала на спирачката, за да увеличите налягането в системата и постепенно да намалите скоростта на автомобила. Също така е важно да следите ситуацията и да избирате по-малко натоварени пътища или посоки с по-малко трафик.

Ако вашият автомобил има ръчна скоростна кутия, можете да увеличите ефективността на забавяне, като превключвате последователно от по-високи към по-ниски предавки. Също така е полезно да маневрирате от една страна на друга - това помага да се увеличи съпротивлението при търкаляне на колелата и оттам да се забави скоростта.

При извънредни ситуации използването на ръчната спирачка също може да помогне. Важно е да я активирате плавно (ако не е електромеханична), за да избегнете блокиране на колелата и да предотвратите "подхлъзване" на задницата. В някои случаи може да са необходими по-драстични мерки. Например, можете да използвате контактно спиране, като внимателно натиснете колата в мантинела или бордюр и се движите по него.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 41 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    34 5 Отговор
    Моли се чадо!
  • 2 Пич

    38 2 Отговор
    Започвайте " Отче наш " !!! Не случайно трябва да се знае наизуст !!!

    Коментиран от #5, #36

  • 3 Сила

    26 5 Отговор
    Кръсти се, затвори очи и всичко ще бъде наред...... Амин
  • 4 Aлфа Bълкът

    38 6 Отговор
    Ако си с ръчна скоростна може да се оправиш, ама ако си със автоматик, ще спреш при Св. Петър чак.

    Коментиран от #6, #7, #30

  • 5 Започвай

    42 5 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Но не с Библията, а с автомобила. По-добре е да се научите Как се кара автомобил без спирачки, докато все още имате спирачки. Лично аз съм се прибирал на 50 км от къщи без спирачки без никакъв проблем И без нерви. Е вярно че карах ръчка тогава. Прибирал съм се и без съединител, което е една идея по-сложна ситуация от това да нямаш спирачки и трябва да познаваш много по-добре автомобила. Преди 30 години трафика не беше като сега.

    Коментиран от #17

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Друг вариант

    23 7 Отговор

    До коментар #4 от "Aлфа Bълкът":

    Не само ръчката.Ако си с електромобил и one pеdаl driving, може цяла седмица да не разбереш, че нямаш спирачки.
  • 8 Маршрутка изтребител

    20 2 Отговор
    Спирайте като Флинтстоун или катапултирайте.
  • 9 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    18 5 Отговор
    Задайте си другият въпрос.....Какво да правите ако колата ви в движение внезапно .....Угасне и вие сте неподготвени за това....А,може да се случи докато изпреварвае и ...цък,цък и отивате на 0000.При толкова електроника.........,а и при по-малко може да ви се случи.......Нали дс......
  • 10 ясно виждащ

    42 1 Отговор
    Тоест изпитаната технолигия , ръчка и нормална ръчна спирачка , с малко електроника е перфектния вариант за автомобил . Моята е такава , след каране на автомат и светване на цялото табло , после спиране на колата .Става дума за Ауди , ни напред , ни назад и после репатрак , чип за 700 лв и тн . Това ме накара да погледна към японските коли и засега ми е по-добре .

    Коментиран от #14

  • 11 Аз знам включваш на втора предавка и

    8 14 Отговор
    Изключващ контактния ключ и тогава мотора действа като спирачка

    Коментиран от #13, #15, #16, #21

  • 12 Механик

    36 3 Отговор
    "Какво да правим ако спирачките откажат в движение"
    Аз бих казал- молете се, но да не пунтирам колегата от първия пост ще ви дам друг съвет.
    Карайте така, все едно вече са ви отказали спирачките. Имайте го на ум постоянно и карайте, съобразявайки се с това.
    Законите на физиката все още никой не е отменял, а и бесмъртните умряха отдавна. Всички в момента сме смъртни, независимо колко пари имаме и колко ни върви във всичко. Защото това много лесно може да се промени за миг.
    На добър път и умната!
  • 13 Механик

    21 5 Отговор

    До коментар #11 от "Аз знам включваш на втора предавка и":

    Ако се движиш с 100, много ще ти е трудно да включиш втора.
    Знаеш ли колко време ще мине докато осъзнаеш, че нямаш спирачки и докато асимилираш какво трябва да правиш? А колко път ще мине автомобила? Зер, когато решиш да ползваш спирачката, обикновенно това се налага от някакво внезапно обстоятелство на пътя.
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 24 Отговор

    До коментар #10 от "ясно виждащ":

    Сега разбра ли защо карам кола на 35години и то СССР.....
  • 15 Анджо

    1 4 Отговор

    До коментар #11 от "Аз знам включваш на втора предавка и":

    Точно.
  • 16 Анджо

    6 3 Отговор

    До коментар #11 от "Аз знам включваш на втора предавка и":

    При дълги скорости става и след втора скорост влиза и първа, првил съм го.
  • 17 Пич

    14 2 Отговор

    До коментар #5 от "Започвай":

    Следващият път като се прибереш , вземи си от колата чувството за хумор , и остави в багажника самохвалството !!!

    Коментиран от #22, #23

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 рацер

    4 3 Отговор
    Как ще включищ на по-ниски предавки, като в курсовете не се преподава междинна газ? Ако ще се блъскаш гледай да е челно. Тогава щетите по водача са най-малки.
  • 20 МИХАИЛ ШУМАХЕРОВ И КОЛЕКТИВ☝

    7 1 Отговор
    ВСЕКИ МОЖЕ ДА РАЗБЕРЕ
    КАК СЕ КАРА БЕЗ....СПИРАЧКИ...
    КАТО СЕ КАЧИ С МПС
    ДО НАЙ БЛИЗКИЯ ПЛАНИНСКИ ПЪТ
    И СЕ ПУСНЕ ПО НЕГО...
    СЪС ИЗЛЮЧЕН ДВИГАТЕЛ...УСПЕХ👍....
  • 21 да ама не

    10 4 Отговор

    До коментар #11 от "Аз знам включваш на втора предавка и":

    Ако изключиш контактния ключ двигателя загасва, хидравлика спира да работи и при хидравлично управление, каквито са повечето съвременни автомобили, вероятността да спреш в някой друг автомобил, мантинела или крайпътно дърво е много голяма. Достатъчно е само да си махнеш крака от педала за газ и скоростта веднага рязко намалява. Когато скоростта рязко падне само след секунди, може да включиш на първа и някои автомобили даже направо спират без газ.

    Коментиран от #25

  • 22 За тебе лъжа

    18 1 Отговор

    До коментар #17 от "Пич":

    За мене истина. Ако си мислиш, че е невъзможно и караш автомобил с ръчни скорости и нормална ръчна спирачка, просто пробвай следващия път като тръгнеш нанякъде. Съветите които мога да ти дам - спазваш огромна дистанция, изреждаш скоростите на долу докато намаляваш и спираш, а когато вече не можеш да намаляваш и на първа предавка, ползваш ръчната спирачка. Скоростта тогава е под 20 км в час и нямаш грижи. Не ползвай ръчната при по-високи скорости, освен в аварийни ситуации, до които не би трябвало да се стига до които не би трябвало да се стига, ако караш внимателно и предвиждаш спиранията отдалече. Аз по принцип така си карам, което драстично сваля разхода, защото при спиране с помощта на двигателя, той не харчи гориво. Харчи по-малко отколкото, ако си го изключил от скорост.

    Провери колко километра можеш да минеш преди да ти се наложи да натиснеш спирачката. Ще останеш изненадан. Въобще не се шегувам, че който не го е правил, трябва да започне веднага с упражненията. Не дай боже да се наложи, това ваше ново умение може да ви спаси живота един ден, както и живота на близките ви и нищо не подозиращите участници в движението.
  • 23 Той

    15 1 Отговор

    До коментар #17 от "Пич":

    Той ти казва нещо много важно - тренирай как се кара без спирачки, защото като ти се наложи ще ти трябват не знания, а навици и инстинкти.

    Коментиран от #27

  • 24 Дуньо простия

    15 1 Отговор
    От край време, спирачните с-ми в автомобила са разделени на кръгове. Така, че да се случи това да останеш съвсем без спирачки, е по-скоро фантазия. Първо ще светне лампа, че нивото на спирачната т-ст е ниско. Усеща се и по хода на педала, особено ако не карана повече време. Пък като усетиш, че не държат спирачките, отиваш на сервиз... да ти усилят звука на клаксона.

    Коментиран от #44

  • 25 Петър

    4 5 Отговор

    До коментар #21 от "да ама не":

    Какво като двигателя загасне? Автомобила продължава да може да се управлява и с загасен двигател.

    Коментиран от #28

  • 26 Джон

    3 1 Отговор
    Рекуперация
  • 27 Пич

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Той":

    Благодаря и на двамата , въпреки че и аз поназнайвам нещо !
  • 28 'къф ти е проблема

    2 2 Отговор

    До коментар #25 от "Петър":

    На знам за какви автомобили говориш, но Москвич от1980-та със сигурност може. Има даже такива, дето нямат двигател, но не им пречи на управлението. Не, че управлението е абсолютно невъзможно, но само в определени условия. В по съвременните гледай да не ти се случва да ти изгасне двигателя на натоварен път, на завой или при скорост над 40 км. На добър път!
  • 29 А какво да правим

    8 0 Отговор
    Ако шофьора зад волана му прилошее внезапно и изгуби съзнание? Има един брадат виц: Иска ми се да умра както дядо ми, спокойно сънувайки хубав сън и усмихвайки се, а не както пътниците в автобуса му, в паника и крещейки от ужас.
  • 30 Вълк

    1 5 Отговор

    До коментар #4 от "Aлфа Bълкът":

    Ако караш автомат включвай на задна R
  • 31 Стоп

    0 4 Отговор
    Скачаш в движение
  • 32 Шаран БГ

    6 1 Отговор
    По-глупав и по-опасен съвет да триеш тенекията о мантинелата, за да намалиш скоростта , няма !! Особено ако си с "бензинка", че и с "газово" !!
    Вече писах, че каталунците в Пиренеите започнаха по всички планински пътища, още преди петнадесетина години да подменят металните мантинели с БЕТОННИ ! По-дълготрайни, по-безопасни при триене на метал в тях-
    / Ако се стори това у нас, отпада и опасността от демонтаж.....за "припадъци" от някои съвестни мургави граждани на Републиката/ Основна причина – множеството взривявания на автомобили или просто запалвания с много смъртни случаи следствие триене на "джилязо в джилязо", И да се знае – те тогава почти нямаха автомобили с "газово устройство".............
    Прости испанци, ко да ги прайш !?

    Коментиран от #33

  • 33 Въпрос на избор

    3 1 Отговор

    До коментар #32 от "Шаран БГ":

    10% шанс да ти се запали автомобила докато се търкаш в мантинелата, което все пак ще ти даде време да излезеш от него преди да изгори напълно или 90% шанс за член удар.
  • 34 шефиор

    4 1 Отговор
    1. пускаш газта!!!
    2. слизаш предавка надолу, дори автоматите имат такава възможност - ако нямат - да не сте си купували такава кола.
    3. пробваш пак спирачката - ако подейства - просто е била прегрята от дълго натискане преди това - караш на по-ниска предавка и не натискаш нон-стоп спирачката. Може и на опреснителен курс да идеш. Даваш колата да и сменят спирачната течност.

    Ако обаче всичко се развива екстрено - просто се блъскаш в автомобила отпред - в никакъв случай дърво или скала край пътя, къща, тротоар(където има хора) и т.н.
  • 35 Оператор на права лопата

    0 2 Отговор
    Как какво? Почваш да се молиш, вадиш кръстчето от жабката, ей такива работи.
  • 36 Че откъде толкова време?

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Доста дълга молитва е. Ще трябва да я довършваш отвъд.
  • 37 Оператор на права лопата

    5 1 Отговор
    Отказвала ми е спирачка пред пешеходна пътека. За щастие лентата, в която се движех, беше празна. Опитвах се да спра, защото от другата страна пресичаше пешеходец. Не е най-приятното нещо, което искате да ви се случи. Редовна и навременна поддръжка, няма друг начин. Ако разчитате на подобни неща, като описаните тук и на базата на това, че показвате ударно нехайство към собствения ви живот и този на всички останали около вас, е по-добре да си изхвърлите свидетелството за управление на МПС от Зрънчо в някоя река.
  • 38 123456

    1 7 Отговор
    Има лесен и безотказен начин за спиране - включваш задна и леко отпускаш съдинителя , щом зацепи - започва спирането !

    Коментиран от #41

  • 39 много

    4 1 Отговор
    късно съвети Това са го изпитвали половината притежатели на москвич който всъщност е опел от 43г А спирането когато спирачките ти откажат на светофар става в задната броня на мерцедес или след това са счупени двата фара на колата а твоя ляв фар е син може двата
  • 40 добре но

    1 2 Отговор
    това не може да се случи например на ситроен притежателите му знаят защо Или спирачната течност е тази която го вдига над земята и която е същата за амортисйорите един вид е много за да изтече и колата ако липсва течност просто не тръгва То си има и индикация
  • 41 Грешник

    8 0 Отговор

    До коментар #38 от "123456":

    Ако твоята бракма може да включи задна в движение, моята не може. Съвета ти не струва
  • 42 Препатих аз

    9 0 Отговор
    Точно днес ми светна таблото в червено, грешка в ABS и пишеше да спра аварийно. Бях на отсечка с леко изкачване, със непрекъсната мантинела и без аварийна отбивка. Движех се с около 100, след 300 или 400 метра вече се спусках и видях кръгово. Отдалече маркирах спирачките, педала твърд и не спира. Само леко убива скоростта. Веднага 4, 3 и 2 предавка с двата крака на педала. Влязох в кръговото и излязох Веднага на първия изход, аварийни и отбих в банкета. Спря след 5, 6 метра. Изгасих, пак запалих и грешката я нямаше. Спирачки има, вероятно грешка в компютъра. Мерцедес Е 220CDI, рестартира при вадене на ключа. Стигнах където бях тръгнал без проблем. Изпробвах спирачките по пътя, работят безотказно. Сега трябва да се прибера обратно в къщи. Ще видим какво ме очаква....
  • 43 Ми къкwe

    2 0 Отговор
    ТАА кола ръчна няма ли само питам? (КЪМ АВТОРА)
  • 44 Патил

    1 0 Отговор

    До коментар #24 от "Дуньо простия":

    При дълго продължително спускане , с бавна скорост , и претоварен автомобил , спирачната течност кипва , и оставаш без спирачки , просто педала удря свободно в ламарината . Усещането е като да скочиш от Аспаруховият Мост без въже . Караш претоварен куриерски бус с 2000 кб. бензинов двигател , тоест няма моторна спирачка , 3тона зад гърба , и си на спускане в осморката на Ханска Шатра , пътя Слънчев Бряг - Обзор . Какво ме спаси ли ? Ръчната спирачка . въпреки неистовите ми усилия на бивш щангист , и опит да скъсам проволките отиващи към задните барабани , буса спря след няколко километра . като за начало ръчната не му позволи да се ускори много по надолнището , за да изляза жив от завоите , после много бавно и неусетно започна да намаля скоростта , докато търсех подходящо място къде да се блъсна - уви щях да слаза на кълбета чак до Кошарица , там няма и къде да се блъснеш - стръмно дере . Когато слязох от буса , барабаните светеха алено посред бял ден , и ги охлаждах с вода , да не се запали буса . Скоростта ми преди да откажат беше около 30км в час , там спускането на спирачки е продължително . Буса естествено отиде на скрап , повече никой не се качи на него. Въпреки , че спирачките се върнаха след като истинаха . Ужасяващ е момента , буса хуква надолу по наклона , а ти нямаш никакъв контрол. И такова животно ,като МОТОРНА СПИРАЧКА на претоварен бензинов куриерски бус - НЯМА .

    Коментиран от #45

  • 45 Кози

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Патил":

    Значи ако е претоварен бензинов, но не куриерски бус няма ядки